Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,22.12.2009 !

Меси взе "Златната Топка"...

За футболист на 2009та година бе избран звездата на испанския Барселона и на аржентинския национален отбор по футбол Лионел Меси...

Изпратена 22.12.2009 11:09:13 UTC

Обновена 22.12.2009 11:09:13 UTC

За футболист на 2009та година бе избран звездата на испанския Барселона и на аржентинския национален отбор по футбол Лионел Меси.
Лионел Меси изпревари на гласуването проведено с участието на 207 треньори и капитани на национални отбори от ФИФА, Роналдо, Кака, Шави и Иниеста.
Лионел Меси получи 19тата "Златна Топка" за най-добър футболист на годината на церемония организирана в град Цюрих в Швейцария.
-
Нови смъртни случаи...

Свинският грип продължава да отнема човешки жертви.

Изпратена 22.12.2009 11:48:51 UTC

Обновена 22.12.2009 11:48:51 UTC

Свинският грип продължава да отнема човешки жертви.

Броят на починалите от вируса във Франция достигна 168 души.

Френският здравен институт съобщи, че от появата на вируса до днес на лечение в болница са били приети 918 души, 221 от които са в интезивно отделение.

Броят на жертвите от вируса на свинския грип в Албания се покачи на 6.

В изявлението направено от Здравния институт на Албания бе съобщено, че броят на заразените с вируса H1N1 в страната е 320.

Кампаниите за ваксиниране против вируса продължават.

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел Обама също бяха ваксинирани против вируса на свинския грип, с което станаха пример за американския народ за да се ваксинира.
-
Талят и Христофяс се срещнаха за 59ти пореден път

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха за 59ти пореден път в рамките на преговорите за разрешаването на кипърския въпрос.

Изпратена 22.12.2009 11:40:38 UTC

Обновена 22.12.2009 11:40:38 UTC

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха за 59ти пореден път в рамките на преговорите за разрешаването на кипърския въпрос.

На тази среща-последна за 2009 година двамата лидери планираха процеса на усилени преговори, който ще бъде започнат през месец януари.

Талят съобщи, че преговорите през месец януари ще се водят в дома на специалния представител на ООН за Кипър Тайе Брук Зерихун в буферната зона на острова.

Дома на Зерихун бе избран вследствие на предложението на специалния съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър.

Кипърското гръцко радио съобщи, че Димитрис Христофяс не цели да бъде постигнато разрешение на кипърския въпрос преди президентските избори през април 2010 година в ТРСК.

Христофяс каза: „След изборите преговорите ще бъдат продължени с победителя от изборите”.

На преговорите през месец януари двамата лидери ще обсъдят преговорните глави администрация и подялба на властта, отношенията с ЕС и икономика.
-
Ръководството на ПСР ще обсъди процеса на демократизация...

Днес в 13 часа под председателството на премиера Ердоган започна заседанието на Централния Изпълнителен комитет на Партията на Справедливостта и Развитието...

Изпратена 22.12.2009 11:01:14 UTC

Обновена 22.12.2009 11:01:14 UTC

Днес в 13 часа под председателството на премиера Ердоган започна заседанието на Централния Изпълнителен комитет на Партията на Справедливостта и Развитието. Главна тема, която ще се обсъди е процесът на демократични реформи. Очаква се да бъде обсъдена и новата ситуация създала се след контактите на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай в Багдат и Ербил.
Бешир Аталай бе подчертал, че на заседанията на тристранния механизъм Турция-САЩ-Ирак, са били приети решения за прилагането на конкретни мерки с цел ликвидирането на терористичната организация ПКК.
На заседанието на Централния Изпълнителен Комитет на Партията на Справедливостта и Развитието също така се очаква да бъдат обсъдени и стъпките, които ще бъдат предприети в бъдеще в рамките на процеса за демократизация.
-
Президентът Гюл продължава контактите си в Кувейт...

На преден план са контактите с финансови и бизнес среди...

Изпратена 22.12.2009 10:56:19 UTC

Обновена 22.12.2009 10:56:19 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Кувейт. На преден план са контактите с финансови и бизнес среди.
Вчера президентът Гюл бе посрещнат с официална церемония от емира Шейх Сабах. След разговора насаме, Гюл и Шейх Сабах председателстваха официалните преговори.
Вчера президентът Гюл проведе срещи и със заместник-председателя на кувейтския парламент Абдуллах Юсуф Ал Руми и с вице-премиера и министър на отбраната Шейх Джабер Ал Мюбарек Ал Сабах.
Планира се Гюл да проведе срещи с представители на финансовите и инвестиционни среди в страната.
Целта на посещението на президента Гюл в Кувейт е разгръщането на икономическите и търговски отношения и на всестранното сътрудничество между двете страни.
-
Преглед на турския печат 22.12.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 22ри декември 2009та година.

Изпратена 22.12.2009 08:33:58 UTC

Обновена 22.12.2009 08:33:58 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Йени Шафак. В новината вестникът предава, че на заседанията на тристранния механизъм Турция-САЩ-Ирак, са били приети решения за прилагането на конкретни мерки с цел ликвидирането на терористичната организация ПКК. В новината пише, че на първо място в подготвената за целта пътна карта са предвидени стъпки за закриването на лагера Махмур и на базите на терористичната организация ПКК в планината Кандил в северната част на Ирак. В новината се цитират и думите на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, който ръководи турската делегация на заседанията на тристранния механизъм-"Постигнахме пълна съгласуваност по въпроса за закриването на лагера Махмур и за ликвидирането на терористичната опасност от територията на Ирак за Турция."
Вестник Стар в новината озаглавена "За 12 месеца на силите за сигурност се предaдоха 148 члена на ПКК", подчертава, че терористичната организация е в процес на разпадане и че за последно, четирима терориста, избягали от лагерите в северната част на Ирак, са се предали в петък на силите за сигурност, и след като е било установено от страна на прокуратурата, че не са участвали в акции на турска територия, са били освободени от съдебните власти. В новината се сочи, че от 2005та година насам, над 700 терориста от ПКК са се предали на турските власти и са се възползвали от Закона за Генералната Амнистия.
Вестник Заман се е спрял на посещението на президента Абдуллах Гюл в Кувейт. В новината пише, че президентът Гюл е бил посрещнат много радушно в Кувейт и е разговарял с емира Шейх Ел Сабах, заместник-председателя на кувейтския парламент Абдуллах Юсуф Ел Руни, вице-премиера и министър на отбраната Шейх Джабир Ел Мюбарек Ел Сабах. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл е осъществил редица контакти с финансовите и бизнес среди в Кувейт.
Вестник Сaбах съобщава, че е била отворена преговорната глава Екология в присъединителните преговори между Турция и ЕС и че броят на отворените от Туpция глави е нарастнал на 12. Вестникът сочи, че засега процесът на членство напредва, макар и с бавни темпове.
Вестник Заман съобщава, че Световната Банка е прогнозирала, че Турция ще бъде една от страните в Източна Европа, които първи ще се отърсят от икономическата криза.
В новината озаглавена "Меркел пoиска сътрудничество", вестник Джумхурийет пише, че Германия, която поставя пречки пред членството на Турция в ЕС, отправила искане за сътрудничество с Анкара в Близкия Изток. Вестникът сочи, че на първия етап Германия планира да влезе с помоща на Турция на пазара в Ирак и иска да установи сътрудничество за реализацията на съвместни проекти в тази страна. В новината се подчертава, че по-късно Германия планира с помоща на Турция да навлезе и на пазарите на страните от Персийския Залив.
В новината под заглавието "Студът отне 90 жертви в Европа", вестник Миллийет съобщава, че Европа е под въздействието на ниските температури и снежните бури и че в Полша, където температурите са спаднaли под минус 20 градуса, от студ са починали 40 души. В новината пише, че снежнте бури са довели до проблеми в сухопътния транспорт в някои райони и че във Франция, Испания и Белгия са били анулирани много полети.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2