Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 септември 2009 г.

Новините от и за Турция -23.09.09 г. !

Ще работя за намаляване на бюрократичните процедури и за по-голяма действеност на ЮНЕСКО, каза Ирина Бокова
23 септември 2009 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Новоизбраният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че ще даде скорост за намаляване на бюрократичните процедури и пречки в дейността на организацията, пише турският вестник „Дюня”. Посланичката на България в Париж Ирина Бокова, която бе избрана на поста директор на Организацията за образование, наука и култура към ООН - ЮНЕСКО, изтъкна след избирането си, че ще положи големи усилия, за да направи организацията по-действена и по-активна.
Победата на Бокова, която спечели поста директор на ЮНЕСКО на петия тур с 31 гласа срещу 27 за съперника си египетския министър на културата Фарук Хосни, беше посрещната с голяма радост в България. Тя бе поздравена лично от президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. В интервю за Българското национално радио Бокова, която ще се запомни и като първата жена директор на световната организация, каза, че ЮНЕСКО има нужда от ново структуриране и сериозни реформи, за да стане по-действена и активна в изпълнението на целите си. Тя благодари на всички, които са я подкрепили, и изтъкна, че е запозната с голямата отговорност, която поема и ще направи всичко, за да я изпълни.
На 15 октомври Бокова ще поеме поста от Коичиро Мацура и ще изпълнява тази длъжност 4 години.

Първи сателит турско производство беше изстрелян в земна орбита
23 септември 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Първи сателит турско производство, изработен от факултета по самолетостроене и космически технологии на Истанбулския технически университет, беше изстрелян в земна орбита, пише турският вестник „Сабах”. Сателитът ''İTÜpSAT1'' беше изстрелян от територията на Индия от Института за космически изследвания в Индия в 9,35 часа днес. Сателитът трябва да бъде настанен на височина 720 км от земята в траектория с 4 германски и един швейцарски сателит.

Сблъсък между охраната на турския премиер и президента Обама възпрепятства изказване на Ердоган в Ню Йорк
23 септември 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Напрежение е възникнало между охранителите на премиера Реджеп Тайип Ердоган и охранителите на президента Барак Обама преди срещата в рамките на глобалната инициатива на Клинтън на тема „Срещата на Г-20 и глобалните тенденции”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ердоган трябваше да направи изказване на заседанието, но заради възникнало пререкание между неговата охрана и охраната на президента Обама при влизането в хотела изказването му беше отложено.
Според информация от пресцентъра на Министерския съвет при влизането в хотел „Шератон” са възникнали проблеми в комуникацията между охранителите на Ердоган от американските тайни служби и охранителите на президента Барак Обама. Ердоган е дошъл с кортежа си пред хотела, но охраната на Барак Обама не е дала разрешение той да спре пред хотела, а е било позволено да спре на 100 метра от хотела. Турският премиер и охраната му са слезли от автомобила и се насочили към хотела. На 30 метра от хотела охраната на Обама се е опитала да възпрепятства влизането на турския премиер в хотела. Сблъсъкът е бил съпроводен с обмяна на обидни думи и физически удари. С мотива, че могат да възникнат проблеми в сигурността на премиера е било взето решение да бъде отложено изказването му. След инцидента на Ердоган от американските служби е била сменена.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2