Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 7 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-07.06.2009 г.

Във Франция арестуваха 6 терориста на ПКК

По време на операция срещу членове на терористичната организация ПКК в Париж, Бордо и Страсбург бяха задържани 8 души, 6ма от които бяха арестувани.

Posted 07.06.2009 12:05:47 UTC

Updated 07.06.2009 12:25:35 UTC

По време на операция срещу членове на терористичната организация ПКК в Париж, Бордо и Страсбург бяха задържани 8 души, 6ма от които бяха арестувани.

Компетентните лица отбелязаха, че вследствие на оплакванията и доноси от граждани от кюрдски произход живеещи във Франция във връзка с членовете на терористичната организация ПКК силите за сигурност са провели операция в трите града.

6ма от задържаните бяха арестувани и изпратени в затвора.

Компетентните лица, които не дадоха информация във връзка със самоличността на арестуваните отбелязаха, че съда е пуснал на свобода двама от заподозрените.
-
Изявление от Пьотеринг

Председателят на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг заяви, че все още е много рано за продължаването на процеса на разширяване на ЕС.

Posted 07.06.2009 11:47:12 UTC

Updated 07.06.2009 11:47:12 UTC

Председателят на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг заяви, че все още е много рано за продължаването на процеса на разширяване на ЕС.

Пьотеринг, в интервю за германски вестник отбеляза, че не трябва да се избързва по въпроса за разширяването на ЕС и каза „Трябва да вземем поука от положението на България и Румъния, тези две страни станаха членове на Съюза прекалено рано”.

Пьотеринг повтори, че е против членството на Турция в ЕС и отбеляза, че преди да бъде продължено разширението на Съюза е необходимо да бъде разгърната способността му за действие, като за тази цел има нужда от приемането на договора от Лисабон.
-
Обама взе участие в церемониите в Кеан

Президентът на САЩ Барак Обама в рамките на посещението си във Франция взе участие в церемонията по случай 65тата годишнина от съюзническия десант в Нормандия в град Кеан.

Posted 07.06.2009 11:39:21 UTC

Updated 07.06.2009 11:39:21 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама в рамките на посещението си във Франция взе участие в церемонията по случай 65тата годишнина от съюзническия десант в Нормандия в град Кеан.

Основните теми, на които се спряха президентът на Франция Никола Саркози и президентът на САЩ Барак Обама, на съвместна пресконференция преди церемонията бяха: Афганистан, Иран, Палестино-Израелския конфликт, Северна Корея и редица други въпроси.

Двамата лидери, които поискаха от Иран да не разработва ядрено оръжие повториха идеята за воденето на усилена дипломация.

Обама отбеляза, че Израел трябва да прекрати строежа на селища на западния бряг на река Йордан, а палестинците трябва да се откажат от насилията и акцентува на значението от избягването на подстрекателствата.

Саркози на свой ред каза, че напълно подкрепя изказването на Обама, което направи в Кайро.

Двамата лидери, които постигнаха съгласие над почти всички въпроси не успяха да се разберат единствено по въпроса с членството на Турция в ЕС.

Обама каза, че Турция е много важен съюзник, че е разгърнала икономиката си и желае да се интегрира с Европа.

Саркози отбеляза, че Турция може да поеме ролята на мост между Изтока и Запада, но че не споделя мнението на Обама, че това ще бъде възможно единствено с интеграцията й в ЕС.

От друга страна факта, че Обама отхвърли поканата на Саркози за вечеря в Елисейския дворец предизвика коментарите, че това положение е много позорно за Саркози.

Според британските вестници „Таймз” и „Дейли Телеграф” причината за отказа на Обама е изказването, което Саркози бе направил по-рано, че Обама е „невеж и неопитен”, а така също и въпроса с Турция.
-
Схефер в Анкара

Генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер във вечерните часове ще пристигне в Анкара на прощално посещение...

Posted 07.06.2009 10:43:43 UTC

Updated 07.06.2009 10:43:43 UTC

Генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер във вечерните часове ще пристигне в Анкара на прощално посещение...

В изявлението направено от външното министерство на Турция бе отбелязано, че Яп Де Хоп Схефер, който през месец август ще предаде поста си на новия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще остане в Анкара два дни в рамките на прощалните посещения в столиците на съюзническите страни.

В рамките на двудневното си посещение Схефер ще проведе срещи с президента, премиера, министъра на националната отбрана и началника на генералния щаб.
-
Преглед на турския печат 07.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 7 юни 2009 година.

Posted 07.06.2009 10:40:08 UTC

Updated 07.06.2009 10:40:08 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със срещата на президента на САЩ Барак Обама и президента на Франция Никола Саркози и на двете важни организации, на които е домакин Турция, а именно: Гран при на Турция във Формула 1 и 7мата Олимпияда по турски език в Анкара.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Разногласие по въпроса с Турция” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама, който се намира на официално посещение във Франция е отхвърлил поканата за вечеря на президента на Франция Никола Саркози поради отрицателната му позиция срещу Турция.

Вестник Стар предава, че британската и френската преса са отдали място на коментира „Саркози е против членството на Турция в ЕС. Обама не пожела да предостави възможност на Саркози за да направи своето шоу” и така също припомня думите на Саркози „Споделяме различни възгледи, аз съм против интеграцията на Турция в ЕС”.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Не постигнаха консенсус единствено по въпроса с Турция” и пише, че президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Франция Никола Саркози по време на срещата си във Франция са постигнали споразумение почти над всички въпроси с изключение на членството на Турция в ЕС. В новината пише, че Обама е казал „Членството на Турция в ЕС има голямо значение”, а Саркози е казал „И двамата сме единодушни по въпроса, че Турция може да поеме ролята на мост между Изтока и Запада, но възгледите ни се разминават по въпроса за условията”.

Вестник Сабах пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който проведе контакти в САЩ е провел среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Вестникът съобщава, че Клинтън на пресконференция след срещата е казала: „Имаме многоработа за вършене. Турция, САЩ и цялата световна общност са изправени пред редица проблеми. Както Турция така и САЩ притежават много безподобни роли”.

Вестник Заман пише, че 700те участника пристигнали от 115 страни за 7мата Олимпиада по турски език са били изпратени с грандиозна церемония по награждаването. Вестникът предава, че по време на церемонията, на която са участвали премиера Реджеп Тайип Ердоган и 8 министри са били отправени послания за мир и братство по света и че наградите са били раздадени сред бурни аплодисменти и сълзи.

Вестник Стар отбелязва, че премиерът Р. Т. Ердоган, който е взел участие на церемонията по награждаването е благодарил от името на турската нация на участниците в олимпиадата за големите им усилия.

Вестник Стар пише, че германският пилот на "Ред Бул" Себастиан Фетел е спечелил квалификацията за Гран при на Турция във Формула 1. Вестникът отбелязва, че поради високите цени на билетите и икономическата криза за днешното състезание на „Истанбул Парк” са били продадени само 9 000 билета, което е най-малкия брой билети продавани в историята на Формула 1.

В новината със заглавие „Всеки в Дипкарпаз говори за любовта на кипърската гръцка девойка и кипърския турски младеж” вестник Хюрриет съобщава, че 17 годишната кипърска гръцка девойка Ели Йоргалли живееща в село Дипкарпаз в ТРСК се е влюбила 22 годишния кипърски турски младеж Емрах Бюйюкдоган и въпреки възраженията на семейството си и на пук на враждата между двете общности е избягала при своя възлюбен.
-
VOT Слушай новини на Български




07.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




07.06.2009
-
Трима турски войници пострадаха при сблъсъци по време на местните избори в Югоизточна Турция
07 юни 2009 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима турски войници бяха ранени днес при сблъсъци между привърженици на конкурентни партии, участващи на местните избори в югоизточната част на Турция, където преобладава кюрдското население, предаде АФП.
Инцидентът се е случил в провинция Мардин, когато са възникнали сблъсъци между привърженици на прокюрдската Партия за демократично общество и последователи на управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Тримата служители на турската жандармерия са пострадали от камъни, докато са се опитвали да въдворят ред.

Голям пожар избухна в завод на 40 километра от Истанбул
07 юни 2009 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пожар е избухнал тази сутрин в складове за химически продукти в покрайнините на Истанбул, предаде АФП.
Пожарът е започнал след силна експлозия в склад за материали за производството на боя в Диловасъ, на около 40 километра от Истанбул. Пожарникари са се отзовали на мястото на инцидента, като се опитват да канализират изтичането на веществата.

Силна експлозия предизвика голям пожар край Истанбул
Източник: Snews.bg
Публикувано: 11:56 / 07.06.2009
Турските пожарникари се борят с голям пожар, избухнал в склад за химически продукти в периферията на Истанбул, предава Анадолската агенция. Огънят е предизвикан от силна експлозия с неустановен произход в склад за материали за производство на бои в Диловаси, индустриално предградие на около 40 км от Истанбул.Засега не се съобщава за жертви. Няколко екипа огнеборци се опитват да преградят пътя на огъня към складирани бидони с химикали, като копаят траншея за оттичане на възпламенените течности далеч от местата за складиране, уточнява Анадолската агенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2