Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 13 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 13.10.2009 г. !

Турският премиер Ердоган прие с официална церемония словашкия премиер Роберт Фико
13 октомври 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Словакия Роберт Фико беше посрещнат с официална церемония от премиера Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, пише турският вестник „Заман”. На церемонията бяха изслушани националните химни на двете страни, след което Фико поздрави участниците в церемонията. Двамата премиери влязоха в сградата на Министерския съвет за среща на четири очи и в присъствието на екипите си.
Преди това словашкият премиер беше приет от президента Абдуллах Гюл.

Засилени мерки за сигурност се въвеждат в Бурса заради предстоящата футболна среща между Турция и Армения
13 октомври 2009 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Бурса. Турските власти предприемат засилени мерки за сигурност в северозападния град Бурса, където на 14 октомври ще се проведе среща между отборите на Турция и Армения в рамките на квалификациите за Световното първенство по футбол през 2010 година, предаде РИА Новости.
Очаква се на стадиона в Турция да пристигне арменският президент Серж Саркисян, което местните медии наричат „победа на футболната дипломация”.
На стадиона и около него е забранено окачването на плакати, които са срещу нормализирането на турско-арменските отношения или които по някакъв начин може да бъдат сметнати за провокация. От турската полиция съобщиха, че дори да вали, на стадиона няма да бъдат допускани зрители с чадъри. Забранено и внасянето на трибуните на флагове на Азербайджан.

Лидерът на Християнсоциалният съюз в Германия поиска да се каже твърдо „не” на членството на Турция в ЕС
13 октомври 2009 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. В продължаващите консултации за формиране на правителство в Германия Християнсоциалният съюз /ХСС/ поиска да се каже твърдо „не” на членството на Турция в ЕС, но Християндемокартическият съюз /ХДС/ и Партията на свободните демократи /ПСД/ се обявиха срещу това, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Въпросът за турското членство не беше особено експлоатирана тема в предизборната кампания в Германия, но предизвика спорове сред малките партньори в коалицията – Християнсоциалния съюз и Партията на свободните демократи. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер поиска в коалиционното споразумение да бъде включен израз за категоричното противопоставяне на членството на Турция в ЕС, но нито партията на Меркел, нито на Гуидо Вестервеле, който се очаква да бъде новият външен министър подкрепи това искане.
На дневен ред отново е привилегированото сътрудничество с Турция като алтернатива на европейското членство. Председателят на Комисията за външни отношения на федералния парламент Рупрехт Поленц, който е от Християндемократичекския съюз, мотивира решението, че Германия е сложила подпис под решението за преговори с Турция за членство с ЕС и това ще породи правни проблеми.

Международен конгрес по медицина на кюрдски език ще се състои в Диарбекир
13 октомври 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Международен конгрес по медицина на кюрдски език ще се състои между 22 и 24 октомври в Диарбекир, пише турският вестник „Сабах”. Форумът ще се казва „Медицински конгрес на Месопотамия” и по думите на председателя на Палатата на лекарите в Диарбекир Селчук Мъзраклъ ще събере лекари имедицински специалисти от страната и извън нея. Ще има участници от Ирак, Сирия, Иран, Армения. Работните езици ще бъдат турски, кюрдски и английски, като кюрдският ще се използва особено активно заради състава на участниците.
Подготвена е и книга „Диарбекир помахва с ръце” на трите езика, в която освен медицинските постижения, се включват и важни послания към хората.

Любителите на футбола в Бурса обещаха да не засрамят с поведението си Турция и турския народ
13 октомври 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Бурса. Любителите на футбола в Бурса обещаха да не засрамят с поведението си Турция и президента Абдуллах Гюл на утрешния мач на националните отбори на Армения и Турция, пише вестник „Ватан”. От гледна точка на спортната надпревара мачът няма особено значение, тъй като е ясно, че двете страни вече са загубили шансовете си за участие в световното първенство. На политическата арена обаче рейтингът на мача е в своята кулминация. Миналата седмица президентът Гюл прие делегация от Бурса, свързана с организацията и охраната на реда на мача. Селим Куртулан, шеф на клуба „Тексаски лидери” в Бурса, увери президента, че няма да посрамят страната, президента и националния флаг. „В Турция живеят много наши арменски сънародници. Те по нищо не се отличават от нас и ние ще направим всичко нашите привърженици да нямат лошо поведение, защото очите са насочени към Бурса”, каза Куртулан.

64 сгради, изградени в поречието на река Аямама в Истанбул, ще бъдат съборени
13 октомври 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 64 сгради, които са изградени в поречието на река Аямама в Истанбул, ще бъдат съборени, обяви кметът на града Кадир Топбаш, пише турският вестник „Ватан”. Топбаш посочи, че вече е изготвено решение за това на заседание на общинския съвет и въз основа на него собствениците трябва да махнат сградата от там. По думите му ако те не направят това, общината ще действа според закона. Той посочи, че тази мярка е наложена заради опасността от преливания и наводнения в поречието на реката, каквито вече имаше. По думите му при обилните порои и наводнения преди близо месец са били засегнати 7000 работни места и домове.

Си Ен Ен Тюрк: Докладът на ЕК критикува Турция за ограничаване на свободата на словото
13 октомври 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В турското законодателство има много членове, които ограничават свободата на словото, се посочва в доклада за напредъка на Турция към ЕС, който ще бъде оповестен утре, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В него се казва, че турското законодателство не дава достатъчни гаранции за свобода на словото и затова прокурорите и съдиите при решаване на казуси от такъв характер предпочитат да правят тълкувания, опирайки се на членовете в законите, които ограничават това. Сред законите, които ограничават свободата на словото, се посочват Законът за защита на Ататюрк и Турският наказателен кодекс. В доклада се отбелязва, че продължава подвеждането под отговорност за нарушение на член 318 от ТНК за внушаване на лошо отношение към армията, за оскърбление на Ататюрк и други „нарушения”. Заради неяснота и неопределеност в законодателството според европейските докладчици продължава съденето на журналисти, писатели, издатели, политици, академичнит представители и хора на изкуството заради изявления и публикации с подобно съдържание.

Статутът на Босна и Херцеговина според Дейтънското споразумение трябва да се запази, каза Ердоган
13 октомври 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Не може да има отстъпление от Дейтънското споразумение за статута на Босна и Херцеговина, каза турският премиер Ердоган на среща с члена на председателството на Босна и Херцеговина Харис Силайджич, пише турският вестник „Дюня”. Реджеп Тайип Ердоган прие вчера Силайджич в Министерския съвет. На пресконференция след срещата той изрази задоволство от посещението на Силайджич в Турция и изтъкна, че Турция и турският народ имат много топло отношение към тази страна. „Както и преди, ние ще подкрепяме Босна и Херцеговина и ще оказваме помощ на нашите босненски приятели”, каза турският премиер. Той изрази подкрепа за интеграцията на Босна и Херцеговина в НАТО и ЕС и категорично заяви, че трябва да бъде запазен държавният статут на Босна и Херцеговина и не трябва да има отстъпление от Дейтънското споразумение.
Силайджич от своя страна благодари за подкрепата и посочи, че политическото „налягане” в републиката е много високо и в основата стои поведението на сръбските политици в Босна, които проявяват поведение към отцепление. Той изрази своето голямо желание Босна и Херцеговина да бъде истинска демократична държава, в която трите образеващи групи – бошняци, сърби и хървати да живеят заедно и равнопоставено.

Съюзът на турските индустриалци /ТЮСИАД/ приветства подписването на протоколите между Армения и Турция
13 октомври 2009 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съюзът на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ приветства подписването на протоколите между Армения и Турция, пише турският вестник „Дюня”. Според ТЮСИАД ратифицирането на протоколите ще създаде благоприятна почва за развитието на двустранните икономически и търговски отношения. Турските бизнес среди смятат, че влизането в действие на протоколите ще подпомогне ключовото сътрудничество в областта на енергетиката и транспорта в региона. „Отражението на глобалните промени в политиката на света в 21 век върху нашия регион показва, че външната политика на новия век трябва да има многопосочни измерения и да излиза извън класическите методи и действия. Като резултат от това се вижда, че една страна трябва да изгражда дългосрочни и стратегически отношения в политически и икономически аспект със съседите си. В тази връзка подкрепяме процеса на нормализиране на отношенията между Армения и Турция и искаме час по-скоро до влязат в сила определените срокове за заработването на този процес”, се казва в писменото изявление на ТЮСИАД.

Турски печат: Победата на футболната дипломация
13 октомври 2009 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Бурса. Процесът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, който навлезе в ключова фаза с подписването на протокола в Цюрих на 10 октомври, и дипломатическите измерения на футболния мач между националните отбори на двете страни, който ще се играе утре, са водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че мерките за сигурност за мача на националните отбори на Армения и Турция, който ще се играе в Бурса утре вечер, ще бъдат на изключително високо равнище. Полицейските екипи ще преглеждат дори долните дрехи на зрителите, които влизат в стадиона, за надписи или изписани букви. За да се предотвратят евентуални протести и показване на плакати с нежелани надписи, на стадиона няма да бъде допуснато внасянето на средства за писане. Стадионът ще бъде охраняван и следен от 1800 полицаи и 700 служители на специалните части. Рентгенови устройства ще бъдат разположени на всички входове. За да бъде предотвратен сблъсък между протестиращи групи на стадиона ще бъде допуснато само внасянето на знамената на Турция и Армения. Забранено ще бъде носенето на знамето на Азербайджан.
С изявлението на президента Саркисян, че ще дойде на мача от квалификациите за световното първенство в Бурса, мерките за сигурност се засилиха двойно, отбелязва „Сабах” . 17 специални служители ще охраняват арменския президент на мача. При входа, откъдето влизат официалните лица по протокол, ще бъде изграден специален чадър, където Саркисян и гостите ще бъдат гостени със специалитета на Бурса „Искендер кебап” и печени захаросани кестени. Също специални групи от поддръжници на двете страни ще изпълнят арменската песен „Жълтата невеста”.
В общирна статия, озаглавена „Победата на футболната дипломация”, вестник „Заман” пише, че по време на визитата си в Москва вчера Саркисян обяви, че ще дойде за мача, тъй като това е добър повод да посети Турция. Той посочи, че не вижда причини да откаже на поканата на президента Гюл. След мача в Бурса Гюл и Саркисян ще обсъдят подписването на протоколите и ситуацията след това. /Разчупването на ледовете в турско-арменските отношения започна с посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл през септември 2008 г. в Армения по покана на президента Серж Саркисян, за да наблюдава футболния мач между отборите на двете страни. От тази визита дойде изразът “футболна дипломация” - бел. "Фокус"/.
Вестник „Йени шафак” се спира на продължаващия отглас в света за подписаните протоколи между Армения и Турция. Изданието обръща внимание на публикациите в руската преса, които провъзгласяват Сергей Лавров за герой и изтъкват заслугата му за подписването.

„Заман”: Делегация от турски министри, водена от Ахмет Давутоглу, замина за Сирия
13 октомври 2009 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара/Халеб. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу замина за Сирия за участие в срещата на министрите от Комисията за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция-Сирия, пише турският вестник „Заман”. В състава на делегацията, която съпровожда Давутоглу, влиза министрите на отбраната, на вътрешните работи, на транспорта, земеделието, енергетиката и природните ресурси, на здравеопазването, на околната среда и горите. В делегацията влизат и депутати, бизнесмени, академични представители. Първата част на срещата ще се състои в сирийския град Халеб, а втората в Газиантеп. Двете страни ще подпишат също споразумение за безвизов режим между двете страни.

„Дюня”: Истанбул и западните части на Турция отново ще бъдат обхванати от силен вятър и обилни дъждове
13 октомври 2009 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От днес Истанбул и западните части на Турция отново ще бъдат обхванати от силен вятър и обилни дъждове, пише турският вестник „Дюня”. В резултат на предупрежденията на Метеорологичната дирекция в Анкара за очаквани обилни дъждове Координационният център при бедствията към голяма община Истанбул обяви, че са взети необходимите мерки в рамките на града и провинцията с оглед предотвратяване на кризисни ситуации.
От днес поройни дъждове ще паднат в южните и западни части на Истанбул и в областта на Текирдаг. Те ще бъдат съпроводени с гръмотевици. От общината посочват, че противопожарни екипи, екипи на службата за вода и канализации, за поддръжка на пътищата и благоустройството ще дежурят за недопускане на бедствени ситуации. Предупреждават се гражданите също да вземат необходимите мерки.

Топката вече е в ръцете на Турция, каза арменският президент Серж Саркисян за ратификацията на протоколите
13 октомври 2009 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Ереван. Топката е вече в ръцете на Турция, ако тя ратифицира протоколите, предвидените срокове ще заработят, каза президентът на Армения Серж Саркисян, пише турският вестник „Милиет”. Саркисян обяви вчера, че ако няма извънредни ситуации, той ще дойде на мача на националните отбори между двете страни на 14 октомври. Той изтъкна, че не вижда причина поради, която да не приеме поканата на президента Абдуллах Гюл и да не подкрепи отбора на страната си. Арменският президент каза също, че не са поставяли предварителни условия в процеса за нормализиране на отношенията и ако протоколите не бъдат ратифицирани, вината няма да е тяхна, пише вестникът.

Протоколите за турско-арменските отношения ще бъдат обсъдени в турския парламент на 21 октомври
13 октомври 2009 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Следващата седмица протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения ще бъдат изпратени в парламента за ратификация, каза вицепремиерът и правителствен говорител на Турция Джемил Чичек, пише вестник „Хюриет”. На пресконференция след заседанието на кабинета вчера Чичек каза, че на 21 октомври външният министър Ахмет Давутоглу ще даде информация за подписаните в Швеция протоколи. Чичек коментира въпроса за отношенията с Азербайджан след подписването на протоколите. Той каза, че отношенията с Азербайджан са братски отношения, а не отношения, базирани на интереси. „За нас турско-азербайджанското приятелство е по-важно от всякакви процеси”, каза правителственият говорител. Той посочи също, че страната има нужда от нова конституция, защото всеки ден се сблъсква в неразрешими проблеми, произтичащи от настоящата конституция. По думите му обаче тя трябва да бъде изготвена с консенсус.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2