Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 декември 2009 г.

Радио Гласът на Турция" - 02.12.2009 г. !

Протестни демонстрации срещу забраната за строеж на минарета...

В различни страни по света се организират протестни демонстрации срещу приетото с референдум в Швейцария решение за забрана на строежа на минарета.

Изпратена 02.12.2009 11:16:27 UTC

Обновена 02.12.2009 11:16:27 UTC

В различни страни по света се организират протестни демонстрации срещу приетото с референдум в Швейцария решение за забрана на строежа на минарета.
В град Лозана, пет хиляди души организираха шествие започнало от катедралата и продължило до джамията.
В Женева близо две хиляди души издигнаха дървени макети на минарета пред катедралата в която преди хиляда и 500 години е проповядвал основоположникът на протестантството Жан Калвин.
Същевременно в Либия, двама швейцарски бизнесмени бяха осъдени на 16 месеца лишаване от свобода и парична глоба от хиляда и 500 долара за това, че визите им не отговарят на изискванията.
Информационните агенции отбелязват, че присъдата е била произнесена след референдума в Швейцария.
-
Изложба на иранската цивилизация

Вчера в двореца музей Топкапъ в Истанбул бе открита изложба на иранската цивилизация имаща 10 хиляди годишно минало.

Изпратена 02.12.2009 13:03:22 UTC

Обновена 02.12.2009 13:03:22 UTC

Вчера в двореца музей Топкапъ в Истанбул бе открита изложба на иранската цивилизация имаща 10 хиляди годишно минало.

В изложбата са включени колекции от различни музеи, които просветляват културния обмен между турската и иранската цивилизации.

Изложбата е едно от най-важните мероприятия на 2009 година, която бе обявена за година на културите на Турция и Иран по повод 50тата годишнина от договора за сътрудничество между Турция и Иран в сферата на културата.

В изложбата са включени и някои колекции принадлежащи на иранската цивилизация, които не са били експонирани по-рано в Турция.

Изложбата, която ще остане открита в продължение на два месеца има два раздела-преди приемането на Исляма и след приемането на Исляма и включва общо 300 произведения на изкуството като клинописни документи, миниатюри, ръкописи, съдове от печена глина, статуетки, текстилни изде лия и дървени предмети.
-
Реакции в чужбина...

Продължават реакците и в чужбина срещу приетото в Швейцария решение за налагането на забрана за строежа на минарета...

Изпратена 02.12.2009 11:13:48 UTC

Обновена 02.12.2009 11:13:48 UTC

Продължават реакците и в чужбина срещу приетото в Швейцария решение за налагането на забрана за строежа на минарета.
Лидерът на групата на зелените в европарламента Даниел Кохн-Бендит в изявление за швейцарския вестник Льо Тамп, отправи призив към богатите мюсюлмани да изтеглят парите си от сметките в швейцарски банки и подчерта, че ако резултатът от референдума предизвика икономически проблеми, тогава швейцарците ще осъзнаят че са приели едно много погрешно решение.
Кохн-Бендит каза, че поставянето на въпроса пред Европейския Съд за Човешките Права е добра идея, но взимането на решение ще отнеме много време, като подчерта, че ЕС не може да съхрани отношенията си със Швейцария преструвайки се, че няма никакви проблеми.
-
Талят разкритикува позицията на Великобритания...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че Великобритания не следва политика в насоката на гарантьорските й права в Кипър...

Изпратена 02.12.2009 11:18:42 UTC

Обновена 02.12.2009 11:18:42 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че Великобритания не следва политика в насоката на гарантьорските й права в Кипър.
Той поиска от британската администрация да възприеме открита и ясна позиция.
След вчерашната среща в буферната зона в Лефкоша с лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс, Талят отговори на въпросите на журналисти. Той каза, че на четвърти декември ще се срещне в Лондон с премиера на Великобритания Гордън Браун. Талят заяви, че на дневен ред ще бъде поставено и изявлението, че Великобритания може да се откаже от прaвото си на военна интервенция в Кипър, и подчерта, че гарантьорските права са въпрос с важно значение не само за Турция и кипърските турци, но и за Великобритания.
-
Талят проведе контакти в Анкара

Преди поредната среща от преговорите в Кипър, президентът на ТРСК Мехмет Али Талят проведе по отделно контакти с президента на Турция Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Изпратена 02.12.2009 12:36:47 UTC

Обновена 02.12.2009 12:36:47 UTC

Преди поредната среща от преговорите в Кипър, президентът на ТРСК Мехмет Али Талят проведе по отделно контакти с президента на Турция Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът Гюл в изявление на летище Есенбога преди да отлети за Йордания каза, че по време на срещата с Талят са обсъдили последния развой на събитията в процеса на преговорите за разрешаването на Кипърския въпрос.

Гюл каза: „Желаем въпроса да бъде разрешен във възможно най-кратък срок”.

Приоритетната тема на срещата Талят-Ердоган също бяха преговорите в Кипър.
-
Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Йордания...

След Либия, Сирия и Албания, Турция постигна съгласуваност и с Йордания за отмяна на визовия режим за гражданите на двете страни...

Изпратена 02.12.2009 11:03:41 UTC

Обновена 02.12.2009 11:03:41 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Йордания.
След Либия, Сирия и Албания, Турция постигна съгласуваност и с Йордания за отмяна на визовия режим за гражданите на двете страни.
В обръщението си към бизнесмени, което направи в Йордания президентът Гюл отбеляза, че проблемът с Ерусалим е проблем на всички мюсюлмани в света.
Вчера президентът Гюл се срещна с краля на Йордания Абдуллах. След разговора насаме и преговорите между делегациите на двете страни, бяха подписани три споразумения. Договорите подписани от министъра на търговията и индустрията Нихат Ергюн и държавния министър по семейните въпроси Селма Алийе Каваф, обхващат взаимна отмяна на визовия режим, изграждането на свободна търговска зона и оказването на административна помощ по митническите въпроси.
В словото, което произнесе на проведеното в столицата Аман заседание на турско-йорданския делови съвет, президентът Гюл отправи призив за инвестиции. В словото си Гюл засегна и палестинския проблем и подчерта, че този проблем не е проблем само на палестинците, но на всички мюсюлмани в света. Президентът Гюл каза, че Израел трябва да преразглeда политиките, които следва.
-
Преглед на чуждия печат 02.12.2009

Извадки от новини и коментари в чуждата медия 02.12.2009

Изпратена 02.12.2009 08:22:49 UTC

Обновена 02.12.2009 08:22:49 UTC

Чуждестранната преса обърна голямо внимание на забраната за строителство на минарета приета с референдум в Швейцария и предизвикала широк отзвук в целия свят.

....Престижното германско списание Дер Шпигел в новина- коментар пише,че резултатът от референдума ще накърни авторитета на Швейцария,която се смята за защитник на основните човешки права и свободи.Според списанието „фиктивната демокрация” на Швейцария пренебрегва човешките права по отношение на религиозните свободи и представителите на една религия.Въздействието на резултата от референдума в Швейцария ще бъде голямо и няма да ликвидира съществуващите проблеми по синхронизация в страната, сочи Дер Шпигел и подчертава, че този случай ще въведе Швейцария в центъра на усилени дискусии и полемики на международната арена.

„Швейцарските банки и икономика ще се повлияят негативно от влошаването на отношенията с арабския и ислямски свят вследствие на референдума.Паралелно с този резултат ще изчезне и доверието в посредническата роля на Швейцария,също както стана в случаите с дипломатическия представител на САЩ в Иран и нормализирането на отношенията между Турция и Армения.

Списанието коментира,че вероятно отново ще бъде дадено разрешение за строителство на минарета в Швейцария и окончателното решение по въпроса ще бъде взето от Европейския съд по човешките права и че всъщност юристите са на мнение,че забраната за строителство на минарета противоречи на принципа за религиозна свобода и забраната за унижаване на човешката личност. .

.....Германският вестник Ди Велт пише по същата тема,че забраната за изграждане на минарета не включва забрана на строителство на джамии и че резултатът от референдума връща Швейцария много назад в трудно постижимия процес на прогрес в Европа.Според вестника резултатът от референдума е „неправилен отговор на правилен въпрос”.Тези които възразяват срещу строителството на джамии се мотивират с това, че и в ислямските страни е забранено строителството на църкви.При положение че сами въвеждат подобна забрана, европейските страни нямат правото да говорят за религиозните свободи в мюсюлманските страни.

....Агенция Ройтерс съобщи във връзка с референдума в Швейцария,че швейцарското правителство всъщност не подкрепя инициативата за референдума по този въпрос и че тази единствена в Европа забрана за строителство на минарета ще причини главоболия на Бернското правителство.Асоцияцията на работодателите в Швейцария е изразила съжалението си по повод резултата от народното гласуване и е заявила,че с този резултат швейцарската толерантност и политика за защита на човещите права, водена на международно ниво е позагубила своята правдоподобност и че това решение ще предизвика неприятни последици.

....Германският икономически вестник Ханделсблат пише,че американският посланик в Берлин Фил Мърфи е поискал от германското правителство да положи усилия за пълноправното членство на Турция в ЕС и е заявил,че Турция,която е важен стратегически партньор и е осъществила важни реформи в процеса на адаптация към нормите на ЕС, ще донесе големи предимства и полза за ЕС.
-
Преглед на турския печат 02.12.2009

Обзор на новините по страниците на трските вестници от 2ри декември 2009та година.

Изпратена 02.12.2009 08:42:31 UTC

Обновена 02.12.2009 08:43:59 UTC

Посещението на президента Абдуллах Гюл в Йордания е една от основните теми по страниците на днешните турски вестници. Вестник Сабах, отбелязва в новина по тази тема, че президентът Гюл е съобщил, че между двете страни е подписан договор за свободна търговия и това ще позволи на двете страни да разгърнат икономическите си и търговски възможности. Вестникът пише, че договорът е бил подписан в присъствието на президента Гюл и краля на Йордания Абдуллах и подчертава, че след Либия, Сирия и Албания, сега е бил отменен визовият режим и с Йордания.
Вестник Хюррийет сочи, че в изявление направено преди да отлети за Йордания, президентът Гюл е разкритикувал резултата от референдума в Швейцария, с който референдум бе приет законът за забрана на строежа на минарета, с думите-"Това представлява нарушаване на основните права и свободи. Също така е показател и за разпространяването на ислямофобията в зпадните страни. Швейцарците извършиха етична грешка."
Вестник Ватан съобщава, че и премиерът Ердоган е разкритикувал резултата от референдума в Швейцария и е отбелязъл, че свободата на вероизповедание е основно човешко право и не може да се поставя на референдум. Ердоган е подчертал в словото произнесено на заседание на парламентарната група на партията на Справедливостта и Развитието, че картината в Швейцария показва, че расистките и радикални националистически чувства се разпространяват с бързи темпове в Европа и е казал, че подобно на антисемитизма, и ислямофобията представлява престъпление срещу човечеството.
Вестник Сабах пише, че и Дирекцията по Вероизповеданията е отбелязала, че основните човешки права не може да се поставят на референдум и че е напълно неприемливо те да се ограничават от различни учреждения, държави и други органи.
Вестник Хюррийет отбелязва, че държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е призовал мюсюлманите в света да изразят реакцията си по повод наложената в Швейцария забрана за строеж на минарета, и е оприличил тази страна на открит музей на нетолерантността.
Вестник Миллийет съобщава, че по инициатива на турско-американската коалиция и на Истанбулския Технически Унверситет, всяка година на десет американски младежи с индиански произход ще бъдат давани стипендии за следване в университети в Турция. В новината се подчертава, че председателят на турско-американската коалиция Линколн МакКурди е казал, че програмата ще допринесе за повишаването на културните познания.
-
Новини 02.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 02.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2