Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 2 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 02.01.2010 !

Нападение срещу дома на Курт Вестергард

Датската полиция рани лице нападнало дома на карикатуриста Курт Вестергард в предградието Архус.

Изпратена 02.01.2010 11:49:11 UTC

Обновена 02.01.2010 11:49:11 UTC

Датската полиция рани лице нападнало дома на карикатуриста Курт Вестергард в предградието Архус.

Компетентни лица от полицията съобщиха, че по време на инцидента са ранили 28 годишния нападател от сомалийски произход, който е бил въоръжен с нож и брадва, но че не съществува опасност за живота му.

Датската разузнавателна служба съобщи, че сомалийския нападател е член на фракция на Ел Кайде.

Нападението е станала на 1 януари вечерта.

Нападателят ще бъде съден за опит за убийство и нападение срещу полицията.

Карикатурите на пророка Мухамед дело на карикатуриста Курт Вестергард, които бяха публикувани през 2005та година в Дания бяха предизвикали реакциите на Ислямския свят.
-
Промениха името на многонационалните сили в Ирак

Името на многонационалните сили в Ирак бе преименувано в „Американски сили в Ирак”, тъй като от известно време насам единствените чуждестранни сили в Ирак са американските военнослужещи.

Изпратена 02.01.2010 11:47:11 UTC

Обновена 02.01.2010 11:47:11 UTC

Името на многонационалните сили в Ирак бе преименувано в „Американски сили в Ирак”, тъй като от известно време насам единствените чуждестранни сили в Ирак са американските военнослужещи.

Командващият силите на САЩ в Ирак армейски генерал Дейвид Петреъс заяви, че задълженията на американските сили, които поеха мисията от многонационалните сили ще бъдат променени и че за напред ще бъдат консултанти на иракското правителство и армия и ще продължат да обучават иракските сили за сигурност.

Генерал Петреъс каза „Готови сме да окажем всякаква помощ за иракското правителство. В борбата с терора бе постигнат съществен напредък”.

Съгласно сключено с Ирак споразумение САЩ трябва да изтеглят изцяло силите си до края на 2011 година.
-
Посещението на Давутоглу в Саудитска Арабия продължава...

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу се намира на официално посещение в Саудитска Арабия по поканата на външния министър на Саудитска Арабия Сауд Ал Файсал…

Изпратена 02.01.2010 11:37:25 UTC

Обновена 02.01.2010 11:37:25 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу се намира на официално посещение в Саудитска Арабия по поканата на външния министър на Саудитска Арабия Сауд Ал Файсал…

В град Джида Ахмет Давутголу се срещна с генералния секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу.

По време на срещата бяха обсъдени отношенията между Организацията Ислямска конференция и Турция, детайли относно донорската конференция за Дарфур, която ще бъде организирана през идните дни под съпредседателството на Турция и Египет в Кайро и положението в Афганистан и Сомалия.

По-късно Давутоглу прие президента и вицепрезидента на Ислямската банка за развитие.

На срещата бяха обсъдени проекта за строеж на железопътна мрежа в Турция възлизащ на стойност 400 милиона долара и ускоряването на съвместните проекти реализирани от Турската агенция за сътрудничество и развитие и Ислямската банка за развитие на Балканите и в ислямските страни, а така също бе взето решение за съставянето на комисия, която да работи за подобряването на житейските стандарти на мюсюлманските общности на Блканите.

Давутоглу отбеляза, че студентите получаващи стипендия от Ислямската банка за развитие ще може да следват в Турция и ТРСК и поиска да бъдат отделяни повече средства за ТРСК.

По-късно Давутоглу премина в столицата Риад, където посети турското училище, което е свързано към турското посолство и в което учат 1800 ученици.

Министър Давутоглу се очаква утре да проведе среща с крал Абдуллах.
-
Преглед на турския печат 02.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 02.01.2010 09:56:15 UTC

Обновена 02.01.2010 09:56:15 UTC

Вестник Хабер Тюрк предава, че се коментира, че най-комплицирания въпрос, пред който ще бъде изправена Испания, която вчера пое ротационното председателство на ЕС ще бъде процеса на членство на Турция. В новината пише, че испанската преса е окачествила преговорите с Анкара като „Камък в обувка”. В новината се отбелязва, че испанският вестник „Ла Вангуардия” е писал, че по време на ротационното председателство на Испания приоритетен въпрос ще бъде външната политика и в тези рамки се акцентува на посещението, което ще осъществи президента на САЩ Барак Обама през месец май в Мадрид за участие в срещата на върха между ЕС и САЩ.

В новината със заглавие „Мусави заяви, че е готов да се пожертва” вестник Джумхуриет отбелязва, че иранският опозиционен лидер Мир Хюсеин Мусави е казал, че Иран е в сериозна криза и че е готов да умре за да защити правото на народа за мирни протести.

Вестник Заман в новината със заглавие „Конвоят в подкрепа на Палестина ще бъде транспортиран в Египет от турски кораб” се отбелязва, че конвоят в подкрепа на Палестина ще бъде транспортиран от сирийския пристанищен град Латакия до египетския пристанищен град Ел Ариш от турски ро ро кораб и че се очаква кораба да пристигне на пристанище Латакия днес след обед.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Масово убийство по време на волейболен мач” пише, че вчера Пакистан е станал сцена на едно от най-кървавите нападения от последния период. В новината се отбелязва, че 88 души са загинали и над 60 са били ранени при нападение с кола-бомба по време на волейболен мач в град Лаки Марват. Вестникът предава, че се предполага, че въпросното нападение е протестен отговор на операциите водени в Северен Вазиристан срещу талибаните.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2