Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 декември 2009 г.

БЕХ строи връзка с Турция за 19 месеца !

БЕХ строи връзка с Турция за 19 месеца !


image

Газовата връзка с Турция може да бъде построена за 19 месеца, каза вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. Той обясни, че изграждането на подобна тръба ще даде повече възможности на страната за диверсификация на доставките от газ. Строежът на съоръжението ще се извършва със средства на Българския енергиен холдинг и няма да се търсят пари от ЕС, коментира Гогов. Той добави, че по новата връзка страната ни ще може да получава между 10 и 12 млн. куб. м газ дневно – количество, достатъчно да покрива нуждите на страната през зимните месеци.
Тръбата ще се строи съвместно от „Булгартрансгаз“ и турската компания „Боташ“, а природният газ ще се купува от „Булгаргаз“. Според Гогов газовата връзка с Турция ще бъде готова преди газопровода „Набуко“, по който страната ни също ще получава гориво. Освен с Турция БЕХ участва в строителството на реверсивни газови тръби до Румъния, Гърция и Сърбия, като се очаква те да бъдат завършени в следващите три години.
От БЕХ съобщиха още, че ще бъде открита процедура за избор на консултант по проекта за АЕЦ „Белене“. Най-вероятно това ще стане в края на януари 2010 г.
Междувременно оттам съобщиха, че е избран нов Съвет на директорите на „Мини Марица-изток“. В него влизат зам-министърът на туризма Иво Маринов и директорът на „Дирекция минна“ в мините Иван Караиванов. Сегашният изпълнителен директор на дружеството Тодор Тодоров запазва поста си. От Съвета на директорите на мините са освободени Ивайло Данаилов и Ботьо Захаринов.


МИЕТ анализира половин година ВЕИ проектите



До шест месеца ще имаме анализ на всички проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези, които не създават риск за екологията и не заплашват страната със санкции от Европейската комисия, ще бъдат стартирани, каза вчера премиерът Бойко Борисов по време на среща с чуждестранния бизнес. Той обясни, че в момента съществува голям риск Северна България да стане само във вятърни перки, а това ще застраши прелитането на птиците и други екологични нормативи. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира, че в началото на идната година ще се проведе среща с всички заинтересовани за ВЕИ проектите и тогава ще им се предостави повече информация по предвидения мораториум.

ВК /
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2