Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 26.09.2009 г. !

Дело срещу Вилдерс

Срещу лидера на холандската ултрадясна „Партия на свободата” Геерт Вилдерс бе заведено съдебно дело с довода, че подстрекава антиислямизма и ксенофобията.

Posted 26.09.2009 11:43:50 UTC

Updated 26.09.2009 11:43:50 UTC

Срещу лидера на холандската ултрадясна „Партия на свободата” Геерт Вилдерс бе заведено съдебно дело с довода, че подстрекава антиислямизма и ксенофобията.

Делото е насрочено за 20 Януари 2010 година. Тази дата съвпада с периода на предизборните кампании за местните избори в Холнадия, което на свой ред бе окачествено като „двоен удар” за Вилдерс. Съдебният процес ще възпрепятства предизборната кампания на расисткия лидер.
-
Шахин е на визита в Баку...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин е на посещение в столицата на Азербайджан Баку за водене на официални контакти и за участие в заседанието на Парламентарната Асамблея на турско говорещите страни...

Posted 26.09.2009 09:44:11 UTC

Updated 26.09.2009 09:46:25 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин е на посещение в столицата на Азербайджан Баку за водене на официални контакти и за участие в заседанието на Парламентарната Асамблея на турско говорещите страни.
Шахин и придружаващата го делегация поставиха венец пред мемориалното гробище на починалия бивш президент на Азербайджан Хайдар Алиев.
След това Шахин посети мемориалното гробище на турските и азербайджански войници. В отговор на въпроси във връзка с отварянето на арменската граница, той каза, че позицията на Турция е ясна и че Турция и Азербайджан ще предприемат съвместни стъпки по въпроса.
По късно председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин бе приет от президента на Азербайджан Илхам Алиев.
Утре Шахин и придружаващата го делегация ще посетят град Гендже.
В понеделник и вторник Шахин ще участва в заседанията на Парламентарната асамблея на турско говорещите страни и във вторник вечерта ще отлети за Турция.
-
Добро начало за волейболистките...

В Полша започна Европейското първенство по волейбол за жени...

Posted 26.09.2009 09:46:40 UTC

Updated 26.09.2009 09:46:40 UTC

В Полша започна Европейското първенство по волейбол за жени.
Турският национален отбор спечели първата си среща от група "Б" срещу Франция с три на нула гейма. В мач от групата Италия се наложи над Германия също с три на нула гейма.
Днес в 16 часа турският национален отбор ще играе втората си среща от групата с националния отбор на Италия.
**************
В Анкара започна турнирът за Купата на Европейските шампиони по хокей на лед. В първата среща на турнира Полис Академиси загуби мача със Славия София със три на седем.
**************
Проведен бе тренировъчният етап на етапа на Формула едно в Сингапур. Челното място зае пилотът от Ред Бъл Себастиан Ветел.
-
Ердоган отправи предупреждение...

Премиерът Ердоган подчерта, че все още няма пълно възстановянане на глобалната икономика...

Posted 26.09.2009 09:36:25 UTC

Updated 26.09.2009 09:36:25 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе слово на заседанието на тема "Съживяване на глобалната икономика", организирано в рамките на срещата на високо равнище на лидерите на страните от групата Г-20 в град Питсбърг в САЩ. Той подчерта в словото си, че е установен до голяма степен стабилитет на финансовите пазари и има частично възстановяване в реалния сектор, но че засега не е възможно да се каже, че икономическата криза напълно е отминала, тъй като все още има някои сериозни рискове.
Той отбеляза, че все още не е установена здравословна структура на банковите капитали и това води до проблеми в получаването на кредити, че сериозните вълнения и високите цени на енергийните източници са станали повод за неравновесието възникнало преди кризата и че се изпитва нужда от средно и дългосрочни планове за борба с безработицата.
Ердоган каза, че в Туpция са били предприети сериозни мерки срещу задлъжняването с валута на средите, които нямат валутни приходи и и това е допринесло за съхраняването на стабилната структура на турския банков сектор в периода на кризата.
На срещата на високо равнище бе прието внесеното от САЩ предложение за подготовка на "Рамки за Постоянно и уравновесено развитие".
Един от най-важните въпроси обсъдени на срещата бе въпросът за увеличаването на прaвото на глас на развиващите се страни в ръководството на глобалните капитали.
По този начин ще нарастне влиянието на Турция в редица международни икономически учреждения и основно в Международния Валутен Фонд.
-
Преглед на турския печат 26.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26 септември 2009 година.

Posted 26.09.2009 11:39:12 UTC

Updated 26.09.2009 11:39:12 UTC

Bестник Заман в новината със заглавие „Лидерите се споразумяха да продължат с поощрителните пакети” се спира на започналата вчера среща на върха на страните от Г-20 в град Питсбург, САЩ. В новината се отбелязва, че в проекта на заключителната декларация се отбелязва пакетите с поощренията да бъдат продължени до пълното стабилизиране на глобалната икономика.

Вестник Хюрриет в новината по темата съобщава, че според решенията взети на продължаващата среща на върха на страните от Г-20, през идните години най-критичните решения във връзка със световната икономика ще бъдат вземани от страните от Г-20, в чиито състав влизат някои развиващи се страни включително и Турция.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Заплашително предупреждение” съобщава, че лидерите на 3те ядрени сили-САЩ, Франция и Великобритания са отправили остри предупреждения към Иран. В новината пише, че дни преди започването на преговорите между Иран и 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия, Иран е създал нов ядрен комплекс за производство на ядрено гориво. Вестникът предава, че Обама, Саркози и Браун се дали срок на Иран да прекрати дейностите до месец декември тази година. Вестникът сочи, че лидерите, които са отправили посланието, че ако на масата за преговори не бъдат поставени всички въпроси на Иран ще бъдат наложени нови санкции са отбелязали, че иранското правителство е шокирало и разгневило международната общественост.

Вестник Заман съобщава, че Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци и Съюза на руските индустриалци и бизнесмени са подписали договор за търговия и сътрудничество. В новината пише, че в рамките на договора се цели търговския обем между двете страни, който по настоящем е 38 милиарда долара да бъде повишен на 100 милиарда долара.

Вестник Хюрриет предава за приноса, който ще имат щурмовите хеликоптери Т-129, които са турско-италианско производство за сферата на индустрията. В новината се отбелязва, че щурмовите хеликоптери Т-129 ще бъде тествани на 28 Септември в град Милано, Италия. Вестникът сочи, че щурмовите хеликоптери Т-129 се очаква да донесат на турската индустрия допълнителни приходи за 1 милиард долара.
-
Новини 26.09.2009
-
Емисии 26.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2