Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 11 януари 2010 г.

България е на челно място по внос на плодове и зеленчуци от турския град Хатай !

България е на челно място по внос на плодове и зеленчуци от турския град Хатай !

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Всеки ден от турския град Хатай, който е разположен на границата със Сирия, потеглят за България стотици камиони, натоварени с цитрусови плодове и пресни зеленчуци. Това са с тонове мандарини, портокали, банани, грейпфрут, ананас, домати, краставици, които са предназначени за българския пазар.

"В последните години България се превърна в един от главните ни търговски партньори в износа на плодове и зеленчуци. През 2009 година износът ни за тази страна бе увеличен два пъти в сравнение с този през 2008 година. България, заедно с Русия и Германия, е в първата тройка на държавите, за които реализираме най-голям износ", каза заместник - председателят на Съвета за цитрусовите насаждения Али Кавак.

Общо за трите държави през 2009 година са изнесени плодове и зеленчуци за около 2 млрд. долара, което е 11 на сто повече от предходната година. България е на челно място в износната листа на Хатай.

Производството на цитрусови плодове и пресни зеленчуци съставлява около 40 на сто от производствения капацитет на региона на Хатай. Благодарение на износа за европейски държави като България, местните производители се справят успешно с глобалната финансова криза и твърдят, че са в по-благоприятно положение в сравнение с други региони.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2