Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 1 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 01.12.2009 г. !

Обама ще оповести новата стратегия за Афганистан...

Новата стратегия, подготвена след тримесечна работа ще бъде оповестена от президента Барак Обама на церемонията във военната академия Вест Пойнт...

Изпратена 01.12.2009 11:14:40 UTC

Обновена 01.12.2009 11:14:40 UTC

Очаква се САЩ да оповестят новата си стратегия за Афганистан.
Новата стратегия, подготвена след тримесечна работа ще бъде оповестена от президента Барак Обама на церемонията във военната академия Вест Пойнт.
С новата стратегия се цели налагането на сигурността на населените места, постигането на категорична победа над талибанското движение и оказване на помощ в обучаването на афганските сили за сигурност, а също така и дислокацията в Афганистан на допълнителен 30 хиляден американски военен контингент.
Пентагонът очаква и страните членки на НАТО да осигурят допълнителен десет хиляден контингент, с което числеността на допълнителните сили ще достигне до 40 хиляди.
Планира се дислокацията да се осъществи поетапно и да приключи за срок между 12 и 18 месеца.
-
Международния Съд в Хага обсъжда искането на Сърбия...

Сърбия заведе дело в Международния Съд в Хага срещу обявяването на независимостта на Косово.

Изпратена 01.12.2009 11:07:32 UTC

Обновена 01.12.2009 11:07:32 UTC

Сърбия заведе дело в Международния Съд в Хага срещу обявяването на независимостта на Косово. Съдът обсъжда по искане на Сърбия дали решението за обявяването на независимостта на Косово е със законна международна валидност. Решенията на съда са с консултативно значение. Министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич подчертава че отделянето на един регион от дадена страна в период на мир и обявяването на независимост, а също така и признаването на тази независимост на международната арена са стъпки в разрез с международните закони. Белградската администрация смята че ако съдът реши че независимостта на Косово е незаконно, това ще подтикне страните обмислящи да признят независимостта й да се откажат от това свое решение.
-
Гюл заминава на визита в Йордания...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на официално посещение в Йордания по покана на краля на тази страна Абдуллах...

Изпратена 01.12.2009 10:53:04 UTC

Обновена 01.12.2009 10:53:04 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на официално посещение в Йордания по покана на краля на тази страна Абдуллах.
Основни теми в дневния ред на посещението са Близкоизточният Умиротворителен Процес и въпроси от сферата на икономиката.
Отбелязва се, че по време на визитата ще бъдат отправени важни послания засягащи Близкоизточния Умиротворителен Процес и други регионални проблеми.
Президентът Абдуллах Гюл още веднъж ще представи позицията на Турция във връзка с палестино-израелския конфликт и въздействието му над региона, а също и относно преговорите между Сирия и Израел.
Президентът Гюл ще отпътува за Йордания придружаван от многобройна делегация турски бизнесмени.
По време на тридневното посещение ще бъдат подписани двустранни споразумения за повишаване на търговския обем.
На дневен ред ще бъде поставен и въпросът за отменянето на визовия режим за гражданите на двете страни.
-
Преглед на турския печат 01.12.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 1ви декември 2009та година.

Изпратена 01.12.2009 08:15:43 UTC

Обновена 01.12.2009 08:15:43 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хабер Тюрк. Вестникът, в новината озаглавена "Иран увеличава силата на флотата си" е засегнал дейностите в Иран за укрепване на отбраната в Персийския Залив. В новината пише, че следвайки неотстъпчива позиция по въпроса с ядрената си програма и повишавайки по този начин напрежението със западните страни, през последните две години Иран е увеличила военната си сила. В новината пише, че според данни на разузнавателните отдели към Военноморските сили на на САЩ, Иранската Революционна Гвардия е присъединила в инвентара си много нови бойни кораби и машини с цел да укрепи отбраната на страната в Персийския Залив и в района на протока Хюрмюз. "В доклада подготвен от разузнавателното управление на Военноморските сили на САЩ се подчертава, че при евентуална западна военна интервенция, Иранската Национална Гвардия ще затвори протока Хюрмюз и по този начин ще хостави в трудно положение западните страни"-пише вестник Хабер Тюрк и припомня, че 30 процента от нефта изнасян на световния пазар преминава през протока Хюрмюз.
Вестник Заман в новината озаглавена "Швейцария забрани минаретата, но остана сама в света", пише, че светът е реагирал много остро на резултата от проведения в неделя референдум, и приемането на закона за забрана на строежа на нови минарета. В новината се отбелязва, че ЕС, Организацията Ислямска Конференция, Амнести интернейшънъл, Ватикана, европейските медии и мюсюлманските свещеници са изказали открито своето недоволство и реакции от приетото от Швейцария решение. Организацията Ислямска Конференция е окачествила решението като "нещастно събитие" и генералният секретар Екмелеттин Ихсаноглу е подчертал, че то ще се отрази негативно на имиджа на Швейцария. В новината пише, че и мандатният председател на ЕС Швеция също е изказало реакции и че външният министър Карл Билд е подчертал, че резултатът от референдума е показател за страха и предразсъдъците в швейцарското общество. В новината се отбелязва, че според Билд това решение отправя много негативни послания.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Борсата в Дубаи започна със спад на индекса" пише, че след празничната ваканция, борсата на Дубаи и борсата в Абу Даби са започнали новата седмица с рязък спад на индекса от осем процента. В новината се подчертава, че роля за този спад са изиграли новините, че фирмата за недвижими ценности Накхеел е отправила иск за отлагане на изплащането на издадените от нея Ислямски Бонове.
Вестник Джумхурийет в новината под заглавието "Бивш партизанин стана държавен глава" съобщава, че кандидатът на Широкия Фронт и бивш партизански лидер, Хосе Мухика е спечелил втория тур на президентските избори в Уругвай получавайки повече от 50 процента от гласовете на избирателите и е бил избран за нов държавен лидер на страната. На митинга организиран в столицата Монтевидео за отпразнуване на изборната победа, Мухика е казал пред хиляди свои привърженици, че като партизански лидер е направил някои грешки, но вече иска мир и съгласуваност и добро бъдеще.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 01.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 01.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2