Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 22 август 2009 г.

Диарбекирският затвор извън чертите на града !

Снимка:Нахиде Дениз.

Диарбекирският затвор извън чертите на града !

horizont.bnr.bg

Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

Турското правителство е решило да изнесе извън чертите на град Диарбекир затвора, известен с жестоките инквизиции, на които са били подлагани кюрди и либерални турски граждани, 34 души са загинали в този затвор.

Британският вестник Тhe Times миналата година бе посочил затвора в град Диарбекир между 10-те затвори, които имат най-лоша слава в света. А в Турция Диарбекирският затвор се бе превърнал в място за изтезания, инквизиции срещу левите интелектуалци от фашизирани елементи, по време на военния преврат от 1981 година, а също и срещу кюрдите, на гладни стачки и на протести. От 1981 година досега 34 души са починали от инквизиции в диарбекирския затвор, десетки са били осакатени.

Лидерът на представяната в турския парламент кюрдска партия Ахмед Тюрк също е лежал в този затвор.

В рамките на инициативата за разрешаване на кюрдския проблем, турското правителство предприе като първа стъпка да изнесе този затвор извън границите на града. На терен, който е далеч от населените места. А на мястото му ще се построят 5 нови училищни сгради и спортни съоръжения, заяви министърът на земеделието Мехди Екер. За целта са били заделени и 24 млн.турски лири.

Според видния интелектуалец от кюрдски произход Алтан Тан, чийто баща е загинал от инквизициите в същия затвор, по-правилно ще бъде той да бъде превърнат в музей "в символ на човешката памет, за да не се допуска повече хората, независимо дали са турци или кюрди да бъдат преследвани и наказвани заради свободолюбиви и демократични мисли, идеите, думи", каза той.

За българското национално радио

От Истанбул Нахиде Дениз

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2