Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 29.09.2009 г. !

14 души от турски произход са кандидати за депутати за парламентарните избори в Гърция
29 септември 2009 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Външната политика и конкретно гръцко-турските отношения не бяха в центъра на предизборния сблъсък на двете основни политически сили в Гърция преди изборите на 4 октомври, пише турският вестник „Заман”. Докато в изборите преди 2000 година отношенията с Турция бяха много важна тема в предизборната кампания на двете политически сили Нова демокрация и ПАСОК, на тези избори и двете партии заявиха, че ще продължат да подкрепят присъединяването на Турция към ЕС, ако тя изпълни изискванията. На изявлението на Караманлис обаче, че няма да използва вето за преговорите между Турция и ЕС, лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу отговори, че тази карта не трябва да бъде оставяна настрана. Всички политически партии в Гърция обвиняват Турция, че не сътрудничи достатъчно в борбата срещу нелегалната имиграция.
На предстоящите избори ще се явят и 14 кандидати за депутати от средите на турското малцинство в Западна Тракия. В областите Родопи и Тракия в листите на ПАСОК и Нова демокрация фигурират общо осем гръцки граждани от турски произход. Сегашният депутат Ахмет Хаджъосман и адвокатът Ридван Коджамюмюн са в листите на ПАСОК, а бившият депутат Илхан Ахмет и Идриз Ахмет са в листите на Нова демокрация в област Родопи. В листата на лявата партия Сириза е д-р Мустафа Мустафа, а бизнесменът Фаик Фаик е издигнат за кандидат-депутат от Гръцката комунистическа партия, пише вестникът.

Независим депутат внесе иск срещу началника на Генералния щаб на Турция Илкер Башбуг
29 септември 2009 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Независимият депутат от Истанбул Уфук Урас внесе съдебен иск срещу началника на Генералния щаб на Турция Илкер Башбуг за превишаване на служебните правомощия, пише вестник „Дюня”. Урас мотивира иска с това че Башбуг е направил политически изказвания по време на визитата си в гранична застава в провинция Мардин, Югоизточен Анадол, на 21 и 22 септември и така е надвишил своите правомощия. Искът на Урас е подписан и от други лица. Искът срещу първия турски военен се основава на член 148 от Закона за военни наказания, пише вестникът.

350 милиарда долара ще бъдат инвестирани в ключови транспортни проекти в следващите 25 години в Турция
29 септември 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 350 милиарда долара ще бъдат инвестирани в ключови транспортни проекти в следващите 25 години в Турция, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на международния транспортен форум в Истанбул, пише вестник „Йени шафак”. Ердоган изтъкна, че голямата сума ще бъде инвестирана за изграждането на добра транспортна и комуникационна структура в страната. Той посочи, че като се каже транспортни проекти, не трябва да се разбира само изграждане на обекти в рамките на националните граници, а да се имат предвид по-големи замисли. По думите му политиката в областта на транспорта е сред приоритетите на правителството и целта е чрез усиленото му развитие страната да влезе в групата на 10-те най-бързо развиващи се икономики през 2023 година.

АНКА: 750 турски лири е границата на глада в Турция за четиричленно семейство
29 септември 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. 750 турски лири /около 670 лева/ е границата на глада в Турция за четиричленно семейство, предаде турската агенция АНКА. Турският синдикат „Тюрк-Иш” обяви резултатите от изследването за необходимите средства за съществуване в Турция. Разходите за храна на едно четиричленно семейство за балансирано и здравословно хранене са се повишили с 1,32% за един месец и са 749,81 турски лири, което се приема и за граница на глада. Общите разходи за четиричленно семейство - за храна, жилище, транспорт, облекло, здравеопазване и образование, пък са 2 442 лири /около 2 000 лева/.

Турското правителство ще плаща в продължение на година осигуровките на новоназначавани на работа лица
29 септември 2009 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството в Турция ще приложи нови мерки срещу удара върху пазара на труда в резултат на икономическата криза, пише турският вестник „Заман”. В резултат на икономическата криза и силното свиване на износа Турция беше засегната значително от безработицата. Като антикризисна стъпка правителството въведе намаления работен ден като мярка срещу съкращенията и намали осигурителните ставки. Сега кабинетът възнамерява да облекчи работодателите като въведе мярката да плаща в продължение на 1 година осигуровките на лицата, които сега биват назначавани на работа. Заради кризата в страната си загубиха работата близо 1,5 милиона души и за следващите три години правителството планира да назначи на работа 3,5 милиона, като преобладаващо това ще бъдат лица между 18 и 29 години.

„Хюриет”: Петима души са задържани в провинция Ван, Източна Турция, за оказване на помощ на ПКК
29 септември 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Ван. Трима души са пратени в затвор в турския град Ван за помагачество на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на жандармерийското управление във Ван са организирали операция след продължително следене срещу лица, които са оказвали помощ на ПКК. Задържани са били петима души, които са носели храна и други неща за живот на членовете на организацията в планински лагери. Помагачите са били задържани когато са отивали с камионетка в село в местността Тендурек в околия Чалдъран на провинция Ван. В камионетката е имало укрити много чифтове обувки, чадъри, одеяла, хранителни провизии. След разпита петимата са били предадени на съда, за да бъдат съдени за оказване на съзнателна помощ на терористичната организация ПКК. Трима са били пратени в затвор, а двамата ще бъдат съдени без наложена мярка за неотклонение.

Шофьорите на турски ТИР-ове, минаващи през България, се глобяват неправомерно, заявяват от отраслов синдикат
29 септември 2009 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Одрин. Шофьорите на турски ТИР-ове, минаващи през България, биват глобявани неправомерно, заяви председателят на синдиката на превозвачите в Турция (TÜRKTİS), Бедреттин Демирташ, пише турският вестник „Дюня”. В изявление на пресконференция в Одрин Демирташ и други членове на синдиката, чийто център се намира в Диарбекир, поискаха да бъдат предприети мерки срещу това. Те посочиха, че служители на гранично-контролния пункт Капитан Андреево искат подкупи и ако шофьорите откажат да ги дадат, след излизане от пункта биват глобявани с 2 500 евро с мотив за нарушение по пътищата. Според изнесената от тях информация много членове на синдиката биват принудени да дават подкупи, за да не бъдат глобявани. Глобите са от порядъка на 250-300 евро. Тази сума бива удържана после от техните заплати. Членовете на синдиката искат България да спре тези действия, противоречащи на международното бизнес право.

Турски печат: Премиерът Ердоган разкритикува опозицията, обявяваща се срещу важни транспортни проекти
29 септември 2009 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Изявленията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на десетия международен транспортен панаир в Истанбул привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Сабах” се спира на критиките на Ердоган към опозицията, която се обявява срещу изграждането на трети мост над Босфора. По думите му срещу проекта се обявяват онези, които са затворени в себе си и по идеологически причини не искат разширяването на връзките и комуникациите.
Вестник „Милиет” цитира Ердоган, който заявява, че още с решението за изграждане на трети мост веднага са се появили противници, атакуващи на висок глас проекта. По думите му същите обаче не са изпитвали никакъв срам да минават по първия и втория мост. Ердоган даде пример със САЩ, където през 500 метра са изградени мостове и никой не е против това. В изказването си на форума турският премиер изтъква, че Турция е страна бързо развиваща се в областта на транспортните комуникации и дава пример с проекти като железопътната линия по пътя на коприната и проекта „Мармарай”, свързващи Азия и Европа.
Вестник „Заман” обръща внимание на изказването на транспортния министър Бинали Йълдъръм за бъдещите транспортни проекти в страната. Той посочва, че в следващите години ще бъдат изградени 10 автомагистрали, свързващи големите северни и южни градове на Турция, а две от пристанищата ще се наредят в списъка на 10-те най-големи пристанища в света.
Вестник „Ватан” пише, че проектът за трети мост над Босфора е бил в центъра на изказването на Ердоган на откриването на международния транспортен панаир в Истанбул. Той е определил проекта като изключително важен за развитието на страната и за свързването на Европа и Азия в културен аспект.

„Хюриет”: Новият северноиракски кюрдски премиер подкрепи политиката по демократично отваряне в Турция
29 септември 2009 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Сюлеймание. Новият премиер на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Берхам Салих изрази подкрепа за политиката по демократично отваряне на турското правителство, пише турският вестник „Хюриет”. Според Салих кюрдите не са заплаха за Турция, а ценност, но включването на кюрдите в Северен Ирак в процеса по демократизация ще стане по-трудно. Той посочи, че с военни методи не може Кюрдската работническа партия /ПКК/ да бъде свалена от планините и направи аналогия със съпротивата на северноиракските кюрди срещу Саддам Хюсеин. Новият северноиракски премиер подчерта, че трябва да бъде оказан по-активен натиск над ПКК, за да остави оръжието. По думите му трябва да бъде преодолян страхът, че иракските кюрди ще погубят Турция, защото ако бъде приложена формула, печеливша и за двете страни, радикалните националисти ще загубят.

Си Ен Ен Тюрк: Партията на свободните демократи в Германия подкрепя членството на Турция в ЕС
29 септември 2009 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията на свободните демократи в Германия, която се очаква да бъде коалиционен партньор на Ангела Меркел в новото германско правителство, подкрепя членството на Турция в ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В интервю за Ройтерс отговарящият за външните връзки на партията Вернер Хойер заяви, че планът на Меркел за привилегировано сътрудничество на Турция е загубило своята актуалност и на Анкара трябва да се даде шанс за пълноправно членство след изпълнение на критериите. По думите му ЕС трябва да бъде по-отворен към членството на Анкара и това трябва да се обсъжда в съюза.
Очаква се новият германски външен министър да бъде лидерът на Партията на свободните демократи Гуидо Вестервеле и според експертите позициите на партията по въпроса за членството на Турция в ЕС са много съществени.

Си Ен Ен Тюрк: Разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак ще разгледа днес турският кабинет
29 септември 2009 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак ще разгледа на заседание днес турският кабинет, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След двуседмична пауза днес ще се състои първото заседание на правителството след завръщането на премиера Реджеп Тайип Ердоган от САЩ. В дневния ред на заседанието са процесът на демократично отваряне и разрешението за трансгранична операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак. Срокът на разрешението изтича на 17 октомври. Кабинетът ще разгледа искането на Генералния щаб на турските въоръжени сили за провеждане на операции срещу ПКК. Според информацията той е склонен да удължи разрешението с една година. Ако се приеме, искането за удължаване на разрешението ще бъде изпратено за гласуване в парламента.

Агенция „Фокус” припомня, че на 17 октомври 2007 г. турският парламент одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпраща турски войници в съседната страна. На 8 октомври 2008 г. парламентът удължи с една година мандата на правителството да предприема трансгранични операции срещу кюрдските бунтовници.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2