Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 декември 2009 г.

TRT-VOT-news,14.12.2009

Приключи Европейското по плуване кратък курс...

Европейското първенство по плуване в Истанбулр приключи с 13 рекорда...

Изпратена 14.12.2009 11:14:26 UTC

Обновена 14.12.2009 11:14:26 UTC

След срещите от 16тия кръг на турската футболна Суперлига, на челно място с 34 точки е Кайсериспор, на второ със същия актив от 34 точки е Фенербахче, на трето място е Галатасарай с 33 точки.
******************
13тия Европейски шампионат по плуване в 25 метров басейн, на който Турция за първи път е домакин, приключи с постигането на редица рекорди.
На шампионата в Истанбул проведен при рекордно участие, бяха постигнати 13 нови световни рекорда.
-
Тюркменския природен газ потегля за Китай...

Открит бе дългият 7 хиляди километра газопровод, по който природният газ на Тюркменистан ще се изнася през териториите на Узбекистан и Казахстан за Китай...

Изпратена 14.12.2009 11:11:37 UTC

Обновена 14.12.2009 11:11:37 UTC

Открит бе дългият 7 хиляди километра газопровод, по който природният газ на Тюркменистан ще се изнася през териториите на Узбекистан и Казахстан за Китай.
На церемонията по пускането в експлоатация на газопровода присъстваха президентът на Тюркменистан Гурбангулу Бердимухаммедов, президентът на Узбекистан Ислям Керимов, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбайев и държавният лидер на Китай Ху Цзинтао.
Президентът на Тюркменистан Бердимухаммедов подчерта, че газопроводът е не само с икономическо, но и с политическо значение, а държавният лидер на Китай Ху Цзинтао отбеляза, че сътрудничеството в сферата на енергетиката ще се разпространи и в другите сфери.
Президентът на Казахстан Назарбайев от своя страна каза, че паралелно на газопровода трябва да бъдат построени електропровод и автобан.
Президентът на Узбекистан Ислям Керимов посочи, че проектът е с историческо значение.
Газопроводът започва от окръг Леап в Тюркменистан и преминавайки през Узбекистан и Казахстан достига Китай.
-
Външният министър на Турция Давутоглу проведе важни контакти в Сараево...

В столицата на Босна и Херцеговина Сараево се проведе конференцията за Регионално Сътрудничество на ниво външни министри на Алианса на Цивилизациите....

Изпратена 14.12.2009 10:56:38 UTC

Обновена 14.12.2009 12:27:40 UTC

В столицата на Босна и Херцеговина Сараево се проведе конференцията за Регионално Сътрудничество на ниво външни министри на Алианса на Цивилизациите.
В словото, което произнесе на конференцията, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу призова да се избягват стъпки, които ще предизвикат поляризация в света и изказа огромното си разочарование от приетото в Швейцария решение за забрана строежа на минарета.
Давутоглу посочи като пример толерантността проявявана от властите в Османската Империя и припомни една бошняшка поговорка гласяща-Не може да се пие кафе без цигара и да се строи джамия без минарета.
В Сараево бе проведена и среща на външните министри на страните от тристранния механизъм Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия.
Опирайки се на горчивия за Босна и Херцетовина опит от 90тте години, Турция отдава голямо значение на срещите на тристранния механизъм, като път за установяването на траен мир в региона.
Турция отправя послания за мир, с цел да предотврати един нов конфликт, който може да избухне поради напрежението което ескалира, тъй като босненските сърби отправят искания за по-широка автономност.
Давутоглу проведе в Сараево срещи и с босненски служители и подчерта, че установяването на стабилитет зависи до голяма степен от постигането на съгласуваност между правителството и опозицията в Босна и Херцеговина.
-
Преглед на турския печат 14.12.2009

Обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 14ти декември 2009та година...

Изпратена 14.12.2009 08:30:46 UTC

Обновена 14.12.2009 08:30:46 UTC

Прегледа на новините по страниците на днешните турски вестници ще започнем с вестник Йени Шафак. В новината под заглавието "Мечтата за Велика Сърбия не е забравена", вестникът засяга усилията за подготовкта и подписването на втори Дейтънски договор, чрез ревизирането на подписания преди 14 години, на 14ти декември 1995та година Дейтънски договор, с който бе сложен край на войната в Босна и Херцеговина. Вестникът подчертава, че Турция е поела активна роля в тези ревизионитски усилия предприети по инициативата на ЕС и САЩ с довода, че първият дейтонски договор е загубил функционалността си и трябва да се подготви нов договор, който ще очертае бъдещето на Босна и Херцеговина. В новината пише, че външният министър Ахмед Давутоглу е осъществил важни контакти както със сръбската така и c бошнакската страни и предава думите на върховния представител на Босна и Херцеговина Влентино Инзко за вестника, който подчертава, че Турция е техният най-близък приятел, че ако не бъде намерено разрешение това ще се превърне в катастрофа за Босна и че всe още има среди, които вечтаят да постигнат мегало-идеята за Велика Сърбия.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Радостни сме че ТПАО получи дял от нефта", съобщава, че иракският министър на нефта Хюсеин Шехристани е казал, че са радостни от това, че Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери е в консорциума спечелил търга за експлоатация на нефтени находища в Ирак. Вестникът предава думите на Шехристани-знаем, че Турция се нуждае от нефт и природен газ и ще сътрудничим с нея в тази сфера.
Вестник Джумхурийет съобщава, че закритата от Конституционния Съд Партия на Демократичното Общество се готви да заведе дело пред Европейския Съд за Човешките Права. В новината пише, че депутатите от закритата партия са казали, че няма да участват в дейността на ВНСТ.
Вестник Ватан е дал място на шокиращата новина за побоя нанесен на италианския премиер Берлускони. В новината озаглавена "Берлускони получи юмрук" вестникът отбелязва, че след организирания в Милано митинг, Берлускони е слязъл от трибуната, за да разговаря с гражданите и в този момент е получил юмрук в лицето. В новината пише, че нападателят е ударил Берлускони в лицето с метална статуетка, която е държал в ръката си и че италианският премиер е бил отведен незабавно в болница с пукната устна, разбит нос и един изкъртен зъб.
Вестник Заман в новината под заглавието "Турция и Израел искат да станат членове на ЦЕРН" съобщава, че според британския вестник Дъ Таймз, Турция и Израел са предприели стъпки за членство в Европейския Център за Ядрени Изследвания Церн. В новината се подчертава, че гласуването за приемането им в ЦЕРН ще се проведе идната седмица.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2