Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Знак на равенство между антитурското и анти-ДПС говоренето !

Бг абсурд - референдум за тв предаване, което никой не гледа !

Предложението на "Атака" и ГЕРБ да се прави национално допитване, свързано с права на малцинствата, ще компрометира едва прохождащата у нас пряка демокрация !

Л_юбен О_бретенов

На 10 ноември Росен Марков от Партията на българските мъже се самозапали театрално пред БНТ срещу новините на турски. 20 дни по-късно реши да си направи харакири в градинката на парламента със същите мотиви. Полицията му взе ножа. На двама души в страната 5-минутното тв предаване не дава покой - Марков и Волен Сидеров.

Снимка: Булфото

Волен безумни сочи БНТ пак и вика - търчете, тамо са на турски новините! И Бойко тръгна с викове сърдити и "референдум" гръмовно въздуха разпра! Вариациите върху Вазов вероятно са литературно своеволие. Но последната инициатива на управляващите за свикване на всенародно допитване за това да има ли новини на турски по БНТ е политическо своеволие и недомислие.

Референдум на такава тема не трябва да има по много причини. Първо, само ще се налее вода в мелницата на Ахмед Доган, който обича да слага знак на равенство между антитурското и анти-ДПС говоренето. Безспорно е, че ДПС е етническа партия, която съществува на ръба на конституцията и капсулира политически турското малцинство. Разграничаването между говоренето срещу ДПС и говоренето срещу турците обаче е изключително важно. Докато сега те ще се слеят отново - ДПС падна от власт и веднага новите управляващи правят референдум за новините на турски. Така електоратът на движението само ще се консолидира. С тази си акция Волен Сидеров с подкрепата на Бойко Борисов просто бетонира мястото в политиката на Ахмед Доган. От глупост или съзнателно, можем само да гадаем.

Лидерът на "Атака" изтъква, че според пийпълметричните проучвания новините на турски език по националната телевизия били почти с нулева гледаемост. Ако това е така, най-логичният въпрос е какъв му е проблемът на Сидеров и защо вдига такъв вой срещу едно телевизионно предаване. Поддържането на екипа за тези емисии струва скъпо, пресмята лидерът на "Атака". Далеч по-скъпо може да ни излезе да не поддържаме този екип. И в буквален, и в преносен смисъл.

Нищо чудно сега гледаемостта на тези новини да се увеличи

значително заради рекламата, която Сидеров им прави. Ситуацията много напомня на тази от средата на 80-те години на миналия век. Тогава турците си бяха станали почти българи, побългаряваха имената си и особено по-младите от тях се срамуваха от своите родители, баби и дядовци, ако те говорят на турски на обществено място. Само че тогавашната власт реши да им смени насилствено имената и те станаха по-правоверни мюсюлмани от ходжите в Мека.

Новините на турски не трябва да бъдат предмет на национално допитване поради още една, не по-малко съществена причина. В края на миналия мандат парламентът прие нов закон за референдумите, който значително либерализира режима за свикването им. Ако първият референдум по този закон бъде именно по такъв въпрос, това сериозно ще компрометира едва прохождащата у нас пряка демокрация. Да се подлагат на референдум въпроси, касаещи малцинствата, е много лош вкус. Предварително е ясно, че резултатът ще е в полза на мнозинството. Това, че избирателите в Швейцария се обявиха против минаретата, не би трябвало да ни е примерът. Там традицията в допитванията датира от няколко века и са в състояние да се питат колко дупки трябва да има в сиренето им.

Освен това между мюсюлманите в Швейцария и тези у нас не може да се слага знак за равенство. Там те са най-много от 2-3 поколения, докато тук живеят от векове.

Заради всичко това ще е най-добре, ако премиерът преосмисли позицията си в подкрепа на референдумите или намери начин да не се дава ход на процедурата. Би било чудесно, разбира се, ако мнозинството български граждани са достатъчно разумни и гласуват за оставането на новините на турски по БНТ, ако все пак се стигне до референдум. Това би обезоръжило ДПС в техните опити да представят атаките срещу тяхната върхушка като атаки срещу турското малцинство, но е малко вероятно да се случи.

Най-реалистично изглежда

ДПС да призове своите избиратели да не излизат да гласуват

Почти сигурно е, че така референдумът ще бъде невалиден, защото едно от условията за това е в него да се включат не по-малко от участвалите в последните избори за парламент, т.е. над 4 милиона избиратели. Почти невъзможно е 610-те хиляди гласа на ДПС от последния вот за НС да се компенсират. Тази поправка бе вкарана именно от хората на Ахмед Доган в последния момент. Тя постави сериозна бариера пред референдумите у нас, но за съжаление май ще се окаже, че от ДПС са били прави, когато настояваха за нея.

Не може да не се зададе и баналният, но съвсем резонен въпрос - това ли е най-важният проблем, на нас, българските граждани?! Сещам се само за двама, на които излъчването на едно тв предаване в 16 ч. от понеделник до петък не им дава мира. Единият - от Партията на българските мъже, се самозапали театрално в знак на протест преди няколко седмици пред БНТ. Другият поради близостта си с управляващия си играе с огъня, защото му е много удобно да си реши вътрешнопартийни проблеми. Но защо въвличат държавата в това?!

с_ега / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2