Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 септември 2009 г.

Турски съд постанови депутати от прокюрдска партия да бъдат принудително докарани в съда !

Снимка:Нахиде Дениз.

Турски съд постанови депутати от прокюрдска партия да бъдат принудително докарани в съда !

Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

Турски съд постанови депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество да бъдат принудително докарани в съда, за да дадат показания по отправените им обвинения за действия в подкрепа на кюрдската работническа партия ПКК, която е забранена в Турция заради терористични прояви.

В 11-и съд за тежки престъпления в Анкара днес се състоя поредното съдебно заседание срещу кюрдски депутати, които са обвинени в пропаганда на забранената в Турция кюрдска работническа партия, ПКК. Както се очакваше, депутатите и техните адвокати не се явиха на днешното заседание. То бе отложено за 29 декември т.г.

Съдът постанови на тази дата съпредседателите на прокюрдската партия на Демократичното общество Емине Айна и Ахмед Тюрк, а също и ръководителят на парламентарната група Селяхаттин Демирташ принудително да бъдат доведени в съда, за да дадат показания, тъй като преди това са били призовани редовно.

Отложено бе делото и срещу друга кюрдска депутатка Айсел Туглук с подобни обвинения. Засега кризата, започнала още на първото дело през месец май, когато кюрдските депутати не се явиха в съда, защото имат парламентарен имунитет, продължава.

Емине Айна в изявление пред телевизионния канал НТВ прехвъри топката към Великото национално събрание на Турция, като заяви, че това е политически скандал, понеже съдебното преследване нарушава парламентарния имунитет. И подчерта, че и през месец декември няма да се явят в съда. Б>НР

>>>

Съдят лидери на прокюрдска партия в Турция !

Нахиде Дениз - Истанбул

В Анкара днес ще продължи процесът срещу председателя на прокюрдската Партия на демократичното общество Ахмед Тюрк и съпредседателката Емине Айна, които са подсъдими по обвинение за пропаганда в полза на забранената кюрдска работническа партия ПКК.

Кюрдските депутати Ахмед Тюрк и Емине Айна обявиха, че няма да се явят пред съда, понеже се ползват с депутатски имунитет.

Едно от конкретните обвинения е, че на митинг в Диарбекир Емине Айна бе нарекла бомбените удари на ПКК част от борбата. На същия митинг се бе изказала за продължаване на въоръжените удари на ПКК срещу турската армия, понеже били "кръвно отмъщение``.

Изказвания от подобен род според турската конституция се считат за пропаганда в полза на кюрдската работническа партия ПКК, която е забранена в Турция,понеже извършва терористчни атентати и е довела до смъртта на близо 40 хиляди души.

По делото саподсъдими още няколко депутати.

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган обяви, че турското правителство е готово да се опита да разреши радикално 25.годишния конфликт с кюрдските бунтовници, въпреки яростните критики на опозиционните партии, че прави отстъпки пред тероризма.

Една голяма част от обществото счита, че решението на конфликта трябва да дойде след като ПКК остави оръжията, а депутатите от прокюрдската партия на Демократичното общество престанат да подкрепят групировката.Б>НР

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2