Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 септември 2009 г.

Турция ще вдигне временните ограничения за българските превозвачи !

Снимка:Нихал Йозерган.

Турция ще вдигне временните ограничения за българските превозвачи !

Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм е уверил българския си колега по време на разговор в рамките на 10-ия международен форум на транспорта, че в най-скоро време турската страна ще вдигне временните ограничения за многократните разрешителни за българските превозвачи.

В специално интревю за БНР министър Цветков заяви, че Бинали Йълдъръм е уверил, че ще нареди незабавно да бъде отменен настоящият режим с ограниченията.

Разисквали са и въпроса за допълнителни разрешителни за двустранни превози за Турция от режима "празен – пълен". Очаква се благоприятно решение и по този въпрос.

Договорено е в най-скоро време да бъде ратифицирана спогодба за обща гранична ж.п. гара на пункта Капитан Андреево - Капъкуле, при което ще се скъси значително времето за обработка на документите и при преминаването на ж.п. композициите на границата.

Другата новина е, че в средата на октомври ще се свика българско-турска смесена работна комисия по транспорта и съобщенията, която нашият министър отбеляза, че не е заседавала от 2004-а г. насам.

В най-скоро време ще се уточни, в коя от двете столици да се проведе срещата на експертно ниво, след което ще има втора среща на ниво министри. Разбрали са се да се увеличава сътрудничеството и в морския транспорт, по-специално за фериботните връзки, както и в други съмвестни проекти за инфраструктура и във въздушния транспорт.

Турската страна е предложила работната група да обсъжда и въпроси за информационните технологии. Обменили са мнения и за основните транспортни коридори и възли по железопътната и автомобилна мрежа, с цел да бъдат развити комплексно и в синхрон системите на двете страни.

Турският министър е изразил специално задоволство от модернизацията и електрификацията на ж.п. линията Пловдив-Свиленград. В заключение Александър Цветков каза: "Оптимист съм за бъдещето ни сътрудничество. Поставихме началото на едни топли и добри взаимоотношения, надявам се в този дух да разрешим проблемите, които съществуват между двете страни".Б>НР

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2