Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 август 2009 г.

От 22-ри август 2009 г. започва месец Рамазан !

От 22-ри август 2009 г. започва месец Рамазан,

през който мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан, Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Да се замислим в месец Рамазан!

Бих желал да ви представя няколко събития, които ще ви накарат да се усмихнете. Ще се убедите, че тези случки са толкова поучителни, че може да се напишат книги за това.

Ето няколко от тях:

Един човек проповядвал единствено и само за щедростта, но никога не давал дори и един грош. Този човек помолил един ден известния учен Ибрахим Едхем:

n Ти поучаваш всекиго, поучи и мен с няколко думи.

n Ще изпълняваш ли това, което ти препоръчам?

n Разбира се, колко му е да изпълниш няколко препоръки. Ибрахим Едхем бил съвсем кратък:

n За теб е важно да затваряш отвореното и да отваряш затвореното. Човекът не разбрал нищо от тази препоръка и попитал:

n Какво е това нещо, което трябва да затварям или да отварям?

n Това, което е отворено, е устата ти, която говори само за щедрост. Нея трябва да затвориш. А затвореното нещо е кесията ти. Нея я отвори! Човекът се замислил и казал, усмихвайки се:

n Наистина колко кратка поука, но напълно уместна!

Да, понякога добро качество като щедростта го изразяваме само на думи, а не даваме личен пример. Но нали по-важното е личният пример, а не думите? Какво бихте казали, струва си да се замислим, нали? Един ден казали на Ибрахим Едхем, че всичко отново е поскъпнало, а той им отговорил, че отново той е спечелил. Когато го попитали как е възможно това, той им казал:

n Стоката, която е поскъпнала, не я купувам известно време. По този начин спестявам и печеля. Ибрахим Едхем е живял много скромно. Това не го притеснявало. Напротив, бил щастлив от този факт, като казвал, че такъв бил животът и на Пратениците, и на праведните хора. Един ден го попитали:

n Как търпиш да живееш толкова оскъдно?

Той им отговорил:

n Всичко започва от малкото, а с времето се увеличава. Но трудностите в началото са големи, но впоследствие намаляват. Затова в началото виждах, че трудностите са големи, но с времето осъзнах, че те намаляват и затова съм винаги щастлив от скромния ми живот. Ибрахим бил и много милосърден и търпелив. Но един друг учен - Шакики Белхи, въпреки че бил праведен човек, понякога избухвал. Така един ден видял едни хора, които не ходели на молитва, а по цял ден били в механата и одумвали хората. Шакики им казал:

n Ако сте деца, отивайте на училище, ако сте луди, вървете в лудницата, ако сте мъртъвци - в гроба, а ако сте вярващи - идете в джамията! Или ми кажете какви сте и кого представлявате вие с това одумване?/Вестник "Заман"

Портал Турция

Ramazan 2009

Ramazan 2009
Рамазан 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2