Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 януари 2010 г.

ДПС на 20 години !

ДПС на 20 години !

© Снимка: BGNES

"Преходът е изминатият път към демокрацията, но все още не е демокрация", заяви на 7-та отчетно-изборна конференция на ДПС лидерът на партията Ахмед Доган. На провелата се на 12 декември конференция Доган каза още, че "идва време на раздяла на родителя с рожбата", но не уточни кога ще се случи това.

Necmetin Hak , 04.01.2009

Download this episode (8 min)
Necmetin Hak , 04.01.2009

Демокрацията имаше нужда от ДПС, това каза Неджметин Хак, един от основателите на ДПС и лидер на нелегалното Турско национално-освободително движение, действало преди 1989г. в България.

Според него "като част от българската нация ние бяхме смятани като придатък". Такова отношение видяхме и след промените, когато не бяхме приети на кръглата маса". Според него, целта на основаването на ДПС е била, "да бъдем забелязани, че в България живеят не само българи".

ДПС изпълни мисията си, беше категоричен Хак. Партията е показала, че в България не трябва да се игнорира никой и всички трябва да са равни пред закона и конституцията. " Постоянно се говори, че ДПС е етническа партия, но етническите партии са други. България трябва да е страна на всички, които живеят на територията на страната. Нямаше хора, които да са достойни конкурентни съперници на Ахмед Доган, както преди, така и сега", каза още Хак.

Ако някой се хване на въдицата да направи втори "Възродителен процес" трябва много сериозно да си помисли, предупреди политикът. "Вече не сме в "онзи строй" и светът е това, което е".

Той каза, че по време на последните избори напрежението е било сериозно, заради атаките срещу ДПС.

Целият негатив, който съществува в България по време на управленията, в които ДПС е участвала се стоварваше върху партията, допълни още Хак. Това, според него е така, защото "Постоянно се напомпваше тезата, че ние сме етническа партия, която се мъчи камо ли да ликвидира България", допълни Неджметин Хак

ДПС може да има нов лидер във всеки момент, каза още Хак. "Нещата трябва да узреят и да станат от само себе си. Насила хубост не става", каза още Хак.

Според османиста Антонина Желязкова, не трябва да се отрича че ДПС е част от българската политическа система. Както и че през първите години е имало много важна роля за демократичния процес в България. "Както за сваляне на етническото напрежение в страната, така и за постигане на хуманни ценности, които са изключително важни, за да бъдем истинска либерално-демократична страна, за да бъдем част от ЕС."

Нито една от другите национални партии не успя да демострира искрено, че интересите на турците и на малцинствата са и нейни интереси. Това пролича и в дебата за новините на турски език, когато само ДПС е взело ясно отношение, "по темата за фундаменталното право на малцинствата да използват своя майчин език".

Според Желязкова "Последните 8-10 години започна деградация в партията ДПС. Тя се отдалечаваше от своите фундаментални задачи да защитава правата и свободите и " придоби някакви олигархически форми, оплете се много тясно с някакви неясни бизнес формирования. Случи се и най-лошото за една партия - стана несменяема управляваща в някои региони в страната".

Турците продължават да живеят в несигурност. Постоянно се случва нещо, което кара турците да се обединят плътно до единствената партия, която е гарант на правата им, каза още османистът.

Напълно възможно е ДПС да излъчи нов лидер, допълни Желязкова. Според нея млад, високообразован лидер ще успее да се справи и да модернизира партията и да я превърне " от авторитарна, затворена, капсулирана, непрозрачна партия, да я направи либерална, отворена, демократична прозрачна и видима партия".

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2