Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,15.12.2009 !

Турската икономика ще се възстанови с бързи темпове...

Мнистърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек отбеляза, че глобалната икономическа криза е оказала конюнктурно въздействие на Турция, но не е предизвикала сериозни проблеми в турската икономика...

Изпратена 15.12.2009 10:56:07 UTC

Обновена 15.12.2009 10:56:07 UTC

Мнистърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек отбеляза, че глобалната икономическа криза е оказала конюнктурно въздействие на Турция, но не е предизвикала сериозни проблеми в турската икономика.
Министърът на финансите Мехмед Шимшек започна вчера депутатите във ВНСТ с бюджета за 2010та година. Той отбеляза в словото си, че Турция е една от страните в света, които най-слабо са пострaдaли от глобалната икономическа криза.
Министър Шимшек подчерта, че правителството е предприело ефикасни и своевременни стъпки срещу кризата, а турската икономика е проявила силна издръжливост на кризисните въздействия.
Министър Шимшек кaза, че очакват триетапно и силно възстановяване на турската икономика и отбеляза, че Турция е и ще продължи да бъде сигурно пристанище за чуждестранните капиталовложители.
-
Заведоха дело срещу Вилдерс...

Холандският расистки лидер Герт Вилдерс ще бъде съден с обвинение за „обида на мюсюлманите”.

Изпратена 15.12.2009 11:48:13 UTC

Обновена 15.12.2009 11:48:13 UTC

Холандският расистки лидер Герт Вилдерс ще бъде съден с обвинение за „обида на мюсюлманите”.

Лидерът на Партията на свободата Вилдерс ще бъде изправен пред съда с обвинението за обида срещу ислямската религия, раздухване на омраза срещу мюсюлманите и ксенофобия.

Съдебния процес ще започне на 20ти януари. Вилдерс се готви да посочи за свой свидетел Мухамед Буйери, който уби режисьора Тео Ван Гог с довода за нанасяне на обида срещу Ислямската религия и който бе осъден на доживотен затвор.

Според законите на Холандия при условие, че Буйери бъде призован като свидетел е длъжен да се яви пред съда...

Предполага се, че расисткият лидер ще покаже за свидетили и някои академици.
-
Удължиха мандата на миротворческите сили на ООН в Кипър

Съветът за сигурност на ООН одобри решението предвиждащо удължаването с 6 месеца на мандата на миротворческите сили на ООН в Кипър.

Изпратена 15.12.2009 11:44:02 UTC

Обновена 15.12.2009 11:44:02 UTC

Съветът за сигурност на ООН одобри решението предвиждащо удължаването с 6 месеца на мандата на миротворческите сили на ООН в Кипър.

Турция даде отрицателен вот на гласуването в Съвета за сигурност.

С одобрението на решението мандата на миротворческите сили бе удължен до 15 юни 2010 година.

Представителите на 14 от 15те членове на Съвета за сигурност на ООН дадоха положителен вот, а представителят на Турция посланинк Ертугрул Апакан даде отрицателен вот.

В изявление след гласуването посланник Апакан припомни, че още от самото начало Турция е против решенията на Съвета във връзка с миротворческите сили на ООН в Кипър.
-
Депутатите от Партията на Демократичното Общество напускат ВНСТ...

Депутатите от закритата от Конституционния Съд Партия на Демократичното Общество взеха решение да напуснат парламента...

Изпратена 15.12.2009 10:58:31 UTC

Обновена 15.12.2009 10:58:31 UTC

Депутатите от закритата от Конституционния Съд Партия на Демократичното Общество взеха решение да напуснат парламента.
Бившият лидер на закритата партия Ахмед Тюрк и депутатите от партията участваха в организирания вчера в град Диярбакър конгрес на постоянния делегатски съвет на партията.
На конгреса бе направена преценка на ситуацията и депутатите взеха решението да подадат оставка.
Ахмед Тюрк заяви( че на конгреса са достигнали до заключението( че борбата им за демокрация и свобода в парламента няма да бъде разбрана и затова ще подадат оставката си на председателството на ВНСТ.
На въпрос какви стъпки ще предприемат ако председателството на ВНСТ не приеме оставките, Ахмед Тюрк каза, че това вече не е техен проблем.
Същевременно Републиканската Прокуратура в град Диярбакър започна разследване във връзка с конгреса.
Съобщено бе, че прокуратурата е поискала от дирекцията на полицията в Диярбакър кадрите заснети на конгреса.
-
Днес президентът на Египет идва в Турция...

Президентът на Египет Хюсню Мубарек пристига днес на официално посещение в Турция...

Изпратена 15.12.2009 10:51:18 UTC

Обновена 15.12.2009 10:51:18 UTC

Президентът на Египет Хюсню Мубарек пристига днес на официално посещение в Турция.
Президентът Гюл ще посрещне днес следобед египетския президент Мубарек с официална церемония в резиденция Чанкая.
След церемонията двамата президенти ще проведат разговор нaсаме, след което ще ръководят официалните преговори между делегациите на двете страни.
Във вечерните часове президентът на Египет Хюсню Мубарек ще разговаря с премиера Ердоган.
По време на контактите, кoито ще бъдат проведени в течение на тридневното посещение на египетския президент Хюсню Мубарек в Турция, ще бъдат обсъдени основно двустранните отношения и регионални и международни проблеми и главно проблемите в Близкия Изток.
-
Преглед на турския печат 15.12.2009

Обзор на новините по страницете на някои от турските ежедневници от 15ти декември 2009та година...

Изпратена 15.12.2009 08:08:49 UTC

Обновена 15.12.2009 08:08:49 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. В новината озаглавена "Нападението възпрепятства посещението на Ердоган в Рим" вестник отбелязва, че нaпадението над премиера на Италия Берлускони е довело до отлагането за по-късна дата на турско-италианската междуправителствена конференция. В новината се подчертава, че Берлускони ще е в болнични най-малко 20 дена поради получените при нападението физически увреждания и затова, вчера турските и италиански служители са провели усилен телефонен трафик и са решили конференцията да бъде отложена за по-късна дата.
"Афганистан бе най-трудното за мен решение". В новината под това заглавие вестник Йени Шафак пише, че президентът на САЩ Барак Обама е подчертал, че решението за изпращането на допълнителни 30 хиляди американски войски в Афганистан е било най-трудното за него решение от стъпването му в Белия Дом насам. В репортаж за американския телевизионен кнал СиБиЕс, Обама е отбелязъл че словото което е произнесъл във военната академия Уест Пойнт и в което е оповестил решението за изпращането на допълнителни американски сили в Афганистан, е било словото което е произнесъл с най-голямо досега вълнение, тъй като пред него са стоели млади кадети, курсанти и офицери, някои от които няма да се завърнат живи от Афганистан.
Вестник Джумхурийет съобщава, че Германската Социал-Демократическа партия е решила да не изключва от редовете си члена на управителния съвет на Германската Централна Банка Тило Сарразин, който преди два месеца в изявление за едно списание бе отправил обиди по адрес на турците, а преди два дена бе поискал да бъде забранено на мюсюлманки да идват на училище с тюрбани. В новината се отбелязва, че говорителят на партията е казал, че не са нaмерили в изявленията и исканията на Сарразин елементи ннасящи вреда на партията или в разрез с нейните политики.
"Надапения над джамия във Франция". В новината с това заглавие вестник Хабер Тюрк съобщава, че неизвестни лица са изпиcали расистки лозунги по стената на джамия в град Кастре в Южна Франция и са окачили свински крака. В новината пише, че министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо е осъдил нaпадението и е подчертал, че извършителите ще бъдат заловени в най-кратък срок.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Гърция трябва да се промени защото в противен случай всички ние ще изпаднем в дълбока криза", съобщава, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е подчертал, че ще предприемат спешни мерки въ връзка с бюджетния дефицит от 442 милиарда долара, като е отправил предупреждението, че е налице риска страната да потъне в дългове. Папандреу е отбелязъл, че ще ограничат разходите за социално осигуряване с десет процента и ще наложат 90 процентен данък на премиите на банкерите. Папандреу е отбелязъл, че това ще доведе до снижване на жизнния стандарт в страната, но че са длъжни да предприемат тези мерки тъй като в противен случай гръцкaта държава ще банкрутира.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2