Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 август 2009 г.

Новините от и за Турция-17.08.2009 г. !

Абдуллах Гюл прие емира на Катар в резиденция „Чъраган” в Истанбул
17 август 2009 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Абдуллах Гюл прие емира на Катар шейх Хамад бин Халифе Ал Тани, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Срещата в двореца „Чъраган” в Истанбул продължи един час и беше закрита за журналисти.

Политиката по кюрдското отваряне ще обсъжда тази седмица Съветът за национална сигурност в Турция
17 август 2009 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Политиката по кюрдското отваряне ще бъде основна тема на августовското заседание на Съвета за национална сигурност в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съветът за национална сигурност ще заседава в четвъртък, 20 август, под председателството на президента Абдуллах Гюл. Очаква се основният дневен ред да бъде политиката и действията на правителството и държавните институции по кюрдското отваряне. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай ще информира за хода на започналите срещи с опозиционните политически лидери, неправителствените организации и други среди в тази връзка. На заседанието за последен път ще участват командващите военноморските и военновъздушните сили на Турция адмирал Метин Арач и генерал Айдоган Бабаоглу.

Абдуллах Йоджалан отхвърли федерацията като модел за решаването на кюрдския въпрос
17 август 2009 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан даде сигнали за стъпките по кюрдския въпрос, пише турският вестник „Хюриет”. Абдуллах Йоджалан беше заявил преди близо два месеца, че ще обяви пътна карта, в която ще изложи намеренията на ПКК и как възприема политиката на правителството по кюрдския въпрос. На срещата със своите адвокати миналия петък лидерът на ПКК е посочил, че тя още не е готова окончателно, но е коментирал някои въпроси по политиката на управляващата партия. „Ако предложат федерация, няма да приема. Моят модел на решение е следният: Ще има държава, от друга страна ще има демократична кюрдска нация. Кюрдите ще признаят съществуването на държавата, а държавата ще приеме правото на кюрдите да бъдат демократична нация”, е казал Йоджалан и е добавил, че Турция се намира във време, което е значимо точно толкова колкото времето на създаването на републиката от Мустафа Кемал през 1920 година и трябва да се приключат започнатите неща.
„Кюрдите ще спечелят право на съществуване като демократична нация. Ще имат свой парламент, сами ще правят своя спорт, своето образование, своето самоуправление, изповядването на своята религия”, е казал обявеният за терорист номер едно в Турция. Йоджалан е казал, че намира за неприемлив модела на федерация в Ирак и автономията в Северен Ирак и е изтъкнал, че САЩ трябва да се споразумеят с тях за обезоръжаването на организацията. Лидерът на терористичната организация е посочил още, че не може да се съгласи и приеме безусловно политика, която е изготвена някъде и се прави опит да бъде наложена.

Един работник загина и 28 бяха ранени при експлозия във фабрика за фойерверки в Турция
17 август 2009 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мощна експлозия разтърси фабрика за фойерверки в Северозападна Турция в понеделник, като в резултат загина един работник и бяха ранени други 28, предаде АФП.
Взривът избухнал в лабораторията на фабриката край град Хендек, провинция Сакария, каза кметът Али Инджи в ефира на информационния канал НТВ.
Причината за експлозията не е известна. Пожарникарите овладяха пожара, избухнал след експлозията, каза Инджи.
Трудовите инциденти са често явление в малките предприятия в Турция, където изискванията за безопасност на труда се пренебрегват често.

Децата на турските емигранти в Германия имат по-слаби резултати в училище поради недостатъчни усилия
17 август 2009 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Учениците и студентите от турската емигрантска общност в Германия показват по-слаби резултати в училище от германските младежи, защото не полагат достатъчно усилия, става ясно от социологическо проучване, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според изследване, инициирано от германското федерално правителство, резултатите от което са публикувани в списание „Фокус”, 61 % от германците смятат, че по-слабите резултати на турските емигранти в образователната сфера са резултат от недостатъчни усилия. 30 % не вярват, че причината за по-ниския успех е тази, а 9 % нямат мнение.
90 % от анкетата са подкрепили мнението, че най-важното условие за хармоничното приобщаване на емигрантите в германското общество е проявата на по-голяма толерантност от страна на германския народ. Три четвърти от анкетираните германски граждани посочват, че не са против емигрантите да живеят така, както предпочитат, при условие, че зачитат законите и начина на живот на другите. Прави впечатление, че подкрепящите това мнение са в по-голямата си част избирателите на левите и социалдемократическите партии – 93 % на Зелената партия, 82 % на Социалдемократическата партия, 80 % на Свободната демократична партия и 69 % на Лявата партия.
17 % от германците са на мнение, че емигрантите трябва да се откажат от своя начин на живот и да възприемат германския начин. Най-много това мнение се споделя от избиратели на Партията на единството.
Според емигрантката от турски произход и депутат във федералния парламент от Социалдемократическата партия Ляле Акгюн една от причините за това е, че в турските семейства телевизионните приемници работят непрекъснато и децата прекарват голяма част от времето си в игри пред компютрите.

Безработицата в Турция за месец май 2009 година е 13,6 % по официални данни
17 август 2009 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция за месец май 2009 година е била 13,6 % по официални данни, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. През същия период на миналата година процентът на безработните е бил 9,2 %. В момента според официалната статистика в Турция има 3 382 000 души без работа. В тази цифра не влизат лицата, които не са регистрирани, но не работят. Като се вземат предвид и те, процентът на безработните е много по-висок. За година процентът на безработицата е нараснал с 4,4 %. В градовете безработицата се изчислява на 16,5 %, а в селските райони на 7,8 %, пише вестникът.

Четирима войници загинаха при експлозия на ръчна граната в ръцете на войник в Югоизточна Турция
17 август 2009 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Елязъг. Четирима са загиналите войници при експлозия на ръчна граната в ръцете на войник от войскова част, излязла за изпълнение на задълженията си край село Кочйигитлер, провинция Елязъг, Югоизточна Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Според информацията войниците са починали при отвеждане с хеликоптер във военната болница в Елязъг.

Експлозия е причинила смъртта на войници при военно учение в провинция Елязъг, Югоизточна Турция
17 август 2009 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Елязъг. Експлозия е станала по време на военно учение на пехотна дивизия в околийския център Каракочан, провинция Елязъг, Югоизточна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен н Тюрк. При експлозията има загинали и ранени, но броят не се съобщава.

Турция отбелязва 10-та годишнина от земетресението в Мраморно море, причинило смъртта на хиляди души
17 август 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Турция отбелязва 10-та годишнина от земетресението в Мраморно море, което причини смъртта на хиляди турски граждани, пише турският вестник „Сабах”. Различни прояви се проведоха в град Коджаели, който беше най-засегнат от земния трус. Паметна церемония се състоя в панаирния център в града. Програмата започна с четене на Корана и произнасяне на молитва за душите на загиналите, след което на сцената излязоха различни състави, които изпълниха песни и традиционни танци. Преподаватели по теология от Истанбулския университет говориха за земетресенията в човешката история според религиозните текстове. Близките на загиналите при земетресението и потърпевшите от него положиха венци и цветя пред паметните плочи в Измит, Коджаели, Ялова и се помолиха господ да не причинява повече на никого такива трагедии, пише вестникът.

Турските граждани виждат бъдещето на Турция в ЕС, а не в ислямския свят, сочи социологическо проучване
17 август 2009 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските граждани виждат бъдещето на Турция в ЕС, а не в ислямския свят, сочи проучване на Международния институт за стратегически проучвания / USAK/, пише турският вестник „Хюриет”. Според изследването на института след избирането на Барак Обама за президент на САЩ тази държава е престанала да бъде възприемана като заплаха от значителен процент турски граждани, но въпреки това голяма част от тях гледат подозрително на САЩ.
Според повече от 56 % от турските граждани виждат бъдещето на Турция в ЕС, а само 23 % посочват, че това бъдеще е сред тюркските държави, а 10 % го разглеждат в рамките на ислямския свят. 7 % пък посочват, че Евразийският съюз е бъдещето на Турция. Анкетата показва, че въпреки проблемите, противопоставяне и трудности в процеса за интеграция на Турция турците запазват своите предпочитания към Евросъюза като алтернатива за развитието на страната.

Емирът на Катар пристигна в Истанбул
17 август 2009 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани пристигна днес в Истанбул, в рамките на официално посещение в Турция, по покана на държавния глава Абдуллах Гюл, предаде телевизия „Ал Джазира”. Очаква се по време на двудневната визита, катарският монарх да се срещне с редица представители на администрацията на Анкара, с които ще обсъди регионални и международни събития, както и двустранните отношения. Една от основните теми на разговорите между емира и турския президент ще бъдат мерките, които трябва да бъдат взети за рестартиране на мирния процес в Близкия изток.

Намалява нивото на безработица в Турция
17 август 2009 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нивото на безработица в Турция намаля до 13,6% през второто тримесечие на годината от 14,9% през първите три месеца на 2009 г., но остава по-високо от 2008 г., предаде АФП, позовавайки се на официални данни.
Броят на безработните се е увеличил с 1,17 млн. до 3,38 млн. на 12-месечна база. Глобалната икономическа криза засегна турската автомобилна и текстилна индустрия. Експерти предупреждават, че официалните данни не взимат предвид „черния трудов пазар” и че реалната безработица е най-малко 20%, отбелязва агенцията.
-
Хасан Азис: Не считам, че нашата община е привилегирована !

17 август 2009 | 07:45 | Агенция "Фокус"

Кърджали. Всяка община получава субсидии по точно определени критерии и няма как община Кърджали да получи повече субсидии от другите. Не считам, че нашата община е била привилегирована в една или друга степен. Това заяви в предаването „Преди всички” по БНР кметът на Кърджали Хасан Азис. Защитата на проектите е свързано с финансиране, каквото ние още не сме получили от новото правителство, допълни той. Много училища и детски градини в Кърджали имат нужда от ремонти, както и основни пътища. В много от селата в общината все още няма канализация, както и в някои отдалечени квартали на Кърджали. Вече подготвихме проект за пречиствателна станция в Кърджали и се надявам той да бъде одобрен, подчерта кметът на Кърджали. Всички проекти се защитават пред съответните министерства и те могат да бъдат проверявани. Надявам се да работим в дух на коректност и на държавническо мислене с новия областен управител и централната власт, каза още Хасан Азис.
-
Турция е домакин на съвместното учение "Reliant Mermaid" с участието на Израел и САЩ

17 август 2009 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е домакин на започващото днес съвместно учение "Reliant Mermaid" с участието на ВВС и ВМС на Израел и САЩ, съобщават медиите. До 21 август в източната част на Средиземно море ще се тренират издирвателни и спасителни операции при корабокрушения и самолетни катастрофи, доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на ранени. Ще участват осем кораба, четири хеликоптера и три самолета. Целта на учението ефикасно и бързо координиране и сътрудничество на военните сили на трите страни при извънредни ситуации.

Емирът на Катар ще пристигне днес на посещение в Турция
17 август 2009 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани ще пристигне днес на двудневно работно посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл, предаде Анадолската агенция.
Очаква се ал Тани и Гюл да обсъдят възможностите за развитие на политическите, икономическите и културните отношения между Катар и Турция.
Преди визитата турският президент отбеляза отличните отношения между двете страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2