Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" -23.09.2009 г. !

Заведено следствие срещу NPD...

В Германия започна следствие срещу крайно-националистическата партия NPD във връзка с писмата изпълнени със заплахи, изпратени до кандидат-депутати с чуждестранен произход...

Posted 23.09.2009 09:59:39 UTC

Updated 23.09.2009 09:59:39 UTC

В Германия започна следствие срещу крайно-националистическата партия NPD със съмнението за подкстрекателство, във връзка с писмата изпълнени със заплахи, изпратени до кандидат-депутати с чуждестранен произход, сред които и кандидати с турски произход.
В писмата изпратени до кандидат-депутатите с чуждестранен произход се иска емигрантите, които са се замесили в различни престъпления, които са без работа или преживяват със социални помощи, да напуснат Германия, и се отправят различни призиви раздухващи ксенофобията.
-
Изявление от Караманлис

Премиерът на Гърция Костас Караманлис заяви „Турция придържаща се към европейските правила е в полза на всичките си съседи и на Гърция”.

Posted 22.09.2009 11:40:30 UTC

Updated 22.09.2009 11:40:30 UTC

Премиерът на Гърция Костас Караманлис заяви „Турция придържаща се към европейските правила е в полза на всичките си съседи и на Гърция”.

Снощи лидерите на всички политически партии, които ще участват в парламентарните избори в Гърция на 4 Октомври на открит дебат излъчен на живо от всички телевизионни канали в страната отговориха на въпроси касаещи външната и вътрешната политика на страната.

Лидерът на управляващата партия „Нова демокрация” и премиер на Гърция Костас Караманлис каза „Гърция подкрепя пълноправното членство в ЕС на Турция при условие, че изпълни всичките си обязаности към Съюза”.
-
В Троя бяха открити два скелета

В античния град Троя- тема на прочутите поеми на Омир „Илиада” и „Одисея” бяха открити два скелета принадлежащи на мъж и жена.

Posted 23.09.2009 10:48:42 UTC

Updated 23.09.2009 10:48:42 UTC

В античния град Троя- тема на прочутите поеми на Омир „Илиада” и „Одисея” бяха открити два скелета принадлежащи на мъж и жена.

Скелетите, за които бе установено, че датират от периода на Троянската война ще изиграят голяма роля за просветляването на войната.

Скелетите, които бяха открити на 350 м. от крепостта се предполага, че са първите жертви на войната в долния град.
-
Започна 64тата сесия на ООН...

В Ню Йорк започна 64тата редовна сесия на Общото събрание на ООН...

Posted 23.09.2009 09:39:55 UTC

Updated 23.09.2009 09:39:55 UTC

В Ню Йорк започна 64тата редовна сесия на Общото събрание на ООН. На сесията присъства и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
На срещата на високо равнище за климатичните промени бе излъчено видео послание на премиера Ердоган, в което той подчерта, че човечеството е изправено пред много голяма заплаха и акцентува на значението, което имат регионалното и глобалното сътрудничество.
Премиерът Ердоган произнесе слово на конференция организирана съвместно от секретариата на Алианса на Цивилизациите и Института Левин към Нюйоркския държавен университет. В словото си той засегна проекта за Алианс на Цивилизациите и отбеляза, че специално след терористичните нападения от 11ти септември, в света се е породила атмосфера на още по-дълбока поляризация.
Премиерът Ердоган направи коментари и относно икономически въпроси и каза, че светът не е съумял да постигне равновесие между консумативната и производствената икономики.
В рамките на контактите си в Ню Йорк премиерът Ердоган се срещна и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
-
Преглед на чуждия печат 23.09.2009

Извадки от новини и коментари в чуждата медия

Posted 23.09.2009 08:05:25 UTC

Updated 23.09.2009 08:05:25 UTC

……Гръцкият вестник Етнос обсипва външния министър на Турция Ахмет Давутоглу с похвали като същевременно обвинява външния министър на Гърция Дора Бакояни с проследяване на „сензационна външна политика”.Вестникът окачествява външната политика на Гърция като „Византийски стил” и хвали външната политика на Давутоглу.

Вестникът пише дословно:”Външните министри на Гърция и обкръжаващите ги работни кръгове от съветници са усъвършенствали много добре техниката за самоизтъкване и нямат дори и следи от прототипна геополитическа идея.” Гръцкият вестник пише,че гръцките външни министри обичат да заемат място в маншетните заглавия на вестниците и да правят неопределени изказвания по общи въпроси.

Етнос прави следното сравнение между турските и гръцки външни министри: „В турската външна политика не се обръща внимание на политиците и машинациите на комуникационно ниво.Отдава се значение на насоката на политиката и изготвянето на пълен координиран план и програма.Същността на тезите на Турция извежда на преден план не личността на авторите им,а стратегията на страната.Ако въпросните тези предизвикат интерес и уважение,естествено и техните автори добиват престиж на международната арена.”

……Вестник Файненшъл Таймс помества репортаж с президента на ТРСК Мехмет Али Талят. В репортажа Талят се оплаква от бавния ход на преговорите за разрешаване на Кипърския въпрос провеждани под патронажа на ООН и изказва опасенията си,че това ще доведе да трайното разделение на острова.Вестникът помества дословно думите на Талят:”Преговорите са последен шанс за разрешаването на проблема” и „Времето тече и още колко пъти ще предприемаме безуспешни инициативи”.

……. Руският вестник Правда помества новина с характер на предупреждение във връзка с проблема с отпадъците и използва заглавието „Човечеството ще се удави в отпадъците си”.Правда отбелязва че годишно в целия свят се изхвърлят повече от 400 милиона тона отпадъци и най- важните източници са метрополите. ”Купищата смет замърсяват водните източници”.Химическите отпадъци се смесват с почвата и с дъждовете се стичат във водите,което води до епидемии от холера чума и други.Площта на района в Тихия океан,където са струпани пластмасовите отпадъци е по голяма от тази на територията на САЩ.” Вестникът пише,че замърсяването на океана с пластмасови отпадъци е причина за гибелта на 100 хил.морски млекопитаещи и един милион морски птици годишно.

…….Австрийският вестник Клайне Цайтунг съобщава,че турският град Анталия е домакин на Световното първенство по фехтовка,което ще се проведе между 30 септември и 8 октомври 2009 година и че най изтъкнатите състезатели по фехтовка в света тренират усилено в австрийския град Грац.

…..Германският вестник Кölnisce Rundschau съобщава,че за Шампионата по баскетбол през следващата година в Турция са известни вече 20 от 24- те отбора, които ще участват и че отборите на домакина Турция и олимпийския шампион САЩ се включват директно в шампионата.
-
Преглед на турския печат 23.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 септември 2009 година.

Posted 23.09.2009 09:00:35 UTC

Updated 23.09.2009 09:00:35 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ.

Вестник Заман в новината със заглавие „Еврейското лоби в САЩ забрави кризата изживяна на световния икономически форум в Давос” съобщава, че премиерът Р.Т.Ердоган, който замина за Ню Йорк за участие в заседанието на Общото събрание на ООН е провел първите си контакти с представители на еврейските учреждения. В новината се отбелязва, че в срещите състояли се след кризата изживяна между Ердоган и президента на Израел Шимон Перез на Световния икономически форум в Давос, еврейските представители не са поставяли на дневен ред въпроса, с което са показали, че са оставили назад в миналото случилото се.

Вестник Хабер Тюрк публикува новината по темата със заглавието „В Ню Йорк бе забравено напрежението от Давос” и пише, че премиерът Ердоган е започнал контактите си в САЩ приемайки представителите на около 50 еврейски учреждения. Вестникът предава, че директорът на националната американска Лига срещу поругаването (“Антидефамейшън лийг”) Абрахам Фоксман е казал: „По време на срещата никой не се спря на тази тема. Ние забравихме за случилото се и го оставихме назад в миналото”.

Вестник Джумхуриет в новината на същата тема пише, че по време на вчерашната среща представителите на еврейските учреждения са попитали Ердоган, дали има планирана среща в Израел в близко бъдеще в отговор на което Ердоган е казал, че за сега няма уговорена среща, но по време на заседанията на ООН външните министри на Турция и Израел може да проведат контакти. В новината се отбелязва, че може да бъдат възобновени преговорите между Израел и Сирия водени с посредничеството на Турция, които бяха прекъснати след нападенията на Израел срещу Ивицата Газза и последвалата криза между премиера Ердоган и израелския президент Перез.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Бързо начало от Давутоглу” пише, че външният министър Ахмет Давутоглу, който замина за Ню Йорк заедно с премиера Ердоган е порвел първата си среща с външния министър на мандатния председател на ЕС-Швейция Карл Билд и с външния министър на предстоящия мандатен председател на ЕС- Испания Мигел Анхел Моратинос. Вестникът пише, че освен Давутоглу, премиерът Ердоган по време на посещението си в Ню Йорк е придружаван и от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, министъра на финансите Мехмет Шимшек и някои депутати.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ще изстрелят първия турски спътник” съобщава, че днес от въздушна база в Индия ще бъде изстрелян проектирания от Истанбулския технически университет турски спътник, който е първия спътник произведен изцяло в Турция. В новината се отбелязва, че спътникът, който ще обикаля света за 90 минути ще изпраща снимките, които заснема до командния център в университета.
-
Новини 23.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 23.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2