Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Провокация към търпението на народа в Турция !

Провокация към търпението на народа в Турция
Провокация към търпението на народа в Турция - В Турция провокаторите са отново на сцената. Целта им е да ударят по най-чувствителното място хората, които години наред са живели заедно.

!

В Турция провокаторите са отново на сцената. Целта им е да ударят по най-чувствителното място хората, които години наред са живели заедно.


Като метод на действие те посягат на превозните средства, магазините и кафенетата на гражданите. Наследниците на терористичната организация "Ергенекон" отново прилагат класическите си тактики за създаване на хаос. Миналата седмица една група от средите на Партията за демократично общество (ПДО) излезе на демонстрация и нанесе поражения. Някои се смесват с хората, които яростно отвръщат на посегателствата, и започват да стрелят. Като че ли искат да подложат на изпитание дълбокото търпение на народа. Но този път народът усети, че се играе някаква игра. За да можем да оценим преживяното напоследък в Турция, трябва добре да разберем думите на Абдуллах Йоджалан, изречени преди месец.

Според новина, предадена от Информационна агенция "Фърат", лидерът на сепаратистката организация Йоджалан заплашва премиера Таййип Ердоган с думите: "Ако не разрешиш този проблем, положението ти ще бъде като това на Йозал, 48 часа преди смъртта му. Каквото се случи на Йозал в рамките на 48 часа, това може да се случи и с вас. Йозал не почина, той бе убит." Абдуллах Йоджалан подсказва и за прочистването, което ще се състои до пролетта: "Ако ние обявим война, управлението ви ще се разклати и до 3 месеца ще паднете."

Турция знае кои са онези, които искат да създадат атмосфера на страх и хаос, за да съборят правителството. Част от тях все още са съдени в рамките на процеса "Ергенекон". В седмицата, в която бе закрита ПДО, желанието на някои партийни членове да се оттеглят в планината и убийството на 7 войници от страна на ПКК породиха спорове в обществото. Всички хора определиха тези странни случки като "провокации от страна на организацията". В. "Тараф" дори излезе със заглавие: "ПКК е враг и на двата етноса" (турци и кюрди). Планът на организацията вече е разкодиран: тя иска да предизвика ответен удар, като взима на прицел невинни хора. Този план трябва да се развали със съвместните усилия на турци, кюрди, лази, черкези.



ГРЪМОГЛАСНИТЕ СМЕХОВЕ



Две снимки в политиката на ПДО никога няма да се забравят. Едната е снимката на Емине Айна, съпредседател на ПДО. В нея тя се смее гръмогласно, като казва на журналистите: "Демократичната стъпка напред свърши, приятели." На другата снимка стои Ахмед Тюрк, другият съпредседател. Тюрк, който се отнася с уважение дори към опонентите си, изживявал най-тъжните си дни. По въпроса за демократичната стъпка той казва: "Не мога да кажа, че напредъкът в тази насока е приключил, въпреки че надеждата ми намалява. Също така не смятам за правилно да го казват."

Конституционният съд закри ПДО. На Ахмет Тюрк вече е наложена политическа забрана. Но Емине Айна ще продължи политическата си дейност. За Айна, която във всяко изказване изрича: "Опонентът Абдуллах Йоджалан", делото за закриване на партията е една възможност. Никой да не се съмнява, че отсега нататък тя ще обикаля площадите и ще казва: "Закриват партията ни, не ни разрешават да правим политика."

ПКК не желае населението в региона да изразява политическите си искания по демократичен път. Например преди две години премиерът Таййип Ердоган посети Диарбекир и направи важно изказване. Кметът на града Осман Байдемир е искал да посрещне премиера с цветя на летището, но по пътя са го накарали да се върне. Градската структура на ПКК, която е върнала кмета Байдемир по пътя, е Съюзът на кюрдистанските общности. С намесата на СКО решението на проблема е отложено.

Всеки път, когато политиците говорят за решението на въпроса в Югоизточна Турция, се намесва някаква невидима ръка. Покойният президент Тургут Йозал бе спрян с убийството на 33 невъоръжени войници. Последните войнишки жертви паднаха в Решадийе. Обявилият се срещу оръжията Ахмет Тюрк отсега нататък няма да прави политика. Настъпи времето на хора като Емине Айна, които казват: "Хората искат да се оттеглим в планините." От Югоизточна Турция дойде огромна реакция срещу ПКК, която с касапницата в Решадийе се опита да провокира процеса на отварянето към кюрдите. Решението за закриване на ПДО стана спасителният пояс на организацията. ПКК пак се изплъзна между капките.

December 2009
АЛИ АККУШ

"Заман" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2