Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 04.11.2009 г. !

Галатасарай-Панатинайкос 1:0

Гаратасарай гарантира класиране за следващия етап на турнира...

Изпратена 04.12.2009 11:39:43 UTC

Обновена 04.12.2009 12:32:39 UTC

Представителят на Турция в Европейската Купа, Галатасарай, победи в петата си среща от група Еф гръцкия Панатинайкос с един на нула и с този резултат гарантира челното място в групата и класирането сред 32та отбора които ще участват в следващия етап на турнира.
В мач от същата група Динамо Букурещ се наложи над Щурм Грас с два на един.
*******************
В мач от група Бе на Европейската Купа на Улеб, Ефес Пилзен се наложи над литовския Лиетувос Ритас със 77 на 62. Това е третата победа на Ефес Пилзен в групата.
Другият турски представител в турнира, Фенербахче Юлкерспор бе победен в мач то група А от Барселона с резултат 89 на 55.
*******************
Женският отбор на Фенербахче се наложи в мач от Европейската Лига на Фиба над полския Лотос Гдина с 69 на 63, а женският баскетболен отбор на Галатасарай бе победен от италианския Крас Таранто Баскет със 77 на 63.
-
„Фич” повиши кредитния рейтинг на Турция

Първото изявление след като международната рейтингова агенция „Фич” повиши кредитния рейтинг на Турция, бе направено от държавния министър отговарящ за външната търговия Зафер Чаглаян.

Изпратена 04.12.2009 12:36:53 UTC

Обновена 04.12.2009 12:36:53 UTC

Първото изявление след като международната рейтингова агенция „Фич” повиши кредитния рейтинг на Турция, бе направено от държавния министър отговарящ за външната търговия Зафер Чаглаян.

Министър Чаглаян заяви, че повишаването на кредитния рейтинг на Турция е показател, че глобалната икономическа криза е повлияла слабо Турция.

Международната рейтингова агенция „Фич” бе повишила кредитния рейтинг на Турция с два пункта.

Министър Чаглаян каза, че очаква и другите рейтингови агенции да повишат кредитния рейтинг на Турция.
-
Обещания за над 5000 военнослужещи...

Страните членки на НАТО дадоха обещание да изпратят над 5 000 военнослужещи в Афганистан.

Изпратена 04.12.2009 11:44:41 UTC

Обновена 04.12.2009 11:44:41 UTC

Страните членки на НАТО дадоха обещание да изпратят над 5 000 военнослужещи в Афганистан.

Говорителят на НАТО Джеймс Апатхурай заяви, че развоят на събитията от последните 24 часа е показал, че за мисията в Афганистан страните извън САЩ ще изпратят над 5 000 военнослужещи. Италия съобщи, че може да изпрати още 1000 военнослужещи за Афганистан, Полша още 600, Великобритания 500, Испания 200, Португалия 150, Република Чехия 100 и Словакия 25. Грузия, която не е член на НАТО предложи да изпрати 900 военнослужещи за Афганистан, а Украйна 20 военнослужещи.

Франция и Германия, от които президентът на САЩ Барак Обама поиска да изпратят най-малко по 1000 военнослужещи се очаква вместо да изпращат полеви сили да разгърнат усилията си за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.

Турция, която миналия месец за пореден път пое регионалното командване в Кабул за срок от една година ще повиши числеността на военния си контингент от 800 на 1 700.

Сферата на компетенции на турския военен контингент в Афганистан бе ограничен с обезпечаване на сигурността на Кабул и околността. Междувременно Армения съобщи, че ще изпрати свои военнослужещи на служба в международните коалиционни сили в Афганистан през месец февруари.
-
Дискутирано бе политическото участие на жените...

Председтелят на ВНСТ Мехмед Али Шахин каза, че един от основните проблеми в световната политика е представянето на жените...

Изпратена 04.12.2009 11:33:07 UTC

Обновена 04.12.2009 11:33:07 UTC

Председтелят на ВНСТ Мехмед Али Шахин каза, че един от основните проблеми в световната политика е представянето на жените.
Недостатъчното представяне на жените в политическата дейност бе поставено на обсъждане във ВНСТ.
На заседанието организирано от Дружеството на парлментарните кореспонденти и на Програмата на ООН за развитие, бе дискутирана темата за представянето на жените в политиката и за чувствителността на медиите по този въпрос.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин подчерта в словото, което произнесе на заседанието, че основният принцип на демокрацията е равенство на всички хора, независимо от религията, расата и половата им принадлежност и каза, че средния процент на представяне на жените в парламентите в света е 18 процента и тази ниска стойност е показател за слабото представяне на жените в политиката.
Държавният министър Селма Алийе Каваф отбеляза в словото си, че медиите спомагат за поставянето на жените в сянка.
-
Започна заседанието на ВВС...

Заседанието под председателството на премиера Ердоган започна в 9 часа и 30 минути в сградата на Турския Генерален Щаб....

Изпратена 04.12.2009 11:12:57 UTC

Обновена 04.12.2009 11:12:57 UTC

Започна заседанието на Висшия Военен Съвет. Заседанието под председателството на премиера Ердоган започна в 9 часа и 30 минути в сградата на Турския Генерален Щаб.
По време на заседанието ще бъдат обсъдени дисциплинарни въпроси, и въпроси засягащи обучението и снабдването на турските военнослужещ, а също така и плановите дейности на Турските Въоръжени Сили.
В обедните часове членовете на Висшия Военен Съвет ще посетят водени от премиера Ердоган мавзолея на Ататюрк.
Решенията, които ще бъдат приети от Висшия Военен Съвет ще бъдат обнародвани, след като бъдат одобрени от президента Абдуллах Гюл.
-
Преглед на турския печат 04.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 04.12.2009 11:40:10 UTC

Обновена 04.12.2009 11:40:10 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че САЩ, които са започнали нова дискусия с решението си да изпратят допълнителен военен контингент в Афганистан са поискали от Турция да изпрати още военнослужещи в областта. Според, което сега всеки очаква с нетърпение да научи какъв ще бъде отговора на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган на срещата му на 7ми Декември с президента на САЩ Барак Обама. В новината се отбелязва, че според дипломатическите източници Анкара, която не иска да урони доверието изпитвано към турските военнослужещи ще предложи на американската администрация да бъде създаден нов строителен екип и да бъдат разгърнати усилията за обучаването на афганските сили за сигурност, вместо да изпраща полеви подразделения.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Определянето на календар ще сложи край на процеса” се спира на дискусиите относно протоколите подписани между Турция и Армения. В новината пише, че в речта си на семинара на тема „Турция-Армения: Пътят водещ към бъдещето” организиран в Брюксел от германския фонд Маршал, главният съветник на президента на Армения Виген Саркисян е казал „Ако протоколът подписан между Армения и Турция не влезе в сила до месец Февруари процеса на нормализиране на отношенията ще спре”. В речта си заместник координаторът за външните връзки на Партията на справедливостта и развитието Суат Кънъклъоглу е заявил, че това изявление ще сложи край на процеса. В новината се отбелязва, че Кънъклъоглу е казал, че приемат проблемния процес започнат с арменската окупация на Нагорни Карабах като регионален проблем, а не като проблем на двете страни.

Вестник Стар съобщава, че рейтинговата агенция „Фич” е увеличила с два пункта кредитния рейтинг на Турция. Вестникът пише, че Турция, която е постигнала най-високия кредитен рейтинг след кризата през 1994 година е останала само една крачка назад от кредитната оценка „подходякща за инвестиции”, която се дава на богатите страни. Вестникът съобщава, че рейтинговата агенция „Фич” е повишила кредитния рейтинг на Турция на ВВ+.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че след като Европейският съд за правата на човека е осъдил Италия за наличието на разпятия в класните стаи, което според съда нарушава правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата за свобода на религията, в две от католическите страни членки на ЕС е било забранено окачването на разпятия в класните стаи. Вестникът предава, че въпросното решение на Европейския съд за правата на човека, след Полша е предизвикало някои промени и в Испания. Вестникът отбелязва, че група испански депутати са предприели стъпки за поставяне в изпълнение на решението на Европейският съд за правата на човека и в тяхната страна. Предложението на Лявата каталонска партия е било прието с 20 гласа „За” и 16 гласа против. В новината се припомня, че през 2004 година Франция е забранила използването на символи на християнската, мюсюлманската и юдейската религии в държавния сектор.
-
Новини 04.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 04.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2