Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 1 септември 2009 г.

1 септември – ден в подкрепа на новото демократично отваряне по кюрдския въпрос !

Снимка.1:Нихал Йозерган.

2-ра снимка:6 000 души, предимно кюрди и симпатизанти на прокюрдската пария, различни правозащитни организации и синдикални лидери се стекоха на митинг в Истанбул.

1 септември – ден в подкрепа на новото демократично отваряне по кюрдския въпрос !

Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

В Диарбекир и Истанбул днес следобяд под егидата на прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО) се проведоха масови митинги по случай отбелязването на 1 септември – международният ден на мира и в подкрепа на новото демократично отваряне по кюрдския въпрос, което заема първа точка в дневния ред на страната и горещо се дискутира от турската общественост от близо месец насам.

Активът на ПДО, начело с Ахмет Тюрк говори от трибуната на площада в Диарбекир пред многохилядното множество и издинга лозунги за „мир и братство”.

Основният призив бе за едновременно прекратяване на огъня на ПКК и на антитерористичните операции на турската армия, които се водят в югоизточните райони. Многохилядният мирен митинг получи подкрепа и от голям брой неправителствени организации, от синдикатите и някои леви извънпарламентарни партии.

Отгворът на ПКК не закъсня. Информационна агенция, близка до кюрдските сепаратисти пусна съобщението, че ПКК ще удължи до края на този месец едностранното примирие, което започна на 4-и април и трябваше да изтиче днес.

По същото време около 6 000 души, предимно кюрди и симпатизанти на прокюрдската пария, различни правозащитни организации и синдикални лидери се стекоха на митинг в истанбулския квартал Кадъкьой.

От близо месец най-коментираната тема в политическия и обществен дневен ред на страната е т.нар. „кюрдско отваряне”. След вчерашното приключване на широкия кръг от срещи на вътрешния министър Бешир Аталай за постигане на обществен консенсус по въпроса, се очаква наскоро Ердоган да разкрие детайлите по новия амбициозен план, който подготвя правителството за демократично отваряне към малцинствата и най-вече за кюрдския проблем, който не може да бъде решен от 25 години насам.

Митингите в Диарбекир и Истанбул продължиха близо 2 часа и приключиха без инциденти.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2