Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 септември 2009 г.

Пак потоп в Истанбул ?

Пак потоп в Истанбул?

12 септември 2009 | 00:02 |

Най-висока степен на опасност от порои и наводнения обяви Центърът за координация при бедствия към Истанбулска голяма община. Според метеорологичните прогнози днес ще има нова вълна от валежи. За целта в европейската и азиатската част на града са дислоцирани екипи с 2 200 коли и 6 370 служители, които да оказват помощ при евентуално бедствие. Продължава работата на медицински екипи и психолози с пострадалите.
Редица фирми обявиха, че отменят планувани екскурзии от България към засегнатите райони, докато обстановката не се нормализира.


АФП
Безследно изчезнал британски турист е открит мъртъв в Турция
Спасителни екипи са открили днес тялото на безследно изчезнал миналия месец възрастен британски турист, предаде АФП.
68-годишният Джон Киркам за последно е бил видян на 10 август, когато е напуснал хотела си за разходка в южния средиземноморски курорт Фетхие.
Смята се, че той е изгубил равновесие и е паднал от 15-метрова височина.

Агенция „Фокус”
Анадолска агенция: СБ е готова за сътрудничество с Турция за отстраняване на риска от бедствия
Световната банка изрази днес готовност за сътрудничество с Турция с цел да се премахне рискът от бедствия и да се подготви по-добре страната за такива ситуации. В съобщение, цитирано от Анадолската агенция, банката посочва, че е готова за сътрудничество в областта на защитата на живота на хората, инфраструктурата и имуществото.

„Ватан”
Само 237 от 772 обществени сгради в Истанбул са подсилени за устойчивост при земетресения
Само 237 от 772 обществени сгради в Истанбул са подсилени за устойчивост при земетресения, каза турският министър на благоустройството и жилищното настаняване Мустафа Демир в отговор на депутатско питане от Народнорепубликанската партия, пише турският вестник „Ватан”. Демир посочи, че при 93 обществени сгради продължават укрепителните дейности. От укрепените 237 сгради 230 са училища. По думите му в момента тече проект за укрепване на 26 културно-исторически сгради срещу разнородни природни бедствия и земетресения. В рамките на действията за защита е изградена национална мрежа, която предвижда увеличаването на броя на скривалищата. Също заради сеизмичната активност на територията на Турция има 24-часово наблюдение на активността на земните пластове, посочи министърът.

„Ватан”
Центърът за координация при бедствия в Истанбул обяви най-висока степен на опасност от порои и наводнения
Центърът за координация при бедствия към Истанбулска голяма община обяви най-висока степен на опасност от порои и наводнения, пише турският вестник „Ватан”. В писмено изявление на центъра се посочва, че според метеорологичните прогнози петък през нощта и събота ще има нова вълна от валежи. За целта в европейската и азиатската част на града са дислоцирани екипи с 2 200 коли и 6 370 служители, които да оказват помощ при евентуално бедствие. От центъра припомнят, че продължава патрулирането на 20 пожарни групи, 51 екипа, 226 служители на сужбите за охрана на пътища, 99 коли в районите, засегнати от пороя и наводненията в сряда. При спасителните операции тогава са участвали 1225 души, 406 коли, 104 мотопомпи, 34 катера, 5 коли 4х4. В районите, засегнати от наводненията продължава работата на медицински екипи и психолози с пострадалите.
14 танкера с питейна вода са изпратени в Чаталджа за нуждите на гражданите. Действат и 15 мобилни бюфета, раздаващи топла храна, пише вестникът.

Агенция „Фокус”
Няма проблем за пътуващите към летните курорти на Турция, според туроператор
Няма проблем за пътуващите към летните курорти на Турция. Проблеми заради наводнения има само в района на предградията на Истанбул. Това каза за Агенция „Фокус” Одисей Спасов, собственик на туристическа агенция „Партнер травел”. От фирмата са отменили само екскурзията към Истанбул за този уикенд. Всички останали екскурзии остават непроменени, обясни Спасов. Отменената екскурзия ще се състои на друга дата при непроменени цени и условия.
Спасов подчерта, че пътуващите към летните курорти на Турция - Анталия, Бодрум, Мармарис, Кушадасъ, Чанаккале и др. не бива да се притесняват за почивката си, защото там няма проблем с наводнения и сериозни валежи. Спасов каза, че е говорил с колегите си от тези турски курорти и те са го уверили, че няма повод за притеснение. Валежи ще има, но те няма да са сериозни. До октомври се организират летни почивки в Турция. „Днес тръгват от цяла България автобуси за летните почивки, само от нашата фирма тръгват 4 автобуса”, обясни Спасов.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
В Хасково отменят екскурзии за Турция заради наводненията
Екскурзия за Турция, която трябваше да започне днес, е отменена заради наводненията в южната ни съседка. Това съобщиха от офиса на хасковска туристическа фирма, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Турът е пренасрочен за 2 октомври, но ако някой от клиентите не желае да пътува на тази дата, ще му бъдат върнати всички пари, платени за екскурзията. Проверка на хасковската автогара установи, че няма отменени редовни автобусни линии до Турция. От офиса на една от туристическите фирми заявиха, че пътниците им са намалели след наводненията в Турция, но посочиха, че очакват повече клиенти около 20 септември, когато е мюсюлманският празник Байрям. Цената на билета до Истанбул е 25 лева.
Мира МИТЕВА

Агенция „Фокус”
Обилни валежи се очакват в Република Турция
В Областна дирекция на МВР – Ямбол е получена предупредителна телеграма за очаквани днес проливни валежи със светкавици в цялата европейска част на Турция, Истанбул и азиатската част на Турция до линията, свързваща областите Кастамону – Анкара – Коня – Аланя. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ямбол. На изток от тази линия ще се наблюдава купеста облачност, като проливни дъждове се очакват в североизточните турски общини Трабзон, Артвин, Агръ и други.
В събота, 12 септември, ще има силни проливни дъждове в цялата европейска част на Турция, Истанбул и азиатската част на Турция до линията, свързваща областите Синоп, Къръккале и Аланя. На изток от тази линия ще се наблюдават отново проливни дъждове.
В неделя, 13 септември, в цялата европейска и азиатска част на Турция се очаква да има купеста облачност, като в района на Истанбул да продължат проливните дъждове със светкавици.
В понеделник, 14 септември, проливни дъждове се очакват на изток от линията, свързваща общините Дюздже – Анкара – Невшехир.
Прогнозите са потвърдени от Координационния център по бедствия към Истанбулска голяма община, където се запазва и днес повишеното ниво на тревога.

Агенция „Фокус”
Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования на турския си колега Реджеп Ердоган
Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод наводненията, които отнеха живота на десетки граждани в южната ни съседка, съобщиха от правителствения пресцентър. „С дълбоко прискърбие посрещнах новината за природното бедствие, причинило толкова много невинни жертви и дълбоко засегнало народа и страната Ви, причинявайки огромно страдание”, пише в писмото си министър-председателят. Той изказва най-искрени и дълбоки съболезнования на семействата на загиналите от природната стихия в Турция.

Си Ен Ен Тюрк
108 души са задържани в Истанбул за извършване на грабежи при наводненията
108 души са задържани в Истанбул за извършване на грабежи при наводненията, които засегнаха града, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на дирекцията на полицията в Истанбул се посочва, че при пороите и наводненията, които засегнаха града на 8 и 9 септември, гражданите в различните засегнати квартали са проявили солидарност в борбата срещу бедствието. В същото време обаче някои лица са се възползвали от хаоса, породен от него и са започнали грабежи на вещите, които са се разпръснали край къщи и складове. 108 лица са задържани за незаконен опит за придобиване на имущество. Те ще бъдат съдени за опит за кражба по турския наказателен кодекс. Задържаните са взели порцеланови чинии, кухненски прибори, други дребни вещи за дома, дънки, разпръснали се от складовете край пътя „Басън експрес”. В изявлението се посочва, че екипите на специалните части и други структури за охрана на реда патрулират в засегнатите от бедствието райони, за да не се повторят подобни случаи.

Агенция „Фокус”
Турски печат: Незаконното застрояване е причина за големите поражения от потопа в Истанбул
Пороите и наводненията в Истанбул и Източна Тракия във вторник и сряда, които напомняха библейския потоп и очакваната нова вълна от поройни дъждове са в центъра на вниманието на турските вестници и днес. „Хюриет” пише, че валежите, които обхванаха през изминалите дни района на Мраморно море и причиниха смъртта на много хора, в следващите дни ще засегнат и други части на страната. Метеоролозите предупреждават, че в западните части на Турция днес се очакват нови обилни валежи и призовават гражданите да вземат мерки срещу възможни наводнения.
Вестникът цитира изявление на директора на истанбулския регионален метеорологичен център Мустафа Йълдъръм по повод казаното от кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че най-страшното бедствие се очаква в петък, когато валежите щели да бъдат един път и половина по-обилни, отколкото в сряда. Йълмаз посочва, че нямат подобни прогнози, но очакваните валежи ще бъдат значителни и може да предизвикат наводнения. Кметът на Анкара Мелих Гьокчек също предупреди вчера гражданите, особено онези, които живеят в сгради по поречията на реките, да се евакуират на високи места и да паркират колите си във високи части на населените места.
„Милиет” се спира на причините за тежките последствия от наводненията и пише, че незаконното и неправилно застрояване край поречието на река Аямама, която причини наводнение в резултат на пороите онзи ден, е започнало в периода, когато кмет на Истанбул е бил премиерът Реджеп Тайип Ердоган. Тогава е бил променен градоустройственият план. Териториите, откъдето е минавала река Аямама, до 1997 година са били зелени площи. Председателят на палатата на архитектите на голяма истанбулска община Еюп Мухчу заявява, че те са се противопоставили на тази промяна и са завели дело и въпреки че са го спечелили, застрояването не е спряло. Когато през 2007 година е излязло решение на Върховния съд в тяхна полза, целият район край реката е бил плътно застроен от незаконни сгради.
Вестник „Радикал” в публикация, озаглавена „Турция днес я очаква бедствие”, пише, че днес в Истанбул и редица западни части на страната е обявена тревога за бедствие. Той посочва, че според прогнозите за времето Истанбул, Текирдаг, Мугла, Айдън, Измир, Анталия, Ескишехир и други градове може да станат арена на нови наводнения.
„Заман” пише, че с оттеглянето на водите след невиждания порой в Истанбул, изплуват и истините за предизвиканите големи поражения. Реконструкцията на поречието на река Аямама, която преля, е била част от проекта за изграждане на олимпийски път, което обаче не се е реализирало. Реката, която е с дължина 21 км, надхвърля 40 км с притоците, които я захранват. Изграждането на пътищата, които са планирани по поречието й, забавя и изграждането на достатъчно сигурни бентове. Друга причина за наводненията е тесният диаметър на канализационните тръби, което силно затруднява отводняването, посочва вестникът.

„Сабах”
Силните дъждове, които се очакват тази нощ и утре в Истанбул, могат да предизвикат нови наводнения
Силните дъждове, които се очакват от вечерните часове на деня днес в Истанбул, могат да предизвикат нови наводнения, посочиха от Регионалната метеорологична дирекция в града, пише турският вестник „Сабах”. В изявление на дирекцията се казва, че обилният дъжд, който се очаква в района на Мраморно море утре, може да предизвика нови приливни вълни, тъй като почвата е наситена с вода и не може да поеме очакваните големи количества. Най-голямото количество дъжд се очаква да падне точно в полунощ в петък срещу събота. Експертът в отдела по извънредни ситуации Миктад Кадъоглу предупреди особено внимателни да бъдат гражданите, живеещи около Босфора и тази нощ да не спят. Той призова, ако могат, гражданите в тези части да се пренесат при близки, които живеят във високите части на Истанбул или във високи жилищни блокове.
Истанбулска голяма община разшири периметъра на района, който е в кризисно положение. От общината посочиха, че във всички райони на Истанбул ще има мобилни екипи и екипи на точно определени места, които ще оказват помощ на гражданите. Екипи на пожарната служба, пътните служби и други общински служби с 2220 коли и 6370 служители ще патрулират в града.

Агенция „Фокус”
Марин Райков: Няма информация за други загинали българи при наводненията в Турция
За сега няма информация за други загинали български граждани при наводненията в Турция. Това каза пред Агенция „Фокус” заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Вчера той е провел разговор с турския посланик у нас. От него е получил информация, че се очакват още дъждове в Турция. На въпрос дали МВнР е призовало туроператорите да прекратят на този етап планираните екскурзии и почивки в Турция Райков каза: „Обсъждаме този въпрос и решението ще бъде функция от окончателния анализ на ситуацията на терена. Бихме искали действително да се преодолеят окончателно по някакъв начин последствията от тази ситуация”. По думите му обаче вероятно ще се пристъпи към тази мярка.
Райков добави, че кризисният център функционира. „Надяваме се, че вървим към приключване на този бих казал като цяло тъжен случай, защото той е тъжен и за нашите съседи, така и за нас, защото се оказа, че сред тези над 40 жертви има и българска жертва”, каза зам.-министърът.
На двата горещи телефона в МВнР: 948 30 03 и 948 20 05 се получават системно обаждания. Предимно позвъняванията са от хора, които търсят информация за свои близки, но има и такива, които проявяват интерес за ситуацията в Турция с оглед на планирано пътуване.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

„Заман”
Метеоролозите в Турция предупреждават за втора вълна от поройни дъждове и наводнения
Метеоролозите в Турция предупреждават за втора вълна от поройни дъждове и наводнения в различни части на страната, пише турският вестник „Заман”. Западните части на Турция ще бъдат обхванати от дъждове, предизвикани от средиземноморски циклон. Днес, утре и в неделя до обяд ще има обилни валежи, съпроводени с гръмотевици. Валежите могат да станат причина за внезапни наводнения, събиране на голямо количество вода, което не може да се оттича; преливане на реки и канализации, свличане на земни маси. Светкавици могат да поразят гражданите, които са на открито; могат да възникнат проблеми в транспортните комуникации. Призовават се гражданите да вземат мерки и да бъдат внимателни.
Директорът на Държавната метеорологична служба Мехмет Чаглар каза, че в района на Мраморно море, Егейското крайбрежие, западно-средиземноморските области, вътрешните части на Анадола /Ескишехир, Коня, Анкара, Чанкъръ/ и западното крайбрежие на Черно море ще има обилни валежи. Поройни дъждове с гръмотевици се очакват в Мугла, Айдън, Измир, Анталия и градовете Каш, Калкан, Финике и Кемер в провинция Анталия и в градове.
Валежи ще има отново и в Истанбул. Дъждът отново може да парализира живота в града и да предизвика наводнения. В Среден Анадол са застрашени от преливане реките Сейхан, Джейхан, Гьоксу и Манавгат.
В неделя валежите ще бъдат особено обилни в северните и централните части на страната.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2