Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 11.01.2010

Студ сковава Западна Европа...

Зарпадноевропейските страни и САЩ са под влиянието на полярни студове...

Изпратена 11.01.2010 10:56:46 UTC

Обновена 11.01.2010 10:56:46 UTC

Най-суровата за последните 30 години студена въздушна вълна скова от студ Западна Европа и други страни по света.
Великобритания е под влиянието на полярни студове и консумацията на природен газ е достигнала кулминацията си. Правителсвото отбелязва, че засега няма проблеми в снабдяването, но като предварителна мярка бе прекратено използването на природен газ от някои от големите индустриални предприятия в страната.
Силен снеговалеж и ураганни ветрове затвориха пътищата в Холандия. Отправен е призив гражданите да не излизат на улицта.
За първи път от 25 години насам, поради силния снеговалеж бе затворено международното летище на Женева.
В Германия снеговалежите и ниските температури парализираха живота. Отменени са много полети. Поради заледявания по пътищата има много автопроизшествия с тежки ранявания.
Движението е почти напълно блокирано в североизточната част на страната.
В Швеция са зарегистрирани най-ниските от 1979та година насам температури и балтийско море е покрито с леден слой с дебелина достигаща на места до 40 сантиметра.
В Норвегия температурите са паднали до минус 40 градуса по целзий.
В Полша, силният снеговалеж предизвика аварии по електроснабдителните линии и много жилища са без електричество.
В областта Синджан-Уйгур в Китай, много хора са напуснали жилищата си тъй като покривите им са рухнали поради дебелата снежна покривка.
САЩ също са под въздействието на студена въздушна вълна. В щaта Небраска магистралите са препълнени с напуснати автомоили, а в щата Минесота е замръзнал водопадът Минехаха.
Морската вода пред бреговете на Флорида спадна до 15 градуса и това принуди хиляди морски костенурки да се насочат към бреговете.
-
Йосипович спечели изборната надпревара...

Президентските избори в Хърватско бяха спечелени от кандидата на опозиционната Социал Демократическа Партия Иво Йосипович...

Изпратена 11.01.2010 10:54:55 UTC

Обновена 11.01.2010 10:54:55 UTC

Президентските избори в Хърватско бяха спечелени от кандидата на опозиционната Социал Демократическа Партия Иво Йосипович.
На проведения вчера втори балотажен тур, Йосипович получи 60,3 процента от гласовете на избирателите.
Сред предизборните обещания на Йосипович бе приключване през настоящата година на присъединителните преговори между Хърватско и ЕС и решителна борба с корупцията.
Йосипович е третият президент на Хърватско от обявяването през 1991ва година на независимостта на страната.
-
През 2009та година е нарастнал броят на туристите пристигащи в Турция...

През 2009та година броят на туристите посетили Турция нарастна с два процента и достигна 27 милиона души...

Изпратена 10.01.2010 10:59:42 UTC

Обновена 10.01.2010 10:59:42 UTC

През 2009та година броят на туристите посетили Турция нарастна с два процента и достигна 27 милиона души.
Турция е единствената страна в света която съумя да увеличи броя на пристигащите туристи.
Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай, на организираното в Антталия заседание за Преценка и консултации по въпросите на туризма, каза, че Турция е преодоляла с успех една трудна от гледна точка на туризма в света година и че това се дължи на нарастването на броя на туристите посетили Истанбул.
Министър Гюнай подчерта, че този успех ще ги подтикне към нови усилия за увеличавана на броя на туристите и на брутния национален доход на глава от населението.
-
Ердоган и Давутоглу продължават активната си дипломация....

През настоящата седмица премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува на посещение в Руската Федерация, а министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще посети последователно Великобритания, Русия, Хърватско и Сърбия...

Изпратена 11.01.2010 10:46:42 UTC

Обновена 11.01.2010 10:52:22 UTC

През настоящата седмица премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува на посещение в Руската Федерация, а министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще посети последователно Великобритания, Русия, Хърватско и Сърбия.
Главна тема в дневния ред на започващото утре посещение на премиера Ердоган в Москва са енергетиката и строежа на ядрена центрла в Турция.
Премиерът Ердоган ще постави на масата по време на срещата си с руския премиер Владимир Путин въпроса за природния газ. През 2009та година Турция не закупи гарантираното количестов природен газ и в съответствие с постигнатия договор трябва да изплати на Русия близо един милиард долара. Турция иска да бъде придадена гъвкавост на условието в договора, което предвижда страната покупател да изплати стойността на природния газ, независимо дали е внесъл или не цялото количество газ.
Турция бе предложила на Русия партньорство в изграждането на газопровода Набуко, посредством който природният газ от Каспийския регион ще се транспортира за Европа, но Русия се отнесе резервирано към това предложение.
Повреме на посещението премиерът Ердоган ще поиска от Русия подкрепа за покриването на пълния капацитет на газопровода Набуко.
Друга важна тема в дневния ред на контактите на премиера Ердоган в Москва е въпросът за установяването на мира в Кавказ.
Очаква се по време на срещата Ердоган-Путин отново да се обсъди предложеният от Турция пакт за сътрудничество и стабилитет в Кавказ. Също така Анкара ще поиска от Русия да поеме активна роля в усилията за разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще отпътува днес на посещение във Великобритания. По време на контактите в Лондон ще бъдат обсъдени кипърският проблем и процеса на членство в ЕС. След това Давотуглу ще отлети за Москва където ще придружава премиера Ердоган. Приключвайки контактите си в москва, Давутоглу ще премине в Хърватско, където ще присъства на заседанието на тройката Турция-Босна и Херцеговина, Хърватско.
Последната спирка на обиколката на Давутоглу ще бъде Сърбия. В Белград Давутоглу ще участва в съвместното заседание на турски, боснески и сръбски министри.

>>>

Преглед на турския печат 11.01.2010

Обзор на новините по страниците на турската преса от 11ти януари 2010та година.

Изпратена 11.01.2010 08:08:39 UTC

Обновена 11.01.2010 08:08:39 UTC

Вестник Заман е първата спирка от днешния ни кратък преглед на турския печат. В новината озаглавена "Турция отменя визите и за Ливан" вестникът съобщава, че на посещение в Анкара е пристигнал премиерът на Ливан Саад Харири. В новината пише, че една от главните теми в дневния ред на контактите на Харири е взаимнaта отмяна на визовия режим за гражданите на двете страни и подчертава, че след Сирия, Йордания и Либия, Турция ще отмени визите и за Ливан. Вестникът съобщава, че Харири е разговарял и с външния министър Давутоглу и двамата са обсъдили положението в Ливан и са акцентували на значението, което има стабилитетът.
Вестник Йени Шафак в новината под заглавието "Границите няма да са стени а врати" пише, че в словото произнесено на проведеното в Мардин заседание за преценка на резултатите от втората конференция на посланиците, Давутоглу е подчертал, че народите на регионалните страни имат установени много силни исторически връзки и е казал, че е възможно да приемат решение за назначаването на младите дипломати на стаж във валийствата на граничните окръзи, за да придобият там опит преди да получат назначения в чужбина. Давутоглу също така е посочил, че бъдещите заседания ще се провеждат с участието и на академици и в гранични окръзи като Едирне, Карс и Артвин и че целят подобни заседания да се организират много по-често.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Китайците ще правят телефони в Ерзинджан" пише, че фирмата Анатолия Телеком се е договорила с китайска фирма за производството на мобилни телефони в Ерзинджан. В новината пише, че през февруари ще бъдат доставени машините и оборудването и презм март ще започне производството на мобилни телефони. Вестникът съобщава, че председателят на управителния съвет на фирмата Анатолия Телеком Доган Кузу е отбелязъл, че също така ще произвеждат и интернетни модеми.
В новина на вестник Стар пише, че през месец декември миналата година фирмата Пежо е продала много автомобили в Турция и че генералният дикертор на Пежо Отомотив Жан Пиер Вийьо е отбелязъл, че през декември са били продадени 89 хиляди автомобила и това представлява 111 процентен ръст в сравнение с декември 2008ма година.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Свинския грип отнова започна да се разпространява в САЩ" съобщава, че ниските температури в САЩ са довели до нарастване на броя на заболелите от Свински Грип и че това е довело до предприемането на нови кампании за поощряване на ваксинирането. В новината пише, че и президентът на САЩ Барак Обама е казал, че най-доброто средство за защита от Свинския Грип е ваксината.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2