Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-16.08.2009 г. !

Преговорите продължават

Президентът на Държавна петролна компания на Азербайджан Ровнаг Абдулаев заяви, че преговорите водени с Турция по въпроса за износа на природния газ на Азербайджан ще приключат в скоро време.

Posted 16.08.2009 11:23:32 UTC

Updated 16.08.2009 11:23:32 UTC

Президентът на Държавна петролна компания на Азербайджан Ровнаг Абдулаев заяви, че преговорите водени с Турция по въпроса за износа на природния газ на Азербайджан ще приключат в скоро време.

Ровнаг Абдулаев отбеляза, че в рамките на преговорите се дискутира износа на природния газ добиван от находищата „Шахдениз” и „Шахдениз 2” за Турция и за западните страни през територията на Турция.

Абдулаев каза, че са обсъдили и условията за транзитния преход и че е бил постигнат напредък в преговорите относно количеството и цената на природния газ, който ще бъде изнасян.
-
41 загинали при пожар в Кувейт...

По време на пожар избухнал в сватбена палатка в град Яхра в Кувейт са загинали най-малко 41 души...

Posted 16.08.2009 09:30:10 UTC

Updated 16.08.2009 09:30:10 UTC

По време на пожар избухнал в сватбена палатка в град Яхра в Кувейт са загинали най-малко 41 души и повече от 50 души са били ранени.
Говорител на министерството на вътрешните работи на Кувейт съобщи, че транспортирането на ранените в болници е било сериозно затруднено от насъбралата се около горящата палатка многобройна тълпа.
Гворителят каза, че е възможно да нарастне броят на жертвите.
Все още не е установена причината за избухването на пожара.

-
Абейлегессе не достигна финала...

Елван Абейлегессе не съумя да достигне финала поради контузия в ахилесовото сухожилие...

Posted 16.08.2009 09:39:12 UTC

Updated 16.08.2009 09:39:12 UTC

В Германия започна Световният шампионат по лека атлетика.
В първия ден на шампионата, представителката на Турция в дисциплината бягане на десет хиляди метра Елван Абейлегессе не съумя да достигне финала поради контузия в ахилесовото сухожилие. Състезанието бе спечелено от етиопката Линет Масаи.
********
На организирания в град Измир Световен шампионат по уиндсърфинг, първото място при жените бе спечелено от Валери Гибаду а при мъжете от Антоан Албо. Турската спортистка Чагла Кубат зае шестото място в крайното класиране.
********
Турция се класира за финала на международния турнир по ватерпол Исполо, организиращ се в Истанбул.
Днес Турция ще играе финална среща с отбора на Сърбия.
***********
Турският национален отбор по баскетбол победи във втората си среща от турнира Геймон отбора на домакина Великобритания със 70 на 63. В първата си среща турските баскетболисти се бяха наложили над Израел с 85 на 69.
-
Раненият полицай почина...

Снощи привърженици на терористичната организация ПКК организираха незаконна демонстрация в община Сейхан окръг Адана...

Posted 16.08.2009 09:28:10 UTC

Updated 16.08.2009 09:28:10 UTC

Снощи привърженици на терористичната организация ПКК организираха незаконна демонстрация в община Сейхан окръг Адана. Демонстрацията бе разпръсната с намеса на полицейските екипи за бързо реагиране. По време на преследването на демонстрантите по улиците на общината, бе тежко ранен с нож в гърдите един полицай.
Съобщено бе, че раненият полицай е починал въпреки своевременната намеса на лекарски екип на Изследователската болница в Адана.
Премиерът Ердоган изпрати съболезнователно послание до министъра на вътрешните работи Бешир Аталай и изрази съжалението си по повод инцидента.
-
Продължават инициативите...

Правителството продължава контактите и срещите с цел намиране на подкрепа за пакета с демократични промени...

Posted 16.08.2009 09:34:16 UTC

Updated 16.08.2009 09:34:16 UTC

Правителството продължава контактите и срещите с цел намиране на подкрепа за пакета с демократични промени.
Вчера министърът на вътрешните работи Бешир Аталай разговаря с представители на неправителствените организации.
Днес Аталай ще се срещне със семейства на загиналите в борбата с тероризма полицаи и военнослужещи.
В изявлението, което направи след вчерашната среща с представителите на 21на неправителствени организации министър Аталай каза, че представителите са пристигнали подготвени за срещата.
Бешир Аталай каза, че за да бъдат изградени бъдещите мирни дни, е необходимо да се създаде обща воля.
Участващите в срещата представители изразиха задоволството си от това, че правителството е излушало и тяхното мнение по въпроса.
-
Правителството очаква пълна подкрепа...

Пълната подкрепа ще позволи бързо разрешаване на проблемите...

Posted 16.08.2009 09:37:09 UTC

Updated 16.08.2009 09:37:09 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че ако политическите партии подкрепят проекта за демократични реформи, това ще позволи в кратки срокове да бъдат разрешени всички проблеми в Югоизточен Анадол.
Ердоган каза, че след като приключи подготовката ще оповестят подготвения доклад.
Ердоган оттовори след срещата на Принцовите острови на въпросите на журналисти. Той подчерта, че мнозинството от турския народ подкрепя проекта за демократизация и отбеляза, че ако всички политически партии дадат нужната подкрепа, проблемите ще бъдат разрешени в много кратък срок.
-
Преглед на турския печат 16.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 16 август 2009 година.

Posted 16.08.2009 10:51:10 UTC

Updated 16.08.2009 11:17:17 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините относно срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган с представителите на малцинствата.

Вестник Миллиет в новината със загвлавие „Жест от Ердоган за малцинствата” пише, че премиерът Р.Т.Ердоган е провел среща с лидерите и представителите на религиозните общности в Турция. Вестникът предава, че Ердоган е казал „Съвемстното съжителво в мир и любов на всички граждани на Република Турция е наша прироритетна цел”.

Вестник Заман съобщава, че в рамките на политиката за „Демократично отваряне” премиерът Ердоган е провел среща с лидерите на малцинствата.

Вестник Йени Шафак пише, че на срещата са участвали 160 души сред които 5ма министри, патриархът на фанариотската патриаршия Бартоломеос, лидера на арменската общност епископ Арам Атесян и лидерът на сюрянидите Филюксинос Юсуф Четин.

Вестник Ватан отбелязва, че вчера министъра на вътрешните работи Бешир Аталай е продължил консултативните срещи в рамките на правитлственната политика за „демократичното отваряне”. Вестникът съобщава, че вчера на обяд Аталай е провел 9тата си среща с представителите на 20 неправителственни организации.

Вестник Стар в новината със заглавие „Успеха на турски студент в САЩ” пише, че турският студент Хасан Акбулут е завършил в рамките на 4 години бакалавърска степен и магистратура по специалността „Политология” в Нюйоркския университет "Стоуни Брук". Вестникът предава, че в интервю Акбулут е казал „Ние младото поколение турци проявяваме голям интерес към политикита на САЩ и трябва да пренесем нашия опит и познания в Турция.

Вестник Заман в новината със заглавие „Оркестър за военна музика Мехтеран е в Чикаго” съобщава, че в рамките на Фестивала на турската култура в Чикаго оркестъра за военна музика Мехтеран на община Еюп е изнесъл концерт в Чикаго.
-
VOT Слушай новини на Български




16.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




16.08.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2