Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 януари 2010 г.

В последните години Турция се превърна в предпочитана страна за получаване на висше образование от млади хора от цял свят !

Над 18 хиляди студенти от 127 държави учат в Турция !

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

В последните години Турция се превърна в предпочитана страна за получаване на висше образование от млади хора от цял свят. Според статистиките, през настоящата учебна година в турските университети са регистрирани над 18 хиляди чуждестранни студенти. Това са млади хора от 127 държави. Между тях има и студенти от България.

По брой на студентите, които учат в Турция, България е на трето място, след Севернокипърската турска република и Азербайджан, които изпращат най-много студенти в страната. След България се нареждат Туркменистан, Иран, Гърция, Япония, Полша, Испания, Нигерия, Сенегал.

Най-предпочитаните университети са Богазичи и Бахчешехир. Привлекателни за болшинството студенти, на първо място, са съвременните възможности за образование, които се предлагат в местните учебни заведения, и, на второ място -толерантността и отзивчивостта на турското общество, които им помагат за по-бързо адаптиране.

Възможностите за работа и реализация на младите хора, които се предлагат в мегаполиса Истанбул, също са важен фактор, затова мнозина търсят начини да останат и да живеят и работят в Турция след като завършат висшето си образование.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2