Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 29.09.2009 г. !

Поредното предизвикателство на Иран

САЩ поискаха от Иран незебавно да отвори за инспекции тайната си ядрена централа.

Posted 29.09.2009 12:31:45 UTC

Updated 29.09.2009 12:31:45 UTC

САЩ поискаха от Иран незебавно да отвори за инспекции тайната си ядрена централа.

В изявлението направено от Белия дом се отбелязва, че Иран трябва незабавно и безусловно да отвори ядрената си централа за международни инспекции.

В изявлението се акцентува, че ракетните изпитания са класическо средство за провокация.

Русия също посрещна с безпокойство ракетното изпитание осъществено от Иран.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че осъществяването от Иран на нови ракетни изпитания докато все още не е разрешен проблема с ядрена програма на тази страна е обезпокоително.

Иранските ракети Шахаб 3 са с капацитет да поразят Израел и базите на САЩ в региона...
-
Надежда за помиряването на Хамас и Ел Фетих

В Палестина се зароди надежда за постигане на споразумение между Хамас и Ел Фетих...

Posted 29.09.2009 12:41:34 UTC

Updated 29.09.2009 12:41:34 UTC

В Палестина се зароди надежда за постигане на споразумение между Хамас и Ел Фетих...

Египет заяви, че в близко бъдеще може да представи проект, над който двете страни да се договорят.

Лидерът на политическото крило на Хамас Халид Мешал в изявление в Дамаск отбеляза, че конатктите му с египетските компетентни лица са преминали положително.

Мешал посочи, че Египет, който играе посредническа роля е подготвил план над който Хамас и Ел Фетих може да постигнат споразумение и че ще покани двете страни за да бъде придаден крайния облик на плана.

Халид Мешал съобщи, че Египет ще представи на страните плана през месец Октомври тази година.
-
Заседание на министерския съвет...

Министерският съвет днес в 11:00 часа започна заседание с натоварен дневен ред...

Posted 29.09.2009 12:09:01 UTC

Updated 29.09.2009 12:09:01 UTC

Министерският съвет днес в 11:00 часа започна заседание с натоварен дневен ред...

На заседанието премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който се завърна от посещението си в САЩ в края на седмицата ще информира членовете на съвета за контактите осъществени в рамките на заседанието на Общото събрание на ООН и срещата на върха на лидерите на Г-20 .

Срокът на разрешителния документ за провеждане на задгранични военни операции издаден от ВНСТ изтича на 17 Октомври тази година. Министерският съвет ще обсъди постъпката на Генералния Щаб за удължаване на срока на разрешителното.

Премиерът Ердоган по-рано бе посочил, че са за удължаването на разрешителното за срок от една година и че ще обсъдят този въпрос на първото заседание на минестреския съвет след което ще го предадат на ВНСТ.

В рамките на днешното заседание ще бъдат обсъдени и отношенията с ЕС, изборите в Германия, а така също и подготовките за бюджета за 2010 година, който ще бъде представен на парламента на 17 Октомври.
-
Преглед на турския печат 29.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 29 септември 2009 година.

Posted 29.09.2009 12:05:04 UTC

Updated 29.09.2009 12:05:04 UTC

Bестник Сабах пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган във встъпителното си слово на откриването на десетия международен транспортен панаир в Истанбул е казал „Ще продължим с проектите целящи да превърнат Турция в една от най-големите сили в света”. Вестникът отбелязва, че Ердоган е продължил изказването си по следния начин: „Ние сме централна страна играеща ролята на мост между цивилизациите. През 2023та година, когато се навършват 100 години от създаването на Република Турция искаме страната ни да се нареди сред 10те най-велики сили в света. Средите в ЕС, които не желаят членството на Турция са далеч от визията на 21вия век. Ако ЕС е сред приоритетните ни цели, то е защото искаме да придадем мощ на ЕС.

Вестник Джумхуриет съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е порвел среща в Ню Йорк с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Вестникът предава, че Клинтън в изявление преди срещата е казала: „Срещата ни включва въпросите за енергетиката, отношенията между Турция и ЕС, процеса на нормализиране на отношенията с Армения и въпросите с Афганистан, Пакистан, Иран и Близкия Изток. Благодаря на министър Давутоглу за силната позиция на турското правителство по въпроса за нормализиране на отношенията с Армения”. Давутоглу е посочил, че срещата му с Клинтън обхваща много дълбока и обширна сфера включваща въпросите за Близкия Изток, Азия, ЕС, сигурността на енергийните доставки и Съвета за сигурност на ООН, в която Турция е непостоянен член.

Вестник Джумхуриет в друга новина сочи, че Партията на свободните демократи, с която канцлера на Германия Ангела Меркел иска да стане коалиционен партньор е изразила подкрепа за членството на Турция в ЕС. В новината се отбелязва, че говорителят на Партията на свободните демократи Вернер Хойер в интервю за Ройтерс е посочил, че плана на Меркел за даването на Турция на привилигировано партньорство вместо пълноправно членство е загубил своята актуалност.

Вестник Заман пише, че в общите парламентарни избори в Германия, където има 750 000 турски избиратели 5ма от 30 кандидата с турски произход са успели да влязат във федералния парламент. Вестникът предава, че депутатите Севим Дагделен от Лявата партия и Екин Делигьоз от Зеленята партия са били преизбрани на ново, а Серкан Тьорен от Партията на свободните демократи, Мехмет Кълъч от Зелената партия и Айдан Йозогуз от Социалдемократическата партия са влезли за първи път в парламента.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че министърът на националната отбрана на Турция Вежди Гьонюл е казал, че щурмовите хеликоптери Т-129 ще бъдат много по-добри от останалите щурмови хеликоптери в света. В новината пише, че министър Гьонюл в изказването си на церемонията организирана в комплекса в близост до град Милано, Италия, където бяха проведи изпитателните полети на турския щурмови хеликоптер Т-129 е посочил, че двигателя на този хеликоптер е от двигателите ново поколение и благодарение на това ще може да лети на голяма височина.

Вестник Заман предава, че Ню Йорк е бил домакин на най-грандиозния фестивал на турската култура организиран до днес. Вестникът съобщава, че в рамките на фестивала организиран в Проспект парк в Бруклин са били организирани концерти, представления на танца сема, изложби на ръкоделни изкуства и са били представени различни деликатеси от турската кулинария. В новината се отбелязва, че фестивала е бил посрещнат с голям интерес не само от американските граждани, но и от албанските, босненски и косовските граждани. Вестникът предава, че в изказването си кметът на Бруклин е казал, че „Бруклин е столицата на турците в САЩ”.
-
Новини 29.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 29.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2