Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 13 януари 2010 г.

Истанбул – европейска столица на културата през 2010 !

Истанбул – европейска столица на културата през 2010 !

Проектът “Европейска столица на културата” е инициатива на Европейския съюз (ЕС) за популяризиране на европейското културно наследство и взаимно опознаване на гражданите на ЕС. То датира от 1985 година под името “Европейски град на културата”, а “Европейска столица на културата” е от 1999 година. Първият европейски град – столица на културата е Атина. Идеята на проекта е избраните столици да покажат най-доброто от традициите и възможностите на своите жители. През 2010 година европейски столици са градовете Есен, Печ и Истанбул. В събота, 16 януари, започват официално културните събития включени в програмата на “Истанбул - Европейска столица на културата през 2010”. По този повод Александър Михайлов разговаря с Негово Превъзходителство Мехмед Гюджюк – посланик на Република Турция в България, който беше гост в "Артефир".
В ефира на предаването той каза:
"Чрез този проект много хора ще се насладят на културното наследство на града. Основната ни цел е повече хора да видят града ни, защото има какво да се види. Ще припомня, че европейските столици на културата са три. Имаме общи проекти. Единият проект се казва “Диалог между културните столици”. Благодарение на този проект студенти от трите града съвместно ще участват в различни програми и прояви. Този проект ще продължи три години и чрез него целим да разрешим проблеми, които дълго време не са били обект на внимание.
Ще бъдат организирани симпозиуми и семинари от университетските общности в Дортмунд, в Есен, както и от унгарските и турски университети. В продължение на една година ще бъдат реализирани много програми с различни хора на изкуството и с групи от цял свят. Ще участват и голям брой неправителствени организации. Гражданите на Истанбул също ще участват в програмите."

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2