Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-05.06.2009 г.

Евроизбори 2009

На изборите за евродепутати в Холандия крайно дясната Партия на свободата увеличи гласовете си.

Posted 05.06.2009 10:40:18 UTC

Updated 05.06.2009 10:40:18 UTC

На изборите за евродепутати в Холандия крайно дясната Партия на свободата увеличи гласовете си.

Според анкетите проведени след гласоподаването крайно дясната партия е получила 15 % от гласовете.

Лидерът на партията Герт Вилдер с антиислямския си филм „Фитна” /Кавга, Свада/ бе предизвикал острите реакции на мюсюлманския свят.

В Евроизбори 2009та година, които ще приключат на 7 юни, неделя ще гласуват 375 милиона избиратели.

Избирателната активност се очаква да бъде ниска.
-
Турция изрази протести...

Турция не се намесва в изборните кампании за избора на евродепутати но не може да остане безучастна пред изопачават процеса на членство на Турция в ЕС...

Posted 05.06.2009 10:42:27 UTC

Updated 05.06.2009 10:42:27 UTC

Министерството на външните работи на Турция изрази остри реакции поради превръщането на въпроса за членството на Турция в ЕС в предизборна тема на изборите за евродепутати. В изявлението на министерството се отбелязва че Турция не се намесва в изборните кампании за избора на евродепутати но че не може да остане безучастна пред изявления които изопачават процеса на членство на Турция в ЕС.
В изявлението се сочи че подобни изявления раздухват ксенофобията и че очакват от страните членки да останат верни на поетите ангажименти и да не превръщат процеса на членство на Турция в тема на вътрешнополитически дискусии.
-
Борбата с тероризма продължава...

Армейски генерал Илкер Башбуг заяви че турските въоръжени сили планират да снемат тероризма от дневния ред на страната...

Posted 05.06.2009 10:34:40 UTC

Updated 05.06.2009 10:34:40 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг заяви че турските въоръжени сили планират да снемат тероризма от дневния ред на страната.
Коментирайки контактите си във Вашингтон генерал Башбуг заяви че тероризмът няма да може да се ликвидира само посредством мерки за сигурност или посредством други мерки. Той каза че очакват от централното иракско правителство и от регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак да предприемат мерки за изолирането на терористите и че очакват нови инициативи и от САЩ.
Генерал Башбуг каза че намаляването на подкрепата от чужбина за терористичната организация и нарастването на броя на убитите терористи ще създадат възможността за постигането на категоричен резултат.
Генерал Башбуг каза че трябва да се възползват от тази възможносту, но че не трябва да се очаква държавата да установи контакт с терористите.
-
Тристранна среща

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Армения Серж Серкисян се срещнаха на вечерята организирана от държавния глава на Русия Димитрий Медведев.

Posted 05.06.2009 11:50:31 UTC

Updated 05.06.2009 11:50:31 UTC

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Армения Серж Серкисян се срещнаха на вечерята организирана от държавния глава на Русия Димитрий Медведев.

Руската агенция Итар-Тасс съобщи, че вчера в Санкт Петерсбург в рамките на Международния Иномически форум Медведев е провел отделни срещи с двамата лидери и че на неофоциалната вечеря са се срещнали повторно.

Съобщено бе, че тримата лидери са обсъдили положението в Кавказ включително и проблема с Нагорни Карабах.

Агенция Итар-Тасс съобщи, че Алиев по време на срещата си с Медведев е казал, че Азербайджан е доволен от отношенията с Русия.

В изявлението направено от президентството на Армения бе отбелязано, че срещата между Саркисян и Алиев във връзка с Нагорни Карабах е протекла много ползотворно.
-
Ердоган разкритикува ЕС...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза че ЕС трябва да избягва действия и изявления които ще намалят желанието на страните кандидати...

Posted 05.06.2009 10:37:42 UTC

Updated 05.06.2009 10:37:42 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза че ЕС трябва да избягва действия и изявления които ще намалят желанието на страните кандидати.
Премиерът Ердоган присъства на срещата на високо равнище на държавните и правителствени лидери на страните членки на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, организирана в столицата на Молдова Кишинев.
В словото което произнесе той каза че страните членки на ЕС не трябва да накърняват очакванията за членство на страните кандидати. Ердоган заяви че в течение на едногодишното мандатно председателство на Труция ще положат усилия за постигането на интеграция с ЕС.
Ердоган заяви че е извършена грешка тъй като за срещата на високо равнище не е поканен представител на Косово и отбеляза че това засенчва усилията за широкообхватно регионално сътрудничество.
-
Отзвуци от словото на Обама...

Словото което президентът на САЩ Барак Обама произнесе вчера в Египет предизвика широк отзвук в света...

Posted 05.06.2009 10:31:30 UTC

Updated 05.06.2009 10:31:30 UTC

Словото което президентът на САЩ Барак Обама произнесе вчера в Египет предизвика широк отзвук в света.
В реакциите от ислямския свят се подчертава че е необходимо да се изчака за да се види какви ще бъдат конкретните действия на САЩ.
Турция окачестви словото на Обама като своевременно и в правилна насока.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви че очаква по-активна намеса в актуалните проблеми, а президентът Абдуллах Гюл каза че намира словото на Обама за сърдечно, и реалистично. Гюл каза че със словото си Обама е доказал че е конструктивен лидер с който ислямският свят може да сътрудничи в името на мира и стабилитета.
Израел оповести че споделя пожеланията на Обама за мир в Близкия Изток но че поставя на преден план своята сигурност.
Палестинската администрация изрази задоволството си и го окачестви като добро начало.
Генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу заяви че Обама е поставил подписа си под едно ново начало а Иран отбеляза че това слово няма да подобри имиджа на САЩ и че очакват вместо думи, конкретни промени в американските политики.
Франция изрази задоволството си и подчерта че словото е отправило сигналите за важни политически промени.
Приключвайки контактите си в Египет Олама отпътува за Германия.
Очаква се днес Обама да срещне с канцлера на Германия Меркел, с която от известно време насам поддържа хладни контакти.
Планира сеОбама да посети и един хитлеристки концлагер от периода на Втората Световна Война.
-
Обама призова за мир...

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че е определи борбата с предразсъдъците към ислямската религия, като една от своите приоритетни цели.

Posted 05.06.2009 10:27:46 UTC

Updated 05.06.2009 10:27:46 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че ислямската религия е част от Америка и че е определи борбата с предразсъдъците към ислямската религия, като една от своите приоритетни цели.
Президентът Обама започна вчера очакваното с интерес обръщение към ислямския свят с думите-Есслямун Алейкум.
Той каза, че произхожда от семейство в което има мюсюлмани и че САЩ няма да бъдат във война с ислямския свят. Обама се възползва в словото си от откъси от Корана, Библията и Стария Завет, като подчерта, че в Корана се заявява, че убийството на един невинен човек се равнява на геноцид срещу цялото човечество.
Барак Обама заяви, че през 2011та година ще бъдат изтеглени всички американски сили от Ирак и че според него разрешението на Близкоизточния проблем е възможно на основата на принципа за две държави.
В отговор на критиките във връзка с позицията на Вашингтон относно ядрените дейности на Иран, Обама каза, че са против превръщането в ядрена сила не само на Иран но и на всички други страни по света. Обама заяви, че оказват подкрепа на човешките права в целия свят и че е необходимо на жените да бъдат признати равни с мъжете права.
Президентът на САЩ Обама каза, че са готови да окажат нужната помощ и подкрепа за подобряване на жизнените условия в ислямския свят.
-
Преглед на турския печат 05.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 5 юни 2009 година.

Posted 05.06.2009 10:24:40 UTC

Updated 05.06.2009 10:24:40 UTC

Днешните вестници отделят широко място на посещението на президента на САЩ Барак Обама в Египет и на обръщението, което направи от Кайро към ислямския свят...

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Обама приветства мюсюлманския свят на арабски” пише, че Обама на няколко пъти е цитирал Корана и е бил аплодиран много често. В новината пише, че в изказването си Обама е казал: "Срещаме се в период на напрежение между САЩ и мюсюлманите. Страните, които поддържащи насилието манипулират съществуващото напрежение. И двете страни са обзети от недоверие и страх". Вестникът акцентува, че Обама на три пъти е споменал Турция. Вестникът пише, че във въпросното си изказване Обама е казал: „В Анкара открито отбелязах, че САЩ не са във война с Исляма и че никога няма да бъдат. Посрещам със задоволство лидерството на Турция в инициативата „Съюза на цивилизациите”. Турция е достойна за похвала тъй като е една от четирите мюсюлмански страни избрали премиер от женски пол”.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Обръщението на Обама към Исляма”. В новината пише, че в обръщението си Обама е казал, че западните страни трябва да се откажат от опитите си да налагат на мюсюлманките как да се обличат и е отхвърлил становището, че жените избрали да се забраждат са по-малко равноправни от другите.

Вестник Заман предава, че Обама се е обявил против отнемането на правото на образование на забрадените жени, отправил е призив към палестинците да сложат край на насилията, а от Израел е поискал да признае палестинската държава, а така също е посочил, че Иран има право на мирна ядрена енергетика.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Дипломатическият успех на Куба” съобщава, че Организацията на американските държави след 47 годишен период е взела решение отново да върне Хавана сред членовете си.

Вестник Заман съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е оповестил новия пакет с поощрения, който предвижда данъчни намаления за предприемачите, намаления на лихвените проценти и на данък добавена стойност и амнистиране от митническите данъци.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Париж ще остане под вода” акцентува, че 20 учени сред които и нобелови лауреати на срещата на върха свикана от престолонаследника на Великобритания принц Чарлз са предупредили, че увеличение на температурата на въздуха от 2 градуса по Целзий ще окаже в света ефект на ядрена война. Вестникът пише, че специалистите са акцентували, че ако не бъдат взети мерки до 2015та година Лондон, Париж и Копенхаген ще останат под вода.
-
VOT Слушай новини на Български




05.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




05.06.2009
-
Оли Рен отправи послание към Турция да засили реформите по основните права и призова ЕС да бъде искрен
05 юни 2009 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен отправи послание към Турция да засили реформите по основните човешки права и призова ЕС да бъде искрен към Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В срещи с представители на Държавния департамент и Световната банка Рен разисква въпроси по преговорния процес с Турция. Той посочи, че в страната трябва да бъдат засилени реформите за свободата на словото и синдикалните права, както и други основни права. В тази насока през януари и април са били дадени обещания от страна на турското правителство, но все още няма нищо направено. По думите на Рен това е особено важно за пресичане на аргументите на средите в ЕС, които са против нейното членство. Той потвърди, че в последния месец на турското председателство ще бъдат отворени нови глави и това ще продължи и след поемането на председателството от Швеция.

Турция ще стане член на ЕС, но присъединителният процес ще продължи по-дълго, заяви Гюнтер Ферхойген
05 юни 2009 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Турция ще стане един ден член на ЕС, но процесът по присъединяване може да продължи по-дълго отколкото се смята, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, предаде Анадолската агенция. В интервю за германски вестник, излизащ в Хамбург, Ферхойген посочи, че преговорите с ЕС се справят с цел пълноправно членство на Турция. „Но този процес може да продължи по-дълго. Вече не храня надежди, че преговорният процес ще приключи в 2015 година”, каза заместник-председателят на ЕК.
Ферхойген изрази позиция против референдум за приемането на Турция в ЕС, какъвто предлага Германският християнсоциален съюз. Той каза също, че привилегированото партньорство трябва да бъде прието и от двете страни. „Ако Турция не приеме това, няма да иска да го приеме и Украйна, и Израел”.

Продължават реакциите в Турция срещу приетия закон за разминиране на турско-сирийската граница
05 юни 2009 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължават реакциите срещу приетия в парламента закон за разминиране на турско-сирийската граница, пише турският вестник „Милиет”. Директорът на един от най-големите бизнес холдинги в Турция Ахмет Йълмаз заяви, че за Израел и САЩ минираната територия на Турция на границата с Израел има ключово значение. „Целта е тя да е бариера пред един евентуален съюз на Сирия с Иран”, посочи Йълмаз и добави, че са необясними думите на премиера Ердоган, че наред с израелска фирма там ще работят турски граждани, което е и решение срещу безработицата. Той посочи, че е абсолютно неприемливо въпрос, който засяга сигурността на страната и когато се знае, че Сирия има проблеми с друга страна, да бъде предоставен на чужда фирма и там турските граждани да работят като ратаи.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер ще посети Турция на 8 юни
05 юни 2009 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер ще посети Турция на 8 юни, пише турският вестник „Заман”. Схефер ще има срещи с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган, министъра на отбраната Веджди Гьонюл и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг.

Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан коментира думите на Абдуллах Гюл за кюрдския въпрос
05 юни 2009 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан направи изявления пред адвокатите си във връзка с казаното от президента Абдуллах Гюл по кюрдския въпрос, пише турският вестник „Ватан”. Йоджалан потвърди информацията, че ПКК е обявила прекратяване на огъня до 1-ви септември. Той посочи, че е написал писмо до президента Абдуллах Гюл и му е изложил в открита форма онова, което може да се случи. „Предложих му решения и се надявам той да ме е разбрал. Думите му говорят това, но няма смелост колкото Йозал. Надявам се всички да действат отговорно оттук нататък”, е написал в писмото осъденият лидера на ПКК.

При консервативните партии светският характер пада от дневния ред, каза прокурорът Абдуррахман Ялчънкая
05 юни 2009 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Когато консервативните партии излязат на преден план в управлението, се отдава по-голямо значение на икономическото развитие и икономическия растеж и защитата на светския характер пада от дневния ред. Това каза главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ялчънкая застана за първи път пред журналистическите камери след решението по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието. Той изтъкна, че по закона за политическите партии не съществува възможност за забрана на консервативните партии в Турция, които приемат хората с техните вярвания и религиозна принадлежност и се доближават до очертанията на европейската социалдемокрация. Забраната е възможна само ако тези партии се опитат да наложат религиозните принципи във функционирането на институциите на държавата, без да се съобразяват със закона и образователната система. Главният прокурор на Турция изтъкна, че всички трябва да проявяват уважение към укрепването на демокрацията по правов път.

72 души са задържани при операция срещу разпространение и употреба на дрога в турския град Ескишехир
05 юни 2009 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. 72 души са били задържани при полицейска операция срещу разпространение и употреба на дрога в турския град Ескишехир, пише турският вестник „Милиет”. 61 от задържаните са студенти в университета в Ескишехир. При направеното претърсване са били заловени 3 кг и 306 грама хашиш, други наркотични вещества. 11 от задържаните са задържани в Бурса и доведени в Ескишехир. Те са на възраст между 11 и 40 години, като сред тях има няколко членове на едно и също семейство. Те ще бъдат съдени по обвинение за разпространение на дрога, пише вестникът.

Туристите, посетили Истанбул през януари-май 2009 година са намалели с 2 % в сравнение с преди година
05 юни 2009 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на туристите, посетили Истанбул за периода януари-май 2009 година е намалял с 2 % в сравнение със същия период на миналата година, пише турският вестник „Дюня”. Докато през януари-май 2008 година градът на Босфора е бил посетен от 2 613 808 туристи, за същия период на тази година той е бил 2 565 638. И тази година Истанбул е посетен от най-много туристи от Германия – 14,5 %. Следват ги британци – 5,6 %, французи и руснаци – 5,3 %, холандци – 3,9 %.

Прокуратурата в Анкара сложи запор на имуществото на 18 души, разследвани по делото „Морски фар”
05 юни 2009 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 18 души, които са разследвани по делото „Морски фар”, беше сложен запор на имуществото, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сред тях са и председателят на Съвета за радио и телевизия на Турция Захид Акман и собственикът на Канал 7 Зекерия Караман. Анкарската републиканска прокуратура премина към действия по разследването на делото „Морски фар” след предоставяне на досието по делото от Германското правосъдно министерство. Запорираното имущество включва и дяловите участия на тези лица във фирми, недвижимото имущество и автомобилите. Решението е сведено до Главната дирекция на кадастъра в Турция, дирекциите по търговския регистър и автомобилния регистър.

Ахмет Давутоглу председателства първото юнско заседание на Съвета за сигурност на ООН
05 юни 2009 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу председателства първото юнско заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде Анадолската агенция. Давутоглу подчерта, че дневният ред на юнските заседания на съвета е наситен и ще бъдат обсъждани въпроси, засягащи Ирак, Близкия изток, Балканите и Африка. „Турция ще се опитва да поддържа позитивна, конструктивна и активна позиция. Той добави, че от гледна точка на Турция най-важно ще бъде заседанието на 18 юни за Ирак.

Стабилността на Балканите е неразделна част от сигурността на Европа, каза турският премиер в Кишинев
05 юни 2009 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се провежда в молдовската столица Кишинев, предаде Анадолската агенция. В изказването си на форума Ердоган изтъкна, че стабилността на Балканите е неразделна част от сигурността на Европа. „На Балканите трябва да господстват стабилност, върховенство на закона, зачитане на човешките прави и плуралистична демокрация”, каза той и добави, че на тази среща Турция ще поеме ротационното председателство на организацията, която има специално значение за Турция в географски аспект. Той посочи, че по време на своето председателство Турция ще работи за укрепването на сътрудничеството между страните в Югоизточна Европа и за по-тясното обединяване на Балканите в Европа. Ердоган каза също, че ЕС и НАТО трябва да държат отворени вратите за всички страни в региона и да се въздържат от действия, които ще пречупят ентусиазма и желанието на тези страни за интеграция в тези структури. Турският премиер изрази също разочарование от това, че е било възпрепятствано участието на косовската делегация на форума.

АФП: Анкара осъди антитурските предизборни кампании в ЕС

05 юни 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турция разкритикува днес европейските партии, които се обявяват против членството в ЕС на Турция в рамките на кампаниите си за евроизборите, обвинявайки ги в “ксенофобия”, предаде АФП.
Без да посочва имена, турското външно министерство обяви, че Анкара “следи със съжаление негативните становища и реторика в някои страни относно процеса на присъединяване на Турция към ЕС”.
Становището отхвърля “безсмислената формулировка” за предлагане на Анкара на алтернативи на пълноправното членство в ЕС, като привилегировано партньорство и разширено сътрудничество.

Турските власти заловиха 70 кг хероин
05 юни 2009 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили за сигурност заловиха 70 кг хероин в източната част на страната, предаде Анадолската агенция, цитирана от Синхуа.
По сигнал митнически служители са извършили щателна проверка на товарен камион, пътуващ от Иран към Белгия през Турция.
По време на проверката специално обучените кучета на митничарите надушили наркотиците, разпределени в 60 пакета и укрити в тайници.
Задържан е шофьорът на камиона, който е ирански гражданин.

Приключва посещението на турския външен министър в САЩ

05 юни 2009 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Приключва посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в САЩ, съобщават медиите. Вчера той присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде представен доклад за сътрудничеството на Сърбия с Международния трибунал в Хага.

Началникът на Главния щаб на гръцкия военноморски флот е на посещение в Турция
05 юни 2009 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Главния щаб на гръцкия военноморски флот вицеадмирал Георгиос Карамаликис е на посещение в Турция, съобщават медиите. Визитата е отговор на посещение на турския му колега адмирал Метин Атач. Планирани са редица срещи.
Визитата приключва днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2