Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 04.11.2009 !

Ново земетресение разтърси Турция
04 декември 2009 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер разтърси Турция в 19.20 часа местно време, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ. Епицентърът на земния трус е бил на около 12 км дълбочина, на около 75 км югоизточно от Денизли.
До момента няма данни за жертви и разрушения.
По-рано днес земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси Турция.

Турция и Грузия ще ускорят формирането на съвместна морска комисия
04 декември 2009 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция и Грузия се договориха за скорошно създаване на механизъм за уреждане на споровете около задържани турски кораби в Черно море, предаде Анадолската агенция. Министрите на външните работи на двете страни Ахмет Давутоглу и Григол Вашадзе разговаряха днес в Брюксел, където са за срещата на външните министри на страните от НАТО. Двамата се договорили да се ускори създаването на съвместна морска комисия, която да се занимае със споровете, произтичащи от задържането на турски кораби от грузинските власти. Обсъдени били също ситуацията в Армения и усилията за мир в региона.

Турция и Грузия ще ускорят формирането на съвместна морска комисия
04 декември 2009 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турция и Грузия се договориха за скорошно създаване на механизъм за уреждане на споровете около задържани турски кораби в Черно море, предаде Анадолската агенция. Министрите на външните работи на двете страни Ахмет Давутоглу и Григол Вашадзе разговаряха днес в Брюксел, където са за срещата на външните министри на страните от НАТО. Двамата се договорили да се ускори създаването на съвместна морска комисия, която да се занимае със споровете, произтичащи от задържането на турски кораби от грузинските власти. Обсъдени били също ситуацията в Армения и усилията за мир в региона.



Няма да бъдем в парламента ако ПДО бъде забранена, заяви лидерът на ПДО Ахмет Тюрк

04 декември 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако Конституционният съд вземе решение за забрана на партията ни, няма да бъдем в парламента, заяви лидерът на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк, пише турският вестник „Ватан”. Във връзка с възникналото напрежение за затворническите условия на Абдуллах Йоджалан съпредседателката на ПДО Емине Айна посочи, че не е проблемът в 6-те см, а във възприемането на кюрдския въпрос. Според нея затварянето на каналите на кюрдите в Турция за правене на политика няма да бъде полезно, пише вестникът.

Има нарастване на страха от исляма и имаме нужда от нов дух на разбиране и толерантност, заяви Ахмет Давутоглу
04 декември 2009 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Има нарастване на страха от исляма в света и всички имаме нужда от нов дух на разбиране и толерантност, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу пред Би Би Си, пише турският вестник „Заман”. Давутоглу, който е в Брюксел за срещата на външните министри на НАТО в интервю за Би Би Си отговори на редица въпроси, сред които за резултатите от референдума в Швейцария и ролята на Турция като съюзник на Запада. В интервюто се посочва, че политиката, която води Давутоглу, се определя като „неоосманска”, но той самият не приема това определение. В интервюто турският пръв дипломат коментира отношенията с Израел, Иран и Судан и отхвърля твърденията, че се отдалечават от западните си съюзници. Относно резултатите от швейцарския референдум той посочва, че има нарастване на страха от исляма в света, но е необходим нов дух на разбиране и толерантност. Той изтъква също, че Босна и Херцеговина не трябва да се изолира от НАТО.

Иран ще бъде критична точка за бъдещето на турско-американските отношения
04 декември 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иран ще бъде критична точка за бъдещето на турско-американските отношения, посочва списание „Економист”, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В публикацията на списанието се посочва, че твърденията за отдалечаване на Турция от Запада са твърде преувеличени. Според него при предстоящата си визита в САЩ премиерът Ердоган ще откаже изпращането на допълнителен турски контингент в Афганистан.
Според американското списание Ердоган и партията му се опитмват да водят умерена политика, защото ако Турция открие огън срещу мюсюлманите, ще даде почва за разрастване и активизиране на радикалните ислямски къргове в Турция.

33 души са задържани в Диарбекир за участие в терористични действия в полза на ПКК
04 декември 2009 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 33 души са задържани в град Диарбекир в Турция за участие в терористични действия в името на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Диарбекир са организирали за последния месец 4 операции срещу домове и работни места на лица, които са участвали в акции на хвърляне на коктейли „Молотов” срещу партийни централи, палежи на коли, подпомагане на членове на терористичната организация с храна, разпространение на агитационни материали.

Полицията в Германия задържа 11 активисти на ПКК
04 декември 2009 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Берлин. 11 активисти на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ са задържани при полицейска операция в Германия, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Силите за сигурност в Германия продължават операциите си срещу структури на ПКК в страната след увеличаването на жалбите за насилствено събиране на „данък” за финансиране на организацията и за трафик на дрога. Полицията организира вчера и онзи ден акции срещу дружества, контролирани от ПКК в Ашшафенбург, Елсенфелд, Ерленбах и Луцелбах, при които задържа 11 членове на ПКК за действия, противоречащи на закона за дружествата и за финансиране и привличане на кадри към терористична организация.

Си Ен Ен Тюрк: Българският изпълнител Азис става популярен чрез Фейсбук и сред турските музикални фенове
04 декември 2009 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Българският изпълнител Азис става популярен чрез Фейсбук и сред турските музикални фенове, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Азик, който привлича вниманието повече чрез несъответстващо на нормите поведение, е един от певците, които печелят най-много в страната си. Истинското му име е Азис Милана. Той привлича внимание първо с физиката си, грима, облеклото и фигурата си. С дълги крака, платинено руса и козя брада той успя да стане популярен и да получи прозвището „попзвездата на България”. Всичко, което върши, се превръща в скандал в страната му. В ТВ шоута Азис се яви с приятеля си, целува се и накрая се ожени за него. Той стана и родител на дете осинови е дете, с което още повече разбуни духовете.
В същото време Азис е рекламно лице на парфюм и има договор с един от най-големите GSM оператори. В Турция той стана популярен чрез Фейсбук чрез клипа на песента „Забрави”.

„Хюриет”: Българският футболист и нападател на „Манчестър Юнайтед” Димитър Бербатов стана мъж на годината
04 декември 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Известният български футболист и нападател на „Манчестър Юнайтед” Димитър Бербатов беше избран в страната си за мъж на годината, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Резултатите от анкетата в традиционната класация на радио „Дарик” бяха обявени снощи и заелите първите места бяха наградени. Футболистът Димитър Бербатов води с голяма преднина пред вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и боксьора Димитър Далаклиев. В благодарственото си изказване Бербатов каза, че малко се притеснява да излезе на сцената в зала, където има толкова много политици и представители на изкуството, защото мнението за футболистите не е особено високо, но както се вижда, има и изключения. Той каза, че изборът го прави щастлив и го изпълва с гордост.

Си Ен Ен Тюрк: Правата на човека в Турция разисква Комисията за човешки права към Конгреса на САЩ
04 декември 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правата на човека в Турция бяха тема на заседание на Комисията за човешки права към Конгреса на САЩ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На него беше изтъкнато, че въпреки реформите към демократизация, които провежда правителството на Партията на справедливостта и развитието, свободата на изразяване и свободата на печата са се развили към по-лошо. В комисията бяха разисквани правата на човека в Турция, свободата на печата и на изразяване и състоянието на демокрацията. По думите на Донна Едуардс от Демократическата партия Турция е ключова страна в региона, която се явява мост между Запада и Близкия изток.
Според нея премиерът Ердоган и правителството му са предприели важни реформи, засягащи включително и отношенията цивилни-армия, но процесът се забавя от време на време и състоянието на правата на човека в страната отива към по-зле. По думите й според изследване на Организацията „Журналисти без граници” за 4 години пред съда са изправени 200 интелектуалци, журналисти, автори на предавания и представители с опозиционни позиции.

„Сабах”: Военен хеликоптер е катастрофирал в Истанбул
04 декември 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Военен хеликоптер е катастрофирал в Истанбул при набиране на скорост за излитане, пише турският вестник „Сабах”. Инцидентът е станал на пистата на казармите Самандъра. Няма човешки жертви. На мястото са пристигнали веднага противопожарни и медицински екипи.

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в провинция Айдън в Югозападна Турция
04 декември 2009 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Айдън. Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер е било регистрирано в провинция Айдън в Югозападна Турция, пише турският вестник „Сабах”. Астрономическата обсерватория към университета „Богазиджи” в Истанбул и Институтът за проучване на земетресенията е регистрирал в 08,02 часа днес земен трус с епицентър община Хорсунлу, околия Куюджак. Земетресението е било усетено в района. Няма информация за жертви и материални щети.
Значително земният трус е бил усетен и в град Денизли и района, където се е съборил комин на къща върху паркирана наблизо кола. Сградата на валийството в Денизли има напуквания по стените. Земният трус е предизвикал паника сред гражданите, които са наизлезли от домовете си. След първия трус са били регистрирани още 7 вторични труса с по-малък магнитуд.

Средно по сила земетресение е регистрирано в Турция, няма данни за жертви
04 декември 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 08:02 часа /българско време/ днес в Югозападна Турция, съобщава АФП.
Трусът е нанесъл леки щети, като стените на някои сгради са се напукали, но няма данни за жертви.
Силните земетресения са често явление в Турция, която се намира над няколко активни разлома. Мощни трусове в гъстонаселените северозападни части на страната през август и септември 1999 г. отнеха живота на 20 000 души.

Турски печат: Политическо напрежение заради условията в затвора на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан
04 декември 2009 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полемиките между политическите партии за условията, при които излежава присъдата си лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, са сред водещите в турския печат днес. Вестник „Хюриет” пише, че атаките на прокюрдската Партия на демократичното общество за затворническите условия на Йоджалан срещнаха остра реакция от страна на управляващите и правителството. Според ПДО новата килия на лидера на ПКК е малка, докато председателят на Комисията по правата на човека в парламента Зафер Юскюл посочва, че тя е само със 17 кв. см по-малка от старата му килия. По думите му затворът на остров Имралъ съответства на стандартите на ООН и Европейската комисия за условията в затворите. Депутати от ПДО поискаха вчера създаване на подкомисия за разследване на условията в Имралъ, но не срещнаха подкрепа от другите политически партии.
Вестник „Милиет” обръща внимание на твърденията на адвокатите на Абдуллах Йоджалан, че новата му килия е по-малка наполовина, докато председателят на парламентарната комисия за човешки права Юскюл заявява, че размерите не са намалени. Освен това към нея има място от 24 кв. м за разходки. Адвокат на лидера на ПКК посочва, че довереникът му отново ще се среща с адвокатите си в стъклен кафез, както когато е било по време на делото преди 10 години и може да слуша само една радиопрограма на ТРТ.
Вестник „Сабах” пише, че напрежението в политическата ситуация по повод условията в затвора Имралъ е било поставено на дневен ред в парламента. Изданието цитира думите на депутата от ПДО Акън Бирдал, че за кюрдския народ темата за Имралъ е много чувствителна и трябва да се прояви разбиране за това. Вестник „Заман” пише, че протестните демонстрации на ПКК в Източен и Югоизточен Анадол, които засенчиха процеса за демократично решаване на кюрдския въпрос, се оказаха безпочвени. От правосъдното министерство посочиха, че твърденията за влошаване на условията, при които излежава присъда Йоджалан, не отговарят на истината.

„Заман”: Турският парламент ще изпрати комисия в Швейцария за проучване на резултатите от референдума
04 декември 2009 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисията по правата на човека към парламента в Турция ще изпрати подкомисия в Швейцария за проучване на резултатите от референдума, който прие забрана за строеж на минарета, пише турският вестник „Заман”. Председателят на комисията Зафер Юскюл изрази отрицателна реакция срещу решението и кизтъкна, че по отношение на правата на човека не може да се провежда референдум. По думите му изграждането на джамии без минарета нарушава свободата на вероизповедание. Юскюл посочи, че подкрепа за това намерение са дали и депутатите от опозиционната Народнорепубликанска партия.

„Сабах”: Не искаме да водим война в Афганистан, заяви Абдуллах Гюл във връзка с искането на САЩ
04 декември 2009 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ние не искаме да водим война в Афганистан, заяви президентът Абдуллах Гюл по повод искането за увеличаване на броя на турския контингент там от страна на САЩ, пише турският вестник „Сабах”. Абдуллах Гюл, който се завърна от посещение в Йордания, каза, че действията и активността на Турция за умиротворяване на Афганистан ще се засилят, но за формата и начина за това ще решава тя. По думите му проблемите в тази страна не могат да бъдат решени само с военна сила, трябва да бъде спечелен и афганският народ. Турският президент посочи, че твърде малко може да бъде направено в среда на сблъсъци.

„Милиет”: Докладчиците искат забрана за прокюрдската ПДО в Турция
04 декември 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще гледа делото за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество на 8 декември, пише турският вестник „Милиет”. Делото срещу ПДО беше повдигнато от Републиканската касационна прокуратура, която поиска забрана за партията, тъй като се явява център на терористична дейност, насочена към разделяне на държавата. Докладът беше представен на председателя на съда Хашим Кълъч преди празника Курбан байрям, но гледането беше отложено за след празника. Докладчиците аргументират позицията, че ПДО трябва да бъде забранена. В заключението на доклада се изтъкват органическите връзки между Кюрдската работническа партия /ПКК/ и ПДО, посочва се, че има връзка между ПДО и лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан и че партията е участвала в терористични и провокативни действия и се иска забраната й.

„Сабах”: Афганистан ще бъде водещата тема, която ще обсъждат турският премиер и Барак Обама на 7 декември
04 декември 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Основната тема, която ще обсъждат премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Барак Обама по време на визитата на Ердоган в САЩ ще бъде Афганистан, пише турският вестник „Сабах”. След като Обама представи стратегията си за Афганистан тази седмица и поиска изпращането на допълнителни военни контингенти там подобно искане беше отправено от американския посланик в Анкара и към Турция. На разговора на 7 декември във Вашингтон Ердоган и Обама ще обсъдят този въпрос първо на половинчасова среща на четири очи, а след това на работен обяд. Ердоган ще изтъкне пред Обама, че от 2001 година насам Турция е дала помощ от над 200 милиона долара за Афганистан и ще продължи да помага на афганистанския народ, а от 1 ноември турският контингент беше увеличен на 1700 души.
От своя страна на масата ще бъдат поставени и кипърският въпрос, въпросът за Ирак, за Иран и започналия диалог с Армения.

Днес ще се състои есенното заседание на Висшия военен съвет на Турция
04 декември 2009 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои есенното заседание на Висшия военен съвет на Турция. То ще се председателства от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Ще участват министърът на отбраната Веджди Гьонюл, началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг, командващите видовете въоръжени сили. Както съобщават турски медии, на заседанието ще се обсъждат въпроси, които от време на време водят до напрежение в отношенията между турските въоръжени сили и правителството, като плана за сваляне на Партията на справедливостта и развитието от власт, развоят на делото „Ергенекон” и операцията срещу плана „Кафез”, за противопоставяне между християни и мюсюлмани в страната, по които са подсъдими много офицери.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2