Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 септември 2009 г.

Строежът на метрото е пропукал джамията !

Мюфтийството се оплака, че строежът на метрото пропукал джамията !

Последна промяна в 17:25 на 11 сеп 2009

Заради изкопните дейности за софийското метро са се е пропукала джамията "Баня баши", а Министерството на културата и общината не са предприели нищо, съобщават от Главното мюфтийство. Според представителите му това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и подсилва съмненията, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите й.

От мюфтийството посочват, че това е поредният опит да бъде поруган мюсюлмански храм, който е паметник на културата от национално значение. От там допълват, че единствена джамия в столицата досега многократно е била обект на посегателство и оскверняване, а сега целостта й е застрашена по време на честването на месец Рамазан.

От Министерството на културата са уверили представителите на вероизповеданието, че са предприели мерки за проучването на случая. Въпреки това уверение след интензивните изкопни дейности се появиха видими пукнатини по стените и купола на храма, които са реална опасност за трайното увреждане на тази културна ценност, която е уникална по своето историческо значение, отбелязват от мюфтийството.

Главното мюфтийство призовава отговорните институции да се намесят за опазването на джамията "Баня баши", коята е необходима за ежедневните молитви на мюсюлманите в София.

Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2