Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 13 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 13.10.2009 г. !

Нобеловата награда за икономика бе поделена

Таз годишната Нобелова награда за икономика бе поделена между американците Елинор Остром и Оливър Уилямсон.

Posted 13.10.2009 12:25:40 UTC

Updated 13.10.2009 12:25:40 UTC

Таз годишната Нобелова награда за икономика бе поделена между американците Елинор Остром и Оливър Уилямсон.

Остром бе удостоена с Нобеловата награда поради анализите си на икономическото управление в административната сфера.

Остром, която е преподавател в универснитета Индиана е първата жена носителка на Нобеловата награда за икономика.

Уилямсън, който бе удостоен с награда поради анализите си на икономическото управление на фирмите работи в университета в Калифорня.

Нобеловите награди ще бъдат връчени с тържествена церемония на 10 Декември тази година от краля на Швеция. Носителят на Нобелова награда получава златен медал, диплома и парична сума - 10 милиона шведски крони.
-
Международният конкурс за карикатура Айдън Доган.

Приключи Международния конкурс за карикатура Айдън Доган.

Posted 13.10.2009 12:28:03 UTC

Updated 13.10.2009 12:28:03 UTC

Приключи Международния конкурс за карикатура Айдън Доган.

На таз годишният конкурс в Истанбул, който се провежда за 26ти пореден път участваха над хиляда карикатуриста от 85 страни.

Първото място на конкурса бе спечелено от италианеца Алесандро Гато.

Второто място бе спечелено от Кюршат Заман, a третото от Пол Леурс от Люксембург, Четин Чекез Абдуллах от Румъния и Юри Кособукин от Русия.
-
Започна търговския панаир в Ербил...

В град Ербил в Ирак започна петия международен търговски панаир...

Posted 13.10.2009 09:57:21 UTC

Updated 13.10.2009 09:57:21 UTC

В град Ербил в Ирак започна петия международен търговски панаир.
На церемонията по откриването на панаира присъстваха служители в регионалното управление, представителите на чуждестранните мисии в града и много гости.
Регионалният премиер Нечирван Барзани каза, че отдават голямо значение на частния сектор и са приели закон за даването на поощрения на чуждестранните бизнесмени и инвеститори които ще осъществят инвестици в региона.
На панаира, който ще продължи четири дена участват 750 фирми от 29 страни сред които Турция, Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Ливан, Иран, Холандия и Тайван.
-
Форум на Мюсиад в Кайро...

Държавният министър Зафер Чаглаян е на посещение в столицата на Египет Кайро, за да участва в международния делови форум организиран от дружеството на самостоятелните турски бизнесмени Мюсиад...

Posted 13.10.2009 09:59:54 UTC

Updated 13.10.2009 09:59:54 UTC

Държавният министър Зафер Чаглаян е на посещение в столицата на Египет Кайро, за да участва в международния делови форум организиран от дружеството на самостоятелните турски бизнесмени Мюсиад. По време на посещението министър Чаглаян е придружаван от 350 турски бизнесмени.
В първия ден от посещението си министър Чаглаян разговаря с египетския министър на индустрията и външната търговия Рашид Мухаммед и с мнистъра на инвестициите Махмуд Мухйиддин.
По време на срещите бяха обсъдени двустранните търговски отношения и проблемите с които се срещат турските инвеститори в Египет.
На форума се очаква да присъстват около 2 хиляди и 400 бизнесмени от различни страни в света и да бъдат проведени двустранни делови контакти.
След форума държавният министър Зафер Чаглаян ще се срещне с премиера на Египет Ахмед Назиф.
Министър Чаглаян ще разговаря с делегация на египетските турски бизнесмени и ще изслуша техните проблеми.
-
Процесът на нормализиране ще се обсъди във ВНСТ...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще информира на 21ви октомври ВНСТ относно протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения...

Posted 13.10.2009 09:49:56 UTC

Updated 13.10.2009 09:49:56 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще информира на 21ви октомври ВНСТ относно протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, които бяха подписани миналата събота.
След информативното заседание, парламентът ще постави на обсъждане протоколите и ще бъде решено дали протоколите ще бъдат подложени на гласуване.
Междувременно президентът на Армения Серж Саркисян пристига в Турция за да проследи футболната среща в сряда между националните отбори на Турция и Армения.
Саркисян ще бъде посрещнат от президента Гюл. След кратък разговор насаме, по време на който се очаква да бъде направена преценка на подписаните протоколи, Гюл и Саркисян ще отидат на стадиона за да проследят футболната среща.
Същевременно утре на посещение в Турция пристига делегация от 14 азербайджански депутати. Целта на визитата е да бъдат изказани очакванията на азербайджанската страна във връзка с подписаните с Армения протоколи.
Турското правителство продължава да дава на Азербайджан гаранциите, че нито една от стъпките няма да бъде в разрез с нейните национални интереси.
-
Преглед на турския печат 13.10.2009

Кратък преглед на актуални новини в днешната преса 13.10.2009

Posted 13.10.2009 08:24:56 UTC

Updated 13.10.2009 08:24:56 UTC

Приоритетна тема на вестниците днес са коментарите във връзка с подписания протокол между Турция и Армения и футболния мач,който ще се изиграе между националните отбори на двете страни. Други теми на турската преса са и усилията на обвинявания в корупция Джем Узан за получаване на убежище във Франция и напрежението възникнало по повод военните маневри с Израел.

Вестник Хабертюрк в новина озаглавена „Утре Саркисян ще бъде в Бурса” съобщава,че президентът на Армения Серж Саркисян ще пристигне в град Бурса за утрешния мач от квалификационните групи за Световната купа през 2010 година между националните футболни отбори на Турция и Армения.В новината се сочи,че в обстановката на успокоение след подписания протокол между двете страни пристигналите вчера арменски футболисти в Турция са били посрещнати с цветя,а след присъствието на президента Гюл на първия мач в Армения приблизително преди една година, и арменският президент въпреки възраженията на арменската диаспора и радикалните среди ще пристигне в Турция.Вестникът изтъква също така,че утрешният мач няма никакво спортно значение поради изгубения шанс и на двете страни за участие в Световната купа,но притежава голямо политическо значение и се следи с интерес от световната преса.Важни медийни органи между които и СNN и Асошейтед пресс са акредитирали от вчера 68 журналисти за да наблюдават футболната среща. Вестник Заман в новина озаглавена „Триумф на футболната дипломация”помества думите на президента на Армения,който получи покана от президента Гюл „няма причина да откажа поканата на уважаемия Гюл”.Вестникът съобщава,че Саркисян ще пристигне направо в град Бурса,където ще се играе мачът и че е предвиден да се приложи същия протокол за посрещането му, както при посещението на Гюл в Ереван.

Вестник Йени Шафак съобщава в новина под заглавието „Азербайджанците са в Анкара”,че делегация от 14 души от Азърбайджанския парламент е пристигнала в Анкара във връзка с подписания протокол между Турция и Армения и че делегацията утре ще бъде приета от премиера Ердоган.Председателят на парламентарната делегация Низами Гафаров е заявил,че са дошли за да научат какво мисли Турция след подписването на протоколите и кога ще бъдат освободени азърбайджанските територии от окупацията.”Турция е приятелска страна на Азърбайджан и съседна страна на Армения.Съществува голяма разлика между приятел и съсед,”е казал Гафаров.

Под заглавието „Джем Узан емигрира във Франция”вестник Йени Шафак съобщава,че генералният председател на Младата партия и бизнесмен Джем Узан е получил политическо убежище от Франция.В новината се сочи,че Узан е получил окончателна присъда от 20 месечен затвор и че баща му и брат му са все още бегълци.

А вестник Хюрийет в новината си за Джем Узан коментира,че след изявлението на адвоката му погледите са се обърнали към Франция,но според френски източници Джем Узан все още не е получил убежище,и преди 4 дена само е била приета молбата му за политическо убежище.Хюрийет осведомява читателите си, че молбата на Узан според процедурата е била временно приета и че му е дадено 3 месечно разрешение за местопребиваване.

Вестник Милийет в новина озаглавена „Голяма криза с Израел” пише,че твърденията че маневрите на Турция „Анадолски орел” са били отменени поради отказа на Израел да участва,са предизвикали нова криза с Израел след възникналото напрежение с One minute.Вестникът споделя с читателите си,че израелската преса позовавайки се на военни източници, е съобщила че Израел ще преразгледа решението за продажба на оръжие на Турция.Вестникът пише,че в декларация на турското външно министерство е било отбелязано,че решението не е било насочено към Израел и е била използвана фразата „Призоваваме Израел към благоразумие”.
-
Новини 13.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 13.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2