Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 12 август 2009 г.

Новините от и за Турция-12.08.2009 г. !

Турските служби за сигурност заловиха близо 89 кг хашиш
12 август 2009 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха близо 89 кг хашиш при операции в провинциите Бингьол и Елязъг, предаде Анадолската агенция. След получен сигнал полицията е провела акция в Бингьол, при която са конфискувани 86,3 кг хашиш. Задържани са двама души.
При проверка на автобус в Елязъг са открити 2,6 кг хашиш. Арестувани са двама от пътниците в автобуса.

Голям горски пожар бушува на Галиполския полуостов в Северозападна Турция
12 август 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Пътят между околийските центрове Еджеабат и Гелиболу в провинция Чанаккале, Северозападна Турция, е затворен поради горски пожар, пише турският вестник „Дюня”. Не се допуска преминаването на автомобили оттам. Транспортните средства минават през центъра на Еджеабат и оттам с ферибот до Истанбул и Одрин. Поради вятъра избухналият пожар в местността Пазарлъ между Еджеабат и Гелиболу бързо се е разпространил на значителна територия. В борбата с огнената стихия участват 6 хеликоптера, два самолета амфибия, 4 дозера, 20 пожарогасители, 10 технически лица и 200 пожарникари, пише вестникът.

Прокюрдската ПДО ще обсъди на извънреден конгрес през октомври полтическите процеси в Турция
12 август 2009 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция организира третия си извънреден конгрес на 4 октомври 2009 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на Централния съвет на ПДО се посочва, че след определянето на датата на извънредния конгрес започва работа комисията за подготовка на форума. В него се казва, че на конгреса ще бъдат обсъдени политическите процеси в страната и изграждането на една организирана структура, която ще може да отговори на тези процеси. Конгресът ще бъде проведен в спортния салон „Селим Сърръ Тардджан” в Анкара.

Истанбул и Измир са най-застрашените от земетресение градове в Турция
12 август 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция, която се намира в една от най-земетръсните зони в света, от 1900-та година насам е преживяла 90 големи земетресения, при които са загубили живота си 82 372 души, пише турският вестник „Сабах”. Според данни на астрономическата обсерватория „Кандилли” към университета „Богазиджи” и Института за изследване на земетресенията най-разрушителното земетресение е било в Ерзинджан на 26 декември 1939 година. В резултат на труса и тежките зимни условия тогава са загинали 32 962 души. Тази трагедия е отворила пътя Турция да застане лице в лице с тази опасност и да вземе мерки за защита на населението. В годините 1942 година са преживени 3 земетресения с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер - с епицентър Токат, при което умират 3 000 души, Ладик /провинция Самсун/, при което загиват 4 000 и Черкеш /Болу/ с жертви близо 3000 души.
През 1966, 1970 и 1975 година земетресения стават в провинциите Варто, Кютахия и Диарбекир с магнитуд съответно 6,9; 7,2 и 6,6 по скалата на Рихтер, които причиняват смъртта на близо 5 900 души.
При най-голямото земетресение през 1999 година с епицентър Гьолджюк, Северозападна Турция, с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер загиват 17 480 души. След тази трагедия в Турция се предприемат законови мерки срещу опасността от земетресенията, включващи затягане на контрола над строителството. От градовете в Турция Истанбул е най-застрашеният от земетресения град, следван от Измир. Те са съответно на 2-ро и 20-то място в списъка на застрашените градове в света.

ПКК продължава да търпи загуби в резултат на операциите на Турция, Иран и Сирия
12 август 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ продължава да търпи загуби в резултат на операциите на Турция, Иран и Сирия, пише турският вестник „Заман”. Освен ликвидирането или задържането на членове на ПКК при провежданите операции, членове на организацията продължават да се предават на силите за сигурност в трите страни. Наред със заявените намерения на членове на ПКК да се завърнат в домовете си след предприетите стъпки от страна на Турция, в сирийския град Халеп са били задържани шестима членове, които са отвлекли деца, за да ги отведат в лагери в Северен Ирак. Иранските власти също предприеха операции след информация, че ПКК събира десятък от кюрдите, пише вестникът.

„Милиет”: Путин иска да окаже натиск върху Европа и да привлече Турция към себе си, смятат анализатори
12 август 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Чрез предложенията си към Турция за широко енергийно сътрудничество Русия иска да окаже политическо въздействие върху Европа и да привлече Турция в своите стратегически рамки, смятат анализатори от Стратегическия институт „Джеймстаун” в САЩ. Това пише електронното издание на вестник „Милиет”. Според анализатора Владимир Сокор руският премиер Путин е „замаял” главата на Турция с една нова версия на „Южен поток”, руските предложения са оказали голямо политическо въздействие върху Анкара и са помогнали за стратегическо сближаване между двете страни. Сокор смята, че споразумението за руско-турското енергийно сътрудничество носи обвързващ и предварителен характер и увеличаването на количеството природен газ, което ще бъде транзитирано по газопровода „Южен поток”, има политически цели. Първоначално беше обявено, че по газопровода ще бъде пренасян 31 милиарда кубически метра природен газ, а през февруари това количество бе увеличено на 45 милиарда кубически метра, през май на 63 млрд куб. м.

„Хюриет”: Двама турци с 41 кг хероин са задържани в провинция Къркларели при опит да преминат в България

12 август 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Одрин. Двама турци с 41 кг хероин са били задържани при опит да преминат в България при граничното село Татлъпънар, провинция Къркларели, пише турският вестник „Хюриет”. Двама мъже, движейки се на разстояние 200 метра един от друг, са преминали гористата част на околия Кофчаз при село Татлъпънар и през забранената военна зона са се опитали да преминат турско-българската граница. Двамата са носели хероин, получен в Истанбул и разпределен в две спортни чанти. Жандармерийските екипи са ги забелязали и са предприели преследване. Единият от тях - Мурат К.–29-годишен е бил задържан на турска територия. След полицейския разпит той е бил предаден на съда, а Джемл Т.-24-годишен е успял да премине на българска територия и е бил задържан от българските гранични служби. При разпита Мурат К. е посочил, че са щели да предадат дрогата на двама българи в България.

„Радикал”: Ръст на производството се регистрира през юни в Турция
12 август 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Производството през месец юни тази година в Турция е нараснало със 7,3 % спрямо това през месец май, пише турският вестник „Радикал”. Според данни на Турския статистически институт това е първият месец, през който се отбелязва производствен растеж от месец декември 2008 година насам. Показателите за производствен растеж под въздействие на глобалната криза започнаха да намаляват от миналия август, а през декември станаха отрицателни. От март насам се регистрира покачване, което според експертите е израз на съживяване на икономиката и един от първите показатели за преодоляване на кризата, но въпреки това показателят за производствен растеж е по-нисък от юни 2008 година. Тогава той е бил 9,7 %. Производственият индекс през месец юни се изчислява на 109,9.
Роля за повишаването на промишленото производство са изиграли мерките на правителството за подпомагане на секторите, произвеждащи битова техника и електроника, автомобили и мебели. Положителните показатели се дължат и на активността в туризма, който помага за раздвижването на секторите за производство на храни стоки за потребление. За юли обаче се очаква критична ситуация, защото няма раздвижване в продажбите в автомобилния сектор. За юни се регистрира спад в производствените индекси на минната и каменодобивната промишленост, производството на газ, електроенергия и вода.
Според директора на Истанбулската промишлена палата Танъл Кючюк растежът на производството, регистриран през юни, дава надежди, че Турция излиза от кризата. По думите му обаче има да се извърви още много път и той трябва да бъде подкрепен с антикризисни мерки.

Турски печат: Политиката по кюрдското отваряне - сблъсъкът между управляващи и опозиция продължава
12 август 2009 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Острата полемика, която предизвика политиката по кюрдското отваряне, която стартира управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция продължава дни наред да е водеща тема в турските вестници. Вестник „Хюриет” представя позициите на тримата партийни лидери, които влязоха в остър сблъсък в опитите за решаване на кюрдския въпрос. Изданието посочва, че лидерът на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган е отправил важни послания в парламента, които засягат всички страни на т.н. кюрдско отваряне и е изразил твърдата решимост на партията и правителството да реализира намеренията си каквато и да е цената за това. Вестникът цитира и думите на опозиционните лидери Дениз Байкал и Девлет Бахчели, които изразяват остра реакция срещу правителствената политика. Според Байкал кюрдите в Турция имат сериозни проблеми и те не трябва да се покриват с празни приказки. „Всички в тази страна имаме турска национална идентичност и етническата принадлежност не пречи на това”, заявява опозиционният политик.
Вестник „Сабах” пише, че премиерът Ердоган е направил прочувствено и въздействащо изказване пред парламентарната група на ПСР, като е цитирал големи турски поети и мислители, известни с хуманистичните си възгледи като Джеляледдин Руми, Хаджи Бекташ Вели, Юнус Емре, Фузули. Според него никой няма да бъде в състояние да разруши единството и братството сред турския народ и никой не трябва да омаловажава другия.
Вестник „Милиет” отбелязва, че на пресконференция в централата на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели е отправил остри критики срещу демократичните стъпки на правителството по кюрдския въпрос. По думите на Бахчели това, което ПСР прави, съответства на измяна и предателство.
Вестник „Радикал” се спира на срещата между министъра на вътрешните работи Бешир Аталай с лидера на Демократичната лява партия Масум Тюркер в рамките на консултациите с опозиционните партии по предприетата политика. Аталай отново изразява позиция, че това е проект на Турция и за Турция, а не на една партия. Тюркер от своя страна изтъква, че е необходима подкрепата на НРП и ПНД, защото иначе проектът няма да се реализира.

„Заман”: 162 интелектуалци в Турция изразиха подкрепа за политиката на отваряне към кюрдите
12 август 2009 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. 162 представители на изкуството, академичния елит и дружествата за защита на правата на човека в Турция изразиха подкрепа за политиката на правителството за отваряне към кюрдите, пише турският вестник „Заман”. В декларация, оповестена публично вчера, 162 интелектуалци приветстват действията на управляващата Партия на справедливостта и развитието и критикуват опозицията за съпротивата й срещу предприетата политика. „Ние искаме справедливо, демократично и мирно решение на кюрдския въпрос, което ще спре сблъсъка, продължаващ десетилетия и разрушаващ социалната ни тъкан, причиняващ неизлечими страдания, човешки, духовни и материални загуби”, се казва в текста. В него се изтъква, че на парламента се пада голяма отговорност за изграждането отново на мир, приятелство, братство и взаимно доверие. Подписалите декларацията заявяват, че ще подкрепят действията, които търсят и предлагат решения и категорично осъждат опитите за лична изгода и желанията за продължаване на военните действия, пише вестникът.

„Сабах”: Ирак е наш съюзник, с когото трябва да постигнем всеобхватна интеграция, каза Ахмет Давутоглу
12 август 2009 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министрите на външните работи на Турция и Ирак Ахмет Давутоглу и Хошайр Зебари определиха като приятелски и сърдечни отншенията между двете страни, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция по време на еднодневната визита на турския външен министър в Багдад Давутоглу и Зебари отправиха топли послания за турско-иракските отношения. Давутоглу изтъкна, че гледат на Ирак не само като на приятелска и съседска страна, а и като на голям съюзник с когото трябва да бъде постигната взаимна интеграция. Той подчерта, че за да се превърне областта Месопотамия отново в „блестящата звезда на света”, трябва сътрудничество без граници във всички посоки.
От своя страна Хошайр Зебари определи срещата с турския си колега като много приятелска и сърдечна. Той каза, че са обсъдили предстоящото посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Багдад.
„Установихме добри отношения след периода на напрежение, породен от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и обсъдихме политическите и икономическите отношения между двете страни”, изтъкна Зебари и добави, че са разговаряли и върху дейността на тройния механизъм Ирак-Турция-САЩ за борба срещу тероризма.
По време на визитата си в Багдад Ахмет Давутоглу разговаря и два часа с премиера Нури Ал Малики.

Мъж загина при експлозия на мина, заложена от ПКК в Югоизточна Турция
12 август 2009 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един пазач от помощните сили за осигуряване на сигурността е загинал в резултат на експлозия на мина, заложена от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. При преминаване на група пазачи за осигуряване на сигурността на пътя в местността Сияхкая край село Шеноба, околия Улудере, вчера към 18,30 часа експлозия на мина е причинила смъртта на пазача Сервет Бабат. Друг пазач е бил тежко ранен. Той е бил откаран във военната болница в Диарбекир и в момента е под медицински грижи, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2