Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 януари 2010 г.

Кандидатът за комисар по разширяването даде рамо на Турция за членство !

Изслушванията в Европарламента:

Кандидатът за комисар по разширяването даде рамо на Турция за членство !

Номинираната за правосъдието обеща облекчаване на разводите при смесени бракове !

Номинираният за еврокомисар за разширяването Щефан Фюле обеща по време на изслушването пред комисията по външна политика на Европарламента във вторник, че ЕС ще продължи преговорите за присъединяване на Турция въпреки възраженията на ключови страни членки като Франция и Германия, предаде ДПА.

Вторник бе вторият ден, в който продължиха изслушванията на кандидатите за членове на Европейската комисия.

"Възнамерявам да продължа хода на присъединителните преговори с Турция. Това е най-добрият начин да помогнем на Турция да се модернизира", каза Фюле по време на изслушването.

Въпреки резервите на някои европейски държави във връзка със спазването на правата на човека в Турция, в страната "бе постигнат голям напредък". "Много табута от миналото сега се дискутират открито в обществото", подчерта той.

Преговорите за членството на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г., но година по-късно съюзът замрази осем от 35-те преговорни глави заради бавния напредък в демократизацията на страната и проблемите на страната с Кипър.

Щефан Фюле заяви също, че ЕС ще продължи да поощрява по-нататъшните реформи в страните от Западните Балкани, необходими за влизането им в ЕС.

Фюле изтъкна, че премахването на визите за гражданите на Сърбия, Черна гора и Македония е важна крачка в отношенията между ЕС и страните от Западните Балкани.

Той обеща да бъдат продължени усилията до средата на тази година да бъдат премахнати и визите за Босна и Албания. Със Сърбия ще бъде продължен конструктивният диалог, реформите в Косово ще бъдат продкрепяни, обеща кандидатът за еврокомисар.

Във вторник бе изслушан и наминираната за комисар по правосъдието Вивиан Рединг, която в сегашната комисия отговаря за информационното общество и медиите.

Рединг сложи два акцента във вижданията си за поста, който ще заеме, ако бъде одобрена – да инициира процедура за опростяване на разводите при двунационални бракове и се обяви срещу задължителното използване по летищата в общността за цялостно сканиране на тялото по съображения за сигурност.

"Ако бъда утвърдена на поста, ще поискам засилено сътрудничество по въпроса за разводите до три месеца след като встъпя в длъжност", заяви Рединг, цитирана от Франс прес. Процедурата по засилено сътрудничество бе въведена с Договора от Амстердам от 1997 г.

"Десет страни настояха за това. Те имат право и аз ще го направя", уточни още тя, като подчерта необходимостта да се търси съгласието на всичките страни членки.

"Румъния, Унгария, Австрия, Испания, Италия, Словения, Люксембург, Гърция, България и Франция, искат да задействат тази процедура, за да избегнат отказа на Швеция да подкрепи предложенията на Европейската комисия, които имат за цел да помогнат на двунационалните двойки да се справят с джунглата от сложни и понякога рестриктивни бракоразводни закони на държавите от съюза. Швеция отказва да разреши процедурите за развод, които са по-малко благоприятни от нейните", обясни шведският министър на правосъдието Беатрис Аск. Стокхолм обаче не се противопоставя на засиленото сътрудничество", изтъкна тя.

"Но докато единодушието е невъзможно и няма други средства за напредък, най-вече в толкова важни сфери, трябва да се прибегне до тази мярка", обясни Рединг.

Кандидатът за нов комисарски пост се обяви и против задължителното използване на скенери за цялото тяло по летищата заради съображения за лична неприкосновеност и сигурност на пътниците.

Според нея преминаването през подобни скенери трябва да е доброволно с официални гаранции, че те не представляват опасност за здравето и направените снимки ще бъдат бързо унищожавани.

медиапул / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2