Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-04.06.09 г.

Арести в Турция по обвинение за сваляне на правителството

04 юни 2009, 21:46

Политика

Анкара, Турция

Турската полиция арестува днес 20 души, от които 10 офицери, по обвинение в организиране на заговор с цел сваляне на правителството, съобщи “Си Ен Ен Търки”.
Арестите са извършени в 5 провинции в цялата страна и са свързани с откриването през април на склад с оръжие в покрайнините на Истанбул. 10-те арестувани офицери са работели във военна болница в столицата Анкара. Антитерористични части обискират домовете им. Вече около 140 души се намират в затворите по подозрения за сваляне на правителството на премиера Реджеп Таип Ердоган. /БЛИЦ
-
Изявление от Давутоглу

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че за обезпечаването на трайното спокойствие и благоденствие в Южен Кавказ е необходимо разрешаването на конфронтацията между Азербайджан и Армения и че едва тогава ще бъде обезпечен траен мир в региона.

Posted 04.06.2009 11:57:35 UTC

Updated 04.06.2009 11:57:35 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че за обезпечаването на трайното спокойствие и благоденствие в Южен Кавказ е необходимо разрешаването на конфронтацията между Азербайджан и Армения и че едва тогава ще бъде обезпечен траен мир в региона.

На пресконференция Давутоглу направи преценка на контактите си във Вашингтон. Давутоглу каза, че Турция желае нормализирането но отношенията между Турция и Армения и Армения и Азербайджан да постави основите на трайния мир в региона.

Давутоглу отбеляза, че Турция предприема тези инициативи в консултация със САЩ, Русия и Франция, които едновременно са членове на Съвета за сигурност на ООН и съпрецедатели на Минската група.

Външният министър Ахмет Давутоглу каза, че контактите за нормализиране на отношенията с Армения продължават.

Давутоглу отбеляза, че визията на Турция е да бъдат обезпечени мир, стабилност и благоденствие в Близкия Изток, Кавказ и на Балканите.
-
Законът за разминиране на границата бе одобрен

Общото събрание на ВНСТ одобри закона за разминиране на границата на Турция със Сирия.

Posted 04.06.2009 11:53:12 UTC

Updated 04.06.2009 11:53:12 UTC

Общото събрание на ВНСТ одобри закона за разминиране на границата на Турция със Сирия.

С осъществените промени в закона, който от един месец насам бе тема на ожесточени дискусии, бяха определени 3 варианта за търга, който ще бъде открит.

Законът предвижда да бъде отдаден приоритет на платеното разминиране на границата от страна на Министерството на националната отбрана на Турция, ако това не бъде постигнато тогава намеса ще окаже Министерството на финансите. Последният вариант предвижда разминиране на парцела да бъде осъществено в замяна на ползването му.

Законът бе одобрен с гласовете на депутатите от партията на Справедливостта и развитието.

Законът предвижда разминирането на сирийската граница да се извърши в рамките на 5 години. Разминираният парцел ще може да бъде даден под наем за срок от 44 години.

Военната зона на границата също ще бъде прочистена от мините, но няма да бъде предоставена за ползване.
-
Преглед на труския печат 04.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 4 юни 2009 година.

Posted 04.06.2009 08:42:01 UTC

Updated 04.06.2009 08:42:01 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с обръщението към мюсюлманския свят, което ще направи днес в Кайро президента на САЩ Барак Обама и изборите за евродепутати.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турците също участват в надпреварата за евродепутати” пише, че 736те члена на Европейския парламент ще бъдат определени от около 375 милиона избиратели. Вестникът съобщава, че в изборите за евродепутати участват и голям брой турци.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция ще излезе от кризата с малко последици” предава, че бившият премиер на Русия и настоящ председател на Индустриалната и търговска палата Примаков е казал, че Турция е една от страните повлияни най-слабо от глобалната икономическа криза.

Същият вестник отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама е излязъл на обиколка в Близкия Изток с цел започването на нов период в отношенията с Ислямския свят. Вестникът предава, че при пристигането на Обама в Саудитска Арабия е бил открит аудиозапис, за който се предполага, че принадлежи на Усаме Бин Ладин.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Изпита на Обама с Исляма”. В новината пише: „Вчера президентът на САЩ Барак Хюсеин Обама излезе на първата си обиколка в Близкия Изток в рамките на усилията за нормализиране на отношенията с Ислямския свят, а днес погледите са насочени към обръщението към мюсюлманския свят, което ще направи Обама в столицата на Египет-Кайро”.

Вестник Джумхуриет пише, че на 28мата годишна конференция за американско-турските отношения, редица турски бизнесмени са били удостоени с награди, някои от които са Сюрея Дживиле, Ферит Шахенк и Хайръ Чулхаджъ.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „100 хиляди търговци в Манхатън са ръководени от туркиня” отбелязва, че председател на Търговската палата в Манхатън е сестрата на прочутия музикант Асъм Джан Гюндюз- Айше Гюндюз.

Вестник Стар в новината със заглавие „Рицарска титла за автора представящ най-добре Италия” пише, че Первин Малджъоглу с книгата си „Духът на времето в Тоскана” е била наградена от президента на Италия за усилията й за представянето по най-добрия начин на италианската култура в Турция.
-
VOT Слушай новини на Български




04.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




04.06.2009
-
Неприязънта срещу турците и Турция е една от характеристиките на кампанията за ЕП в много страни
04 юни 2009 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Неприязънта срещу турците и Турция е една от най-отличителните специфики на предизборната кампания в много страни от ЕС за избиране на депутати за Европейския парламент, пише турският вестник „Заман”. Според прогнозите партиите, които водят пропаганда срещу исляма и срещу Турция, ще отбележат успех на тези избори, за които се смята, че ще протекат при най-малка активност от страна на избирателите. Никога досега в изборите за ЕП Турция и турското членство не бяха ставали до такава степен предмет на предизборни атаки от десните и крайнодесните партии в ЕС. За ЕП ще се състезават 30 кандидати от турски произход от Гърция до Финландия. Паневропейската партия Либертас, която е срещу настоящия ЕС, посочва, че ниската избирателна активност в ЕС ще засили позициите на групите в ЕП, които са срещу Турция.
В страни като Франция, Германия, Австрия и Холандия продължават с пълна пара кампаниите срещу турското членство. Кампания срещу членството на Турция водят и много политически партии в България, Австрия, Италия, Белгия, Великобритания и се очаква те получат подкрепа.
Във Великобритания това са Британската национална партия, в Белгия „Фламандски съюз”, в България партия „Атака”излизат с расистки лозунги срещу турците. Така има опасност в най-демократичната институция в света да влязат расисти. От кандидатите от турски произход, които със сигурност се смята, че ще влязат в ЕП, е Емине Бозкурт от Холандската работническа партия, Филиз Хюсменова от Движението за права и свободи в България, евентуално Исмаил Ертуг от Германската социалдемократическа партия. Прави впечатление, че кандидатите са основно от партии от левия спектър – социалдемократическа, социалистическа, работническа партия, и от партиите на зелените в европейските страни.

Френската полиция задържа ключови активисти на ПКК във Франция
04 юни 2009 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Париж. Френската полиция задържа активисти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ във Франция при широкомащабна операция срещу привърженици на организацията, пише турският вестник „Заман”. При операцията са задържани някои от лидерите на организацията в Париж и Бордо. Седем от задържаните са известни като лидери на организацията в Европа. Сред тях е и един от приближените на Абдуллах Йоджалан, който се е занимавал с дейността на ПКК в Скандинавия. Сред задържаните са Идрис Гюзел – координатор на дейността на ПКК в Италия, Джемал Кавак - в Швейцария, Адил Дашкън - в Германия. Те са пристигнали във Франция след операциите срещу ПКК в тези европейски страни през 2007 година.
В предишните години Франция не приемаше сериозно исканията на Анкара, насочени срещу ПКК, но с активизирането на отношенията от последните две години тя промени позицията си и започна да разследва нейната дейност, коментира вестникът.

Терористи от ПКК откриха огън срещу силите за сигурност в провинция Хаккяри в Югоизточна Турция
04 юни 2009 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ откриха огън срещу силите за сигурност в околия Чукурджа, провинция Хаккяри в Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Силите за сигурност веднага са отговорили със стрелба, при което терористите са избягали. При операцията по претърсване на земята силите за сигурност са заловили оръжие, принадлежащо на ПКК – пушки „Канас”, 3 пълнителя, 13 ръчнопротивотанкови гранатомети, патрони и хранителни провизии.
Също при операцията по претърсване в околия Юксекова, провинция Хаккяри, са били открити две взривни устройства.

Нов стимулиращ икономически пакет за инвестиции в 12 сектори представи турският премиер Ердоган
04 юни 2009 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нов стимулиращ икономически пакет, предвиждащ инвестиции в 12 сектори в четири региона на Турция представи премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Пакетът предвижда разкриване на 500 000 нови работни места.
При представянето на пакета на пресконференция в Анкара от Ердоган и неговия икономически екип, Ердоган изтъкна, че световната икономика не може от само себе си да излезе от тази криза и в тази връзка държавите приемат едно след друго антикризисни финансови пакети. Той посочи, че Турция е вече глобален икономически актьор и няма начин да не се повлияе от глобалната криза. С цел преодоляване на кризата и стабилизиране на икономиката правителството планира инвестиции в големи проекти, които са насочени към 12 сектора – сухопътен транспорт, текстилна промишленост, конфекция, кожарския сектор, миннодобивната промишленост, производството на медицинска апаратура, лекарства, електронна въздушна апаратура, химическия сектор, железопътните и морските превози. Общата стойност на проектите е 250 милиона турски лири.
Финансовата подкрепа предвижда секторно и географско райониране. Географски голяма част от средствата ще бъдат насочени към Източен и Югоизточен Анадол. Вторият регион обхваща такива центрове като Адана, Мерсин и Анталия и в тези райони ще бъдат подкрепяни туризмът, ще бъдат направени инвестиции в здравеопазването и образованието. Първият регион включва градове като Измир, Истанбул и Анкара, където ще бъде подкрепяна машиностроителната промишленост, автомобилостроенето и транспортът. Проектът предвижда значително диференцирано данъчно облекчение за бизнесмените, които инвестират в тези райони и сектори.

10 офицери са задържани до този момент при днешната операция по делото „Ергенекон” в Турция
04 юни 2009 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. 10 офицери са задържани до този момент при днешната операция по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Радикал”. Според твърденията задържането не е по искане на прокурора по делото. Продължава претърсването на домовете на офицери от Морските сили във връзка с откритите боеприпаси в район Пойразкьой в Анкара. Трима от задържаните офицери работят във Военномедицинската академия в Анкара /ГАТА/, пише вестникът.

Нови 20 души са задържани в Турция при полицейска акция по делото „Ергенекон”
04 юни 2009 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Още 20 души бяха задържани днес при нова вълна от полицейски акции по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Милиет”. Операциите са проведени срещу 40 адреса в пет града, сред които Анкара и Измир. Три от задържаните са жени - цивилни служителки във военна структура в Анкара. Една от задържаните е служителка в учреждението на Морските сили във Фоча, провинция Измир. Тя е задържана с апарат за записване на глас при влизане в сградата. След като приключи полицейският разпит в районните полицейски участъци, задържаните ще бъдат изпратени в Истанбул.

Ен Ти Ви: Периодът „Еджевит” в Демократичната лява партия в Турция свърши
04 юни 2009 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Периодът „Еджевит” в Демократичната лява партия в Турция свърши, след като днес Рахшан Еджевит, съпруга на основателя на партията Бюлент Еджевит, подаде оставка, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Рахшан Еджевит взе решение да се оттегли от партията, макар че е сред нейните основатели, като израз на реакция срещу новото ръководство на партията след избора на Масум Тюркер за председател. В мотивите си за оставката тя посочва, че се оттегля от партията докато на лидерския пост дойде личност от типа на Еджевит. Оставка подаде и Емрехан Халъджъ от обкръжението на Рахшан Еджевит и още двама депутати. Те посочиха, че остават обвързани идейно и теоретически с Бюлент Еджевит и ще защитават неговата линия в политиката.

Много турци в европейските страни ще се борят за влизане в Европейския парламент на започналите днес избори
04 юни 2009 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Много турци ще се борят като кандидати за влизане в Европейския парламент на започналите днес избори, пише турският вестник „Сабах”. От днес до неделя 375 милиона граждани на ЕС избират 736 депутати за Европарламент за следващите пет години. Кандидати от турски произход има в листата на германските социалдемократи, на Лявата партия в Германия, дори в партията на канцлера Ангела Меркел – Християндемократическия съюз, в Социалистическата партия в Холандия, в Движението за права и свободи в България. Кандидатът за евродепутат Исмаил Ертуг от Социалдемократическата партия в Германия, коментирайки позицията на Ангела Меркел и Никола Саркози за членството на Турция в ЕС, посочи, че лидерите се сменят и след време те няма да са начело на страните си.
Кандидатът д-р Яшар Билгин от Германския християндемократически съюз посочи, че позицията на Меркел обвързва партията, а Емине Бозкурт от листата на холандските социалисти се обърна към политиците, които използват позицията срещу европейското членство на Турция, че не трябва да се забравя , че броят на турските граждани в ЕС се увеличава.

Турският премиер реагира срещу прокюрдската ПДО: армията не може да остави оръжието
04 юни 2009 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сепаратистката организация трябва да остави оръжието, силите за сигурност в нито един момент не могат да оставят оръжието докато има тероризъм, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в отговор на призива на лидера на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк, пише турският вестник „Радикал”. Политикът от кюрдски произход отправи призив в парламента противостоящите страни да оставят оръжието, за да има положително развитие по кюрдския въпрос. В отговор на журналистически въпрос как ще коментира призива на ПДО да се оставят оръжията от страните, Ердоган каза, че армията не може да остави оръжието и тук няма „страни”, а „страна”. Той определи като разбираемо поведението на Тюрк, но изтъкна, че то не прави добро впечатление. „Ако те обичат кюрдите /бел. Фокус – ПДО и ПКК/, тогава те трябва да оставят оръжието от ръцете си”, добави Ердоган. „Ние нямаме проблеми с кюрдските ни сънародници, правим отваряне към тях, но смятаме, че трябва да ни обединява горната идентичност на турски граждани”, подчерта турският премиер.

Турската държавна петролна компания започна сондаж за петрол в най-дълбокия кладенец в Югоизточна Турция
04 юни 2009 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Силопи. Турската държавна петролна компания (TPAO) започна сондажни проучвания за извличане на петрол от кладенец Джуди-1, намиращ се в планината Джуди, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Заман”. Сондажите се правят съвместно с фирмите „Чеврон” и „Перенко”. Петролният кладенец се намира на 25 км от Силопи. Според информацията това ще бъде един от най-дълбоките кладенци в Турция – 4 200 м, пише вестникът.

Eдин войник загина, а трима са ранени при експлозия на мина, заложена от ПКК, в Югоизточна Турция
04 юни 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Eдин турски войник е загинал, а други трима са били ранени при експлозия на мина по време на дейност по претърсване на земята за заложени мини в район Бестлер Дерелер в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Сабах”. В рамките на продължаващите операции срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак силите за сигурност са извършвали претърсване на земята, при което са станали обект на нападение с мина. Ранените войници са били отведени в болницата в Шърнак. Здравословното им състояние е добро, пише вестникът.

"Хюриет": Парламентът прие оспорвания закон за прочистване на мините по турско-сирийската граница
04 юни 2009 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът на Турция одобри в ранните часове на 4 юни противоречивия закон, който позволява чуждестранни компании да разминират района по границата със Сирия срещу правото да обработват плодородната земя за срок до 44 години, пише електронното издание на вестник „Хюриет”. Дискусиите по проекта започнаха на 12 май и продължиха до днес заради съпротивата на опозиционните партии.
С 255 гласа „за” и 91 „против” парламентът гласува за приемането на закона. Опозиционните партии изтъкнаха, че той нарушава интересите на страната и заплашиха да внесат въпроса в Конституционния съд.
Съгласно закона министерството на националната отбрана на Турция ще покани отначало компании и институции, а ако не се стигне до положителен изход, ще обяви търг. Ако и в двата случая няма резултат, местна или чужда компания може да получи възможност да извърши разминирането, срещу което да използва земята за земеделие.
Предположенията, че израелска компания може да спечели договор за разминиране, предизвикаха остра критика, което принуди правителството да редактира части от законопроекта, отбелязва вестникът.


Агенця "Фокус" припомня:
Печатът в Турция писа вчера, че при разискванията по закона в парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието депутати са отправили питане към премиера Реджеп Тайип Ердоган дали разминирането ще бъде възложено на израелска фирма. Премиерът от своя страна е атакувал депутатите, които не са присъствали на заседанието. Той остро разкритикувал опозицията, която го обвинява в тайни споразумения с Израел и заявил, че преди разчистването на мините край границата трябва да се разчистят мините в съзнанието на хората. Още преди провеждането на търга се пускат твърдения, че той е спечелен от израелците, изтъкнал Ердоган. По думите му финансовото министерство ще проведе търга съгласно всички изисквания на закона за публичните търгове и опирайки се на членове в този закон, ще бъде направена добавка в закона, че дейността може да бъде предоставена на министерството на отбраната, която да избере фирма за извършването на тази дейност.
Турция трябва да прочисти от мини района по сирийската граница зо 2014 г. в съответствие с международния договор, подписан в Отава, Канада, през 1993 г. Минните полета започват в Хатай, Южна Турция и се простират през Килис, Газиантеп, Шанлъурфа и Мардин до Шърнак в Югоизточен Анадол. Смята се, че на тази площ от 178,5 кв. км има около 600 000 сухопътни мини. Дължината на площта е 510 км.

Правителството на Турция не обмисля въпроса за амнистия за ПКК, каза говорителят Джемил Чичек
04 юни 2009 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция не обмисля и не работи по въпроса за амнистия за членове на терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/, предава Анадолската агенция, като цитира вицепремиера и правителствен говорител Джемил Чичек. По думите му трябва добре да се прецени травмата, която една амнистия може да причини в обществото, а също да се имат предвид проблемите, които може да предизвика за силите за сигурност.
ПКК е терористична организация, получавала „най-висока подкрепа от чужди страни” и е необходимо международно сътрудничество за изкореняването й, посочил Джемил Чичек в предаване късно снощи на частния телевизионен канал Хабертюрк. Турция, добавил правителственият говорител, е почти единствената страна, която най-искрено и решително сътрудничи в борбата срещу тероризма.

Турският външен министър ще направи посещения в Афганистан и Пакистан
04 юни 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще посети Пакистан и Афганистан следващата седмица, предава Анадолската агенция.
Ще направя посещенията като външен министър на страна, която е сред най-близките приятели на Афганистан и Пакистан и ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, казал пред журналисти във Вашингтон Давутоглу. По думите му международната общност изпитва безпокойство за развоя в двете страни.
Турският външен министър е на посещение в САЩ до 5 юни. Днес той пристигна в Ню Йорк, където се очаква да присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде представен доклад за сътрудничеството на Сърбия с Международния трибунал в Хага.

Продължава посещението на министъра на отбраната на Турция в САЩ
04 юни 2009 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Продължава посещението на министъра на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл в САЩ, съобщават турските медии.
Програмата на визитата на Веджди Гьонюл включва официална среща с американския министър на отбраната Робърт Гейтс и посещение в Рисърч трайенгъл парк в щата Северна Каролина, където са съсредоточени най-големият брой изследователски организации в САЩ.
Гьонюл ще се завърне в Турция на 7 юни.

Началникът на Главния щаб на гръцкия военноморски флот е на посещение в Турция
04 юни 2009 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на главния щаб на гръцкия военноморски флот вицеадмирал Георгиос Карамаликис е на посещение в Турция, съобщават медиите. Визитата е отговор на посещение на турския му колега адмирал Метин Атач. Планирани са редица срещи.
Визитата ще продължи до 5 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2