Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 декември 2009 г.

АТАКА и ГЕРБ ще правят референдум за признаване на турския геноцид над българското население по време на османското робство !

ГЕРБ и "Атака" замазват кризата с референдум за новините на турски !

Лично премиерът благослови инициативата, която ще струва около 18 млн. лв. !

Г_аля Горанова, Л_юбен Обретенов, Н_аделина Анева

Бойко Борисов заяви, че референдумът ще реши въпроса с новините на турски език веднъж завинаги. Преди месец той беше на мнение, че проблемът е от компетенцията на СЕМ и че правителството няма да се меси.

снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

В разгара на икономическата криза ГЕРБ и "Атака" изненадващо решиха да предложат да се проведе референдум за новини на турски език в държавните медии. Съобщението направи лично премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Националистическата формация е инициатор на допитването.

Събирането на необходимите 48 депутатски подписа започва още днес, но те са практически осигурени, увериха от ГЕРБ и "Атака". Искането ще бъде гласувано от парламента и в рамките на един месец президентът трябва да насрочи допитването. По предположенията на специалисти организацията на референдума ще глътне към 18 млн. лв., колкото струваха последните парламентарни избори. Ако инициативата на ГЕРБ и "Атака" сполучи, това ще е първото допитване до народа от 1971 г. досега.

Сидеров обоснова намерението с предизборната си програма и с примера на страни като Германия, където наскоро правителството приело постановление, забраняващо чуждоезични програми в официалните медии. "В държавните институции и медиите, които са на държавна издръжка, не бива да се говори на друг език освен на официалния - български", заяви той, позовавайки се на конституцията. Според него обаче новини и предавания на турски можело спокойно да се излъчват в частните медии. Освен това емисиите на турски били с нулева гледаемост, а стрували доста пари, отбеляза лидерът на "Атака".

"Подкрепяме референдума като най-демократичната форма за определяне на общественото мнение, защото само така можем да бъдем абсолютно сигурни в желанието на българския народ", коментира премиерът Борисов. Само преди месец той твърдеше, че съдбата на новините на турски език по националната телевизия ще бъде решена на базата на социологическо проучване и становище на СЕМ. "Правителството няма да прибягва до промяна в закона за радио и телевизия, преди медийният регулатор да се е запознал и произнесъл по резултатите от проучването", каза Борисов при откриване на нов нюзрум в БНТ. Вчера той призова тази деликатна тема да не се експлоатира политически в полза или във вреда на българските мюсюлмани.

Националистите и ГЕРБ умуват дали да не включат в допитването и други въпроси като този за признаване на турския геноцид над българското население по време на османското робство.

Двете партии ще подготвят и нови промени в наскоро приетия закон за референдумите. Те ще предложат да се намали броят на нужните сега 500 000 подписа за задължително свикване на национално допитване, както и прагът за валидност.

БСП категорично се противопостави на идеята да има референдум за премахване на новините на турски език по БНТ. "Новините на турски не само не пречат, но и са необходими", каза вчера секретарят на БСП Антон Кутев. Според него това бил поредният опит на хора, които чрез етническата карта се опитват да постигнат политически резултат.

"Според закона за референдумите по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда допитване само преди тяхната ратификация", коментира депутатът от ДПС Четин Казак. Според него въпросът за новините на турски език е уреден в рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, която България вече е ратифицирала. "Става все по-ясно, че управляващата коалиция е ГЕРБ и "Атака" като втората партия определя дневния ред", каза още Казак.

Според лидера на СДС Мартин Димитров е по-добре да се направи референдум за изграждането на АЕЦ "Белене", отколкото за новините на турски, защото емисиите можело лесно да бъдат сваляни и качвани, докато изграждането на нова ядрена централа касае няколко поколения българи.

-----ПО ЗАКОН---

Според закона референдуми се провеждат по въпроси с национално значение, които са от компетентността на парламента. Не могат да се правят допитвания по въпроси от компетентността на ВНС, за данъците, за бюджета и др. Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от парламента.

Предложение до НС за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от не по-малко от 1/5 от депутатите, президента, МС, не по-малко от 1/5 от общинските съвети в страната и инициативен комитет, събрал подписите на 200 000 граждани. Ако събраните подписи са 500 000, искането за референдум не може да бъде спряно от парламента. Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за парламент и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На изборите през юли действителните гласове бяха 4 226 194.

------ОПРОВЕРЖЕНИЕ-----

Борисов призна, че последните дни много се забавлява с интерпретации на български политици за "подадена ръка под масата" между ГЕРБ и ДПС, за "трибуната на конгреса на ДПС, която била украсена с гербери". "Аз не мога да отида в цветарските магазини да им кажа: няма да продавате гербери, ако ви ги искат! Не мога да отида на г-н Доган да му кажа: моля ти се, спомени ме в доклада с лошо, щото може някой да си помисли, че искам да правя коалиция с тебе", отреагира Борисов. И заяви, че е пратил в прокуратурата всички материали от службите, свързани с имоти, сделки и декларации на Ахмед Доган.

"Аз не съм чул между ГЕРБ и ДПС да има каквато и да било договорка, камо ли за имунитет, камо ли за каквото и да е прикриване. Ако колегите са чули, да ми кажат", заяви с най-сериозен тон Борисов. Като под колегите се имаше предвид единственият депутат от ГЕРБ край него - Красимир Велчев, който остана безмълвен.

с_ега / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2