Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 21.01.2010 !

Първа Балканска работна конференция

Турция, която отдава голямо значение на мира и стабилността на Балканите продължава своите инициативи за разгръщане на отношенията с Балканските страни и за обезпечаването на траен стабилитет в региона.

Изпратена 21.01.2010 12:28:06 UTC

Обновена 21.01.2010 12:28:06 UTC

Турция, която отдава голямо значение на мира и стабилността на Балканите продължава своите инициативи за разгръщане на отношенията с Балканските страни и за обезпечаването на траен стабилитет в региона.

Вчера в Анкара се състоя първата работна конференция Балкански срещи организирана от Турския център за стратегически проучвания за Азия ТАСАВ.

На работната конференция, на която участваха представителите на всички Балкански страни бе отдаден приоритет на последния развой на събитията в Македония и Босна и Херцеговина.

Постоянният представител в НАТО Таджан Илдем каза, че обязаностите на Турция се коренят в историята и миналото и че тези дейности още повече укрепват съществуващите връзки с Балканските страни.

Посланикът на Македония в Анкара Малпомени Корнетти каза, че Македония е изправена пред проблем с официалното име на страната и че НАТО не са достатъчни в региона и имат нужда от подкрепата на Турция.
-
Есад акцентува на ролята на Турция

Държавният глава на Сирия Бешар Есад заяви, че на Турция се пада много важна роля за възобновяването на преговорите с Израел.

Изпратена 21.01.2010 12:59:26 UTC

Обновена 21.01.2010 12:59:26 UTC

Държавният глава на Сирия Бешар Есад заяви, че на Турция се пада много важна роля за възобновяването на преговорите с Израел.

Официалната информационна агенция на Сирия съобщи, че Есад по време на среща с представителя на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел в Дамаск е акцентувал, че Израел трябва искрено да обяви желанието си за мир.
-
Преглед на турския печат 21.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат...

Изпратена 21.01.2010 11:52:20 UTC

Обновена 21.01.2010 11:52:20 UTC

Вестник Заман съобщава, че продължават реакциите на Анкара по повод решението на Конституционния съд на Армения, относно двустранните протоколи с Турция, в които съда се позовава на събитията от 1915 година. В новината се отбелязва, че след изявлението направено преди два дни от външното министерство, че решението на Конституционния съд на Армения съдържа неприемливи предварителни условия и ограничителни разпоредби, вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че обоснованото решение на съда съдържа позиция, която по принцип е невъзможно да бъде приета. Ердоган е предупредил, че ако това положение не бъде поправено може да бъде нанесена вреда на процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения.

Вестник Йени Шафак предава, че в отговор на намесата на Конституционния съд на Армения във връзка с двустранните протоколи с Турция, външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е потърсил по телефона външния министър на Армения Едуард Налбантиян и е предупредил Ереван да се придържа към протоколите. В новината се отбелязва, че Давутоглу също така е предал на Налбантиян безпокойството на Турция от решението на Конституционния съд на Армения. Давутоглу е отбелязал, че очакват от Арменското правителство да направи разсянение по въпроса и да покаже необходимата воля.

Вестник Джумхуриет съобщава, че държавният глава на Сирия Бешар Есад е отбелязал, че за възобновяването на мирните преговори между Израел и Сирия е необходимо Турция да поеме важна роля. В новината пише, че официалната информационна агенция на Сирия е съобщила, че Есад по време на срещата си с представителя на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел в Дамаск е казал, че на Турция са пада важна роля за възобновяването на мирните преговори с Израел и е акцентувал, че Израел трябва с искреност да заяви желанието си за мир.

Вестник Сабах съобщава, че директорът на центрълната банка на Турция Дурмуш Йълмаз е прогнозирал, че през 2010 година Турция ще осъществи 5 процентен ръст. В новината се отбелязва, че Йълмаз, който е взел участие във форума за Централна и Източна Европа организиран от „Юромъни” е казал, „През 2010 година Турция ще осъществи 3,5 процентен икономически ръст, но според положителния развой на събитията икономическия ръст може да достигне и 5 %, което няма да бъде изненада”. Йълмаз за пореден път е повторил, че Турция няма нужда от МВФ за да преодолее кризата и е отбелязал, че средствата, които ще бъдат отпуснати след евентуален договор с МВФ ще окажат допълнителен принос за ръста на Турция.

Вестник Йени Шафак предава за успехите на турските спасителни екипи в Хаити. В новината пише, че турските спасителни екипи отново са се превърнали в символ на надеждата. В новината се отбелязва, че 7 дни след земетресението екипът на спасителната асоциация на Турция-АКУТ е спасил жива изпод развалините 24 годишна хаитянка.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2