Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Празнично оживление по улиците на Бейрут!

Празнично оживление по улиците на Бейрут!

Автор: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут

© Снимка: ЕРА/ БГНЕС

Празнична украса по улиците на ливанската столица

С наближаването на Коледа и Нова година празничното оживление все повече завладява Бейрут. Още от началото на декември започна да се появява светлинна украса- различна за всяка главна улица, блестяща с многоцветните си лапички. На 15 декември бе запалена и голямата елха в центъра на града, където Дядо Коледа с чудната си шейна се е преселил от далечната Лапландия.

Центърът на Бейрут, разбира се, остава най-предпочитаното място в милионния град сега, не само с гигантската си многоцветна елха и селото на Дядо Коледа, с магазините, но и с концертите всяка вечер на различни черковни хорове и известни изпълнители на коледни и религиозни песни. Многобройните черкви на близо 13-те християнски общности в Бейрут предвиждат празнични коледни меси на 24 и 25 декември.

Всяка улица, всеки квартал сякаш участва в надпревара за най-оригинална светлинна украса – виолетови, бели, червени светлинни гирлянди покриват дървета и сгради, опасват булеварди. Не само пред черквите, но почти на всеки ъгъл в християнските квартали може да се види витлеемска пещера, яслите с младенеца и светото семейство. Високоговорители разнасят познатите коледни песнички, а пред големите магазини Дядо Коледи канят със звънчета посетители.

В последните дни движението е истинко мъчение в град, предвиден за 200 хиляди коли. Улиците гъмжат от пешеходци и автомобили, задръстванията са чудовищни, а ливанците общо взето мислят сега само как да празнуват възможно най-добре, без да се разоряват, но и без да развалят общата радостна атмосфера на Рождеството, която цари в тяхната столица.


бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2