Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Р_епетиция за г_ражданска в_ойна !

Р_еферендум или р_епетиция за г_ражданска в_ойна !

2009

В_алери Н_айденов

РЕФЕРЕНДУМ за новините на турски език? Мили хора, с вас откровено се гаврят. Държавата бе длъжна да направи референдум за конституцията, за избирателната система, за присъединяването към ЕС и НАТО, за Бургас - Александруполис и така нататък. Това са важните въпроси, които са изключително право на суверена, българския народ. Но да се задейства цялата тази всенародна машина заради едни новини на турски, е подигравка с хората. Една подигравка, която може да запали чергата на България.

Всеки средно интелигентен човек би трябвало да разбере, че българските новини на турски не разединяват нацията, а напротив - обединяват я. У нас има доста хора, които почти не владеят български. Защо да не могат поне за 15 минути на ден да се информират от националната ни телевизия? Това е единственото, което ги приобщава към националните ни дела.

Но ако някой иска да раздуха етническо напрежение, ето идеалната възможност. За първи път българин и турчин ще отидат до урната, за да гласуват един срещу друг. Това е репетиция за гражданска война! Представете си какви ще ги плещят активистите и провокаторите по турските села и махали. Насъскване, надухване, противопоставяне, както никога досега! Най-малката беда е, че ДПС пак ще си мобилизира електората. Лошото е, че електоратът може да излезе извън контрола на ДПС.

Политиците отново са на път да докажат, че те са най-безотговорните и най-глупавите хора в България. Ето докъде води пропорционалната избирателна система - до национална катастрофа!

Ако властите искат да спрат новините на турски, по-добре да си поемат отговорността и да не питат никого. След като не ни питат за важното, да не питат и за тази глупост. Поне няма да има поредната касапска пропагандна кампания. Ами я си представете идиотските плакати - например Бойко Борисов с кървава брадва, а Доган с фес и турско знаме. За какво ни е това?

И на всичкото отгоре този референдум няма как да даде легитимен резултат. Всеки средно интелигентен човек би трябвало да го знае. Според последния ремонт на Закона на допитванията в него трябва да участват поне толкова хора, колкото са се явили на последните парламентарни избори. Това означава някъде около 70 на сто активност. Вие добре ли сте? На това отгоре при референдумите има тази особеност, че който не е съгласен с искането, просто не се явява да пусне своя вот. Ако турците бойкотират, референдумът става дори теоретически невъзможен.

По принцип когато властта спуска отгоре надолу референдум, това е само за да легитимира някой свой произвол. Това е плебисцит. Например Елцин направи кървав преврат срещу парламента, написа нова конституция и после я подложи на плебисцит.

Истинският референдум е гражданската инициатива, когато населението предизвиква допитване от долу на горе, чрез подписка. В Швейцария това става с 50 000 подписа. У нас законът изисква 500 000 подписа.

За да имаме 500 000 доказано безупречни подписа, трябва да съберем поне 800 000, ако не и милион. На практика политическата класа забрани да се чува гласът на народа.

Това е реалността - държавата няма никакво намерение да чуе вашето мнение. Нула внимание към народа. Освен когато толкова оглупее, че иска сама да си отреже клона.

БЛИЦ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2