Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 27 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 27.09.2009 г. !

Строителен работник загина при експлозия на бомба в Югоизточна Турция
27 септември 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Строителен работник загина при експлозия на самоделно взривно устройство, за което се предполага, че било заложено от кюрдски бунтовници край шосе в Югоизточна Турция, предаде АФП, позовавайки се на турски военни източници. Още един човек бил ранен при взрива. Инцидентът станал в провинция Шърнак, когато автомобил, транспортиращ работници се натъкнал на бомбата.
В ход е военна операция за издирване на извършителите, за които се предполага, че са от сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК). Бойците на смятаната за терористична групировка в Турция, ЕС и САЩ ПКК, често залагат самоделни взривни устройства по маршрутите, използвани от турската армия.

Анадолска агенция: Турция търси възможности за увеличаване на износа си в Азиатско-тихоокеанскя регион
27 септември 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Пекин/Анкара. Турският държавен министър за външна търговия Зафер Чаглаян обсъди с търговските представители на Турция в Азиатско-тихоокеанския регион възможностите за увеличаване на турския износ в страните в тази част на света, предаде Анадолската агенция. Срещата се състоя в Пекин, където министърът е на официално посещение, придружен от представители на турския частен сектор.
Програмата на визитата на Чаглаян в Китай включваше подписване на протокол за заседанието на турско-китайската съвместна икономическа комисия. Подписването обаче беше отложено поради заболяване на китайския министър на търговията Чен Деминг. Както било съобщено днес, министърът бил приет в болница при завръщането си от срещата на Г-20 в Питсбърг, САЩ.

Турция и Армения ще подпишат спогодба за уреждане на дипломатическите им отношения на 10 октомври
27 септември 2009 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ереван. Спогодбата, която ще уточни взаимоотношенията на враждуващите в продължение на дълги години Турция и Армения, ще бъде подписана на 10 октомври в Цюрих, предаде АФП, като се позова на турски високопоставен служител, пожелал да запази анонимност.
Външните министри на двете страни ще подпишат най-вероятно два протокола, чиито текстове ще бъдат уточнени предварително.
Турция и Армения обявиха по-рано, че са изготвили двата документа, които уреждат въпроса с дипломатическите им отношения и отварянето на общата им граница, както и предприемането на редица действия за подобряване на взаимоотношенията между двете страни.
За да влязат в сила, протоколите трябва да бъдат одобрени от парламентите на Турция и Армения.

Премиерът на Турция ще направи посещение в Ирак през октомври
27 септември 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще посети през октомври Ирак, където ще има „стратегическа среща на високо равнище”, предаде Анадолската агенция. Турски бизнесмени също ще посетят Ирак, посочи премиерът. Той съобщи, че правителството на Турция ще обсъди на най-близкото си заседание предложението за удължаване с още 1 година на разрешението турски въоръжени сили да предприемат трансгранични операции в Ирак и ще го внесе в парламента за одобрение. Правителството поддържа това предложение, допълни Ердоган на пресконференция в Ню Йорк преди да отпътува за Анкара.
Премиерът на Турция бе в САЩ за участие в 64-та сесия на Общото събрание на ООН и в срещата Г-20 в Питсбърг.

Агенция „Фокус” припомня, че на 17 октомври 2007 г. турският парламент одобри искането на правителството за осъществяване на трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпраща турски войници в съседната страна На 8 октомври 2008 г. парламентът удължи с една година мандата на правителството да предприема трансгранични операции срещу кюрдските бунтовници.

Министърът на отбраната на Турция ще наблюдава изпитателни полети на хеликоптер Т-129 в Милано
27 септември 2009 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл ще бъде днес в Милано, за да наблюдава първите изпитателни полети на щурмови хеликоптер Т-129 ATAK, съобщава Анадолската агенция.
Двигателите на хеликоптера са произведени от компаниите Хониуел и Ролс Ройс съгласно споразумение, подписано с турската компания ТUSAS Аероспейс индъстриз през юни 2008 г.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2