Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 22.12.2009 !

В провинциите в Югоизточна Турция е регистрирана най-високата безработица за 2008 година
22 декември 2009 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският статистически институт за първи път изнесе данни за безработицата по области за 2008 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според тях най-високата безработица е в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, а най-ниската в Ардахан. Регистрираната безработица в Шърнак е 22,1 %, а в Ардахан 3,7 %.
Според изследването за безработицата, заетостта и работната сила в Турция за миналата година средната безработица е била 11 %, заетостта 41,7 %, а процентът на съществуващата работна сила 46,9 %. Средното равнище на безработица в най-големия град Истанбул според регистрираните и предполагаемите данни е 11,2 %, което ще рече, че в града с население 12,7 милиона души има 660 000 безработни. В столицата Анкара безработицата се изчислява на 11,8 %. Същият е и процентът в Измир.
Най-голям е процентът на безработните в Шърнак – 22,1%, следван от Адана с 20,5 % и Хаккяри с 18,3 %, а най-нисък в Ардахан, Карс и Байбурт – съответно 3,7; 4,1 и 4,7 %.
По отношение на заетостта на първите места са Ризе, Гюмюшхане и Артвин, а на последните Сиирт, Диарбекир и Шърнак, констатира изследването.


”Заман”: Членството в ЕС не е по силите на всички
22 декември 2009 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои от насоките в правителствената политика за „без проблеми със съседите” изглежда е довела до проблеми при тях. Но това не е по вина на Турция. Истинският проблем идва от критериите от Копенхаген, които изглежда са трудни за изпълнение от новата страна-член на ЕС България, пише вестник ”Заман”.
Докато Турция продължава да се движи в посока към ЕС, България се е насочила в напълно обратна посока. Позицията на българската партия „Атака” срещу турското малцинство в България отдавна е известна. Но истинският проблем в България сега произтича от крайно десните тенденции, които започна да показва партията на премиера Бойко Борисов Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). В последния си ход в тази насока Борисов даде пресконференция заедно с лидера на „Атака” Волен Сидеров, сега ГЕРБ подкрепя „Атака” в кампанията й за референдум за прекратяване на излъчваните пет пъти седмично 10-минутни новини на турски език. Истината е, че България бе приета в ЕС поради серия от културни причини и че е достатъчно малка, за да бъде контролирана; приемането й не беше защото е изпълнила всички условия за това. Тогава ЕС уверяваше, че България може „да изпълни всички условия след приемането й за страна-членка”.

Президентът на Турция е на официално посещение в Кувейт
22 декември 2009 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на двудневно официално посещение в Кувейт от вчера, съобщават медиите. Програмата му включва среща с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмед ал Джабер ал Сабах, с принца престолонаследник на Кувейт шейх Науаф ал Ахмад ал Сабах, с премиера Насър ал Мохамед ал Ахмад ал Сабах и ще присъства на турско-кувейтския бизнес форум.
Двустранните политически, икономически и търговски отношения са главни теми в разговорите на турския държавен глава с кувейтските му събеседници. Турският президент се придружава от държавния министър и вицепремиер Али Бабаджан, депутати и бизнесмени.

Премиерът на Турция ще направи двудневно посещение в Сирия
22 декември 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще бъде от днес на двудневно официално посещение в Сирия за участие в първата премиерска среща на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Сирия, съобщават турските медии. Посещението е по покана на сирийския премиер Наджи Отри.
Комисията за стратегическо сътрудничество цели задълбочаване и разширяване на отношенията със Сирия, с която Турция има трайни културни, исторически и обществени връзки, се казва в съобщение на министерския съвет на Турция. В рамките на визитата ще бъдат подписани серия споразумения, протоколи и договорености със сирийската страна.
Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, който ще съпровожда премиера, ще открие заедно със сирийския си колега железопътната линия Газиантеп-Халеб.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2