Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 3 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-03.06.09 г.

Обама на обиколка в Близкия Изток и Европа

Президентът на САЩ Барак Обама започна 6 дневната си обиколка в Близкия Изток и Европа.

Posted 03.06.2009 11:45:51 UTC

Updated 03.06.2009 11:45:51 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама започна 6 дневната си обиколка в Близкия Изток и Европа.

Първата спирка от обиколката на президента Обама е Саудитска Арабия.

Приоритетните теми в преговорите между крал Абдуллах и Обама са: цените на петрола, дипломатически преговори с Иран и арабско-израелския конфликт.

Вашингтон иска от Саудитска Арабия да посредничи със страните от ОПЕК, които заемат много твърда позиция относно цените на петрола.

Саудитска Арабия на свой ред иска от Обама да заеме остра позиция срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който се обявява против призивите във връзка с новите селища и по въпроса с Палестинската държава.

Според саудитските власти неуспеха на Близкоизточния мир повишава влиянието на Иран в региона.

След Саудитска Арабия Обама ще посети Египет, Германия и Франция.

Барак Обама, който утре в Кайро ще отправи послание към мюсюлманския свят, каза че САЩ са една от най-големите мюсюлмански страни.

Барак Обама в интервю за френски телевизионен канал каза „САЩ и западния свят трябва да се опитат да опознаят по-добре ислямския свят. Ако бъде направено преброяване на мюсюлманите в САЩ ще стане ясно, че те са една от най-големите мюсюлмански страни в света”.
-
Преговорите продължават...

Очаква се в края на месец юни да бъде подписан договорът за реализацията на проекта Набукко...

Posted 03.06.2009 10:00:29 UTC

Updated 03.06.2009 10:00:29 UTC

Очаква се в края на месец юни да бъде подписан договорът за реализацията на проекта Набукко.
Все още продължават въпросителните във връзка с дела от природен газ, който Турция ще потреблява от газопровода.
Турция иска да потребява 15 процента от природния газ от 31 млиарда кубически метра.
Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълмаз не потвърди изявленията на ЕС, че Турция се е отказала от това свое искане.
Министър Йълмаз каза, че преговорите по въпроса продължават и посочи, че неопределеността в датата за подписване на договора показва, че все още преговорите над проекта не са приключили.
-
Близки контакти с Украйна...

Украйна се консултира с Турция във връзка с инициативата на ЕС "Източно Партньорство"....

Posted 03.06.2009 09:53:28 UTC

Updated 03.06.2009 09:53:28 UTC

Украйна се консултира с Турция във връзка с инициативата на ЕС "Източно Партньорство". С тази цел вчера заместник-министърът на външните работи на Украйна Константин Йелсейев се срещна вчера в Анкара с държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш.
Егемен Багъш подчерта, че Украйна е съседна страна със стратегическо за Турция значение и припомни, че и двете страни са транзитни в транспортирането на енергийните източници за световните пазари.
Украинският заместник външен министър отбеляза, че желаят да разгърнат стратегическото партньорство с Турция и че желае да обсъди с министър Багъш инициативата на ЕС "Източно Пратньорство" и други въпроси засягащи ЕС.
На срещата на високо равнище на инициативата "Източно Партньорство" проведена миналия месец в столицата на мандатния председател на ЕС Чехия, Прага, присъстваха представителите на Азербайджан, Армения, Грузия, Беларус, Молдова и Украйна.
Очаква се през настоящата година президентът Абдуллах Гюл и премиерът Ердоган да посетят Украйна.
-
Очакваме инвестиции...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова бизнесмените от света да реализират инвестиции в Турция...

Posted 03.06.2009 09:49:13 UTC

Updated 03.06.2009 09:49:13 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова бизнесмените от света да реализират инвестиции в Турция. В словото, което произнесе вчера на церемонията в рамките на заседанията под девиза "Турция-световен търговски мост, програма 2009", организирана под егидата на Конфедерацията на Турските бизнесмени и индустриалци, Ердоган каза, че Турция е страната, която преодолява с най-бързи темпове последиците от глобалната икономическа криза.
Ердоган каза, че няма причини за безпокойство и че отварят вратите на страната за всички желаещи да осъществят инвестиции.
На заседанията организирани в Истанбул, присъстваха 2 хиляди и 300 бизнесмени от 139 страни.
Целта бе по време на заседанията да бъдат проведени около 55 хиляди делови срещи и да бъдат поставени основите на търговски връзки за близо 7 милиарда долара.
-
Преглед на чуждия печат 03.06.2009

ОБЗОР НА НОВИНИТЕ В ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 03.06.2009

Posted 03.06.2009 06:23:53 UTC

Updated 03.06.2009 06:23:53 UTC

Френският вестник Льо Монд в новина озаглавена „Саркози отложи посещението си в Швеция заради Турция” пише следното:

„ Париж иска да работи в обстановка на доверие със Стокхолм,който се готви на 01.07.2009 да поеме мандатното председателство на ЕС.Френският президент отложи посещението си в Швеция,насрочено за 2 юни,защото 5 дена преди Европейските избори не пожела да изпадне в явно противоречие с консервативния премиер на Швеция Фредрик Рейнфелд относно Турция.По време на 6 месечното си мандатно председателсгво Швеция възнамерява да ускори присъединителните преговори с Анкара и да отвори три нови преговорни глави-данъци,социална политика и енергия.

Шведският външен министър Карл Билдт в изявление миналата седмица за вестник Льо Фигаро бе подкрепил членството на Турция в ЕС и бе разгорещил дискусиите по този въпрос.Саркози научи за изявленията на Билдт още същата вечер в Абу Даби и вторник сутринта президентският дворец съобщи, че се отлага посещението му в Стокхолм. Един от министрите потвърди слуховете,че Саркози се е отказал от посещението заради изявлението на Билдт,а друго политическо лице заяви,че френският президент е пожелал да предотврати разногласието по въпроса за Турция за да не повлияе шведското му посещение върху изборите.

Френският президент сега проучва нова дата за посещението си в Швеция преди 30 юни.Саркози иска да напредва ръка за ръка с правителството в Стокхолм,което ще представя Европа на Конференцията за климата през декември в Копенхаген. Една седмица преди европейските избори на 7 юни, за да сведе до минимум рисковете, Саркози се готви да публикува съвместна декларация с германския канцлер Ангела Меркел в края на настоящата седмица.Саркози ще приключи кампанията си с Барак Обама с когото ще се срещнат на 6 юни по повод честванията за десанта в Нормандия.Тоест не в Елисейския дворец, а в Нормандия.”

Френската осведомителна агенция AFP в една своя новина съобщава,че в навечерието на Европейските избори някои партии са избрали като най добър път към неориентираните избиратели да ги убедят във възраженията срещу членството на Турция в ЕС. В новината се сочи че германският канцлер Ангела Меркел в предизборната кампания е заявила,че своевременно трябва да се каже на хората,че не всички могат да бъдат приети за пълноправни членове на Съюза.”Нашата съвместна позиция за Турция е не пълноправно членство,а прилигировано партньорство”,казва тя.

В материал поместен в интернет страницата на вестник Ел Халидж издаван в Обединените Арабски Емирства се отбелязва че се очакват важни последици в отношенията между Сирия и Турция и посещението на турския президент в Дамаск се окачествява като положителен резултат от съвместните усилия.Цитат:

„Президентът Гюл вижда в лицето на Сирия врата отваряща се към Близкия изток и предвижда блестящо бъдеще в двустранните отношения.Сирийският държавен глава Бешар Есад оценява Турция като успешен посредник в преговорите с Израел.В изявлението си в Халеп президентът на Турция привлече вниманието,че двустранните отношения се развиват и политическата воля е довела до успешни икономически показатели.За развитието на международните отношения важен фактор представлява доверието между две страни.”
-
Преглед на турския печат 03.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 3 юни 2009 година.

Posted 03.06.2009 11:28:04 UTC

Updated 03.06.2009 11:28:04 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с катастрофата на самолет на „Еър Франс”, чиито останки бяха открити на дъното на Атлантическия океан и 28мата годишна конференция за турско-американските отношения във Вашингтон.

Вестник Йени Шафак пише, че на 28мата годишна конференция за турско-американските отношения във Вашингтон Началника на генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг е поискал от САЩ да оказват по-голяма подкрепа в борбата с терористичната организация ПКК. Вестникът пише, че армейски генерал Башбуг е казал, че са доволни от разузнавателната информация споделяна от САЩ по въпроса с борбата с терора, но че в името на общата визия и интереси е необходимо много повече.

Вестник Хабер Тюрк предава, че преди изборите за евродепутати канцлерът на Германия Ангела Меркел, която се обявяваше против членството на Турция в ЕС е смекчила изказванията си от страх да не загуби гласовете на 600 хиляди турски избиратели.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама в интервю за френски телевизионен канал е казал, че САЩ са една от най-голямите мюсюлмански страни в света. Вестникът предава, че Обама, преди посещението си в Кайро е казал „Запада трябва да се опита да опознае по-отблизо исляма”.

Вестник Заман съобщава за срещата ни високо равнище на Турската конфедерация на бизнесмените и индустриалците в Истанбул. В новината пише „Целта на срещата на върха на Турската конфедерация на бизнесмените и индустриалците, в която участват 2 хиляди и 300 бизнесмени от 135 страни от Африка, Евразия и Азиатско-тихоокеанските страни е да обезпечи делови връзки за 7 милиарда долара.

Същият вестник в друга новина предава, че са били достигнати останките на самолета на „Еър Франс”, който падна в Атлантическия океан на 650 км от Бразилия със своите 228 пътника сред, които и прочутата турска изпълнителка на арфа Фатма Джерен Хатипоглу. Вестникът отбелязва, че специалистите по въздухоплаване са посочили, че самолета може да е бил погълнат от черната дупка в Атлантическия океан.

Вестник Хюрриет съобщава, че министерството на културата и туризма на Турция е подготвило реклама представяща туристическите забележителности на Турция на площад Таймз Скуеър в Ню Йорк. В новината пише, че за рекламната кампания, която започна на 1 юни и която ще продължи 30 дни са били взети под наем 12 екрана на Насдак и Ройтърс, на които ще бъдат излъчвани различни кадри представящи райските кътчета на Турция.
-
VOT Слушай новини на Български




03.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




03.06.2009
-
УърлдБюлетин.нет: Българското консулство в Истанбул отказа виза на туркиня, защото носела забрадка
03 юни 2009 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Българското консулство в Истанбул отказа виза на туркиня, защото носела забрадка, когато подавала молбата за виза, пише електронното издание УърлдБюлетин.нет, позовавайки се на турския вестник „Йени Шафак”.
Българското генерално консулство излязло с изявление, че няма да дава визи на жени, носещи забрадки. Вестника описва случая на 66-годишната Селвер Донмез, преселила се в Турция преди 41 години. Донмез, която получила турско гражданство, решила да посети в България родителите си на 85 и 87 години, но от консулството отхвърлили молбата й защото представила снимка със забрадка. Според жената в консулството се практикува дискриминация и се отменят срещи на хора, които не говорят български и жени, носещи забрадки.

Турция се е издигнала с шест стъпала нагоре и е на 121-во място в класацията по „Глобален индекс на мира”
03 юни 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турция се е издигнала с шест стъпала нагоре и е на 121-во място в класацията по „Глобален индекс на мира”, която се изготвя от британското издание „Економист”, пише турският вестник „Милиет”. Изследването обхваща 144 държави. В него се посочва, че глобалната криза е засилила насилието и нестабилността в света. Голям удар върху мира е нанесло увеличаването на цените на хранителните продукти и петрола през миналата година в началото на икономическата криза. На първо място миналата година е била Исландия, но в настоящата класация тя е отстъпила мястото си на Нова Зеландия. Турция, която заема 121-во място, е следвана от Индия, Южна Африка и Шри Ланка.
Индексът се изготвя на базата на 23 критерии като политическа стабилност, война, права на човека, военни разходи, международни връзки, тероризъм и други.

Турция има нужда от незабавна социална реформа, тъй като има разруха на ценностите, смятат психолози и психиатри
03 юни 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има нужда от незабавна социална реформа, защото събитията, които преживява в последните години обърнаха всичко с главата надолу и доведоха до разруха на ценностите, смятат турски социолози, психолози и психиатри, пише турският вестник „Заман”. Според тях хората в страната са започнали да живеят само за себе си и така у тях се вкоренява културата на любовта към себе си, т.е. нарцисизмът. Когато някой се опита да им попречи или застава срещу тях, те започват да действат по начин, като че искат да го ликвидират. Според специалистите това е свързано с проблеми в душевното здраве на обществото, тъй като социалните ценности като взаимопомощ, усещане за подкрепа, роднинските и приятелските връзки са прекъснати и животът е изпълнен с празнина. Те посочват, че в социален и психологически аспект Турция е в лошо състояние и в тази връзка са необходими реформи в социалната сфера и образованието и възпитанието на подрастващите, пише вестникът.

Експлозията в кафенето в Истанбул не е терористичен акт, каза в изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер
03 юни 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозията в кафенето в Бакъркьой в Истанбул не е терористичен акт, а е резултат на сгъстяване на газ в газова бутилка в приземния етаж, каза в изявление валията на Истанбул Муаммер Гюлер, пише турският вестник „Хюриет”. Все още обаче няма официално изявление от противопожарните екипи, които са на мястото за изясняване на причините за експлозията. Такова ще бъде направено след приключване на разследването на екипа по обезвреждане на бомби, който е на мястото. Гюлер посочи, че състоянието на ранените, които са откарани в болница, не е тежко. Експлозията е станала днес към 12,45 часа в кухненското помещение на кафенето. Има нанесени материални щети на сградите наоколо. Изпочупени са прозорци. Значителни са и разрушенията на сградата, в която се е помещавало заведението. По думите на околийския началник Дурсун Али Шахин в момента кафенето и сградата са изпразнени, а мястото е отцепено от полицията.

Газова бутилка вероятно е причинила експлозията в кафене в най-оживената част на квартал Бакъркьой в Истанбул
03 юни 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Газова бутилка е вероятно причината за експлозията в партерния етаж в кафенето „Cafe Fun” на централния булевард „Истанбул” в квартал Бакъркьой в Истанбул, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. По първоначални данни са ранени трима души. Сградата, в която се е намирало кафенето, е била пететажна и след експлозията тя е започнала да се срива. Много медицински и полицейски екипи са на мястото за оказване на помощ.

Експлозията в кафене в Истанбул е причинена от теч на газ
03 юни 2009 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозията, която избухна в кафене в турския град Истанбул, е била причинена от теч на газ, предаде Ройтерс, позовавайки се на полицейски източници. При взрива са пострадали много хора, съобщават очевидци. Няма информация за жертви или за броя на ранените.

Си Ен Ен Тюрк: Голяма експлозия е избухнала в кафене в истанбулския квартал "Бакъркьой", има ранени
03 юни 2009 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Голяма експлозия е избухнала в кафене в истанбулския квартал "Бакъркьой", съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Има много ранени. Кафенето е почти срутено. На мястото са пристигнали полицейски и противопожарни екипи. Причините за експлозията се изясняват, посочва телевизията.

Експлозия е избухнала в кафене в Истанбул, има ранени
03 юни 2009 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозия е избухнала в кафене в Истанбул, предаде агенция Ройтерс. Съобщава се за пострадали. Точният брой на ранените се установява.
Причината за експлозията не се съобщава.

Обединението в дясното пространство в Турция отново застана на дневен ред след избора на нови лидери
03 юни 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опитите за обединение в дясното пространство в Турция отново застанаха на дневен ред след избора на нови лидери на Отечествената партия и на Демократическата партия, пише турският вестник „Хюриет”. Този път сред имената, които се заемат с това, има име сюрприз – Месут Йълмаз. След избора на Хюсаметтин Джиндорук за лидер на ДП започна ново активизиране в десния фронт. Така след изборите през юли 2007 година днес ще бъде направен вторият опит за обединение между Отечествената партия и Демократическата партия. Днес Джиндорук и лидерът на ОП Салих Узун ще се срещнат във вилата „Джелал Баяр”, на която ще присъства и Месут Йълмаз. На срещата ще бъде разискван въпросът за обединение на двете партии, пише вестникът.

„Хюриет”: Трима души загинаха при експлозия в работна сграда в провинция Анталия
03 юни 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Анталия. Трима души загинаха при експлозия в пететажна работна сграда тази сутрин в турската провинция Анталия, пише турският вестник „Хюриет”. Тази сутрин към 08,15 часа в околийския център Муратпаша в сграда на булевард „Исмет паша” е станала експлозия в апартамент на петия етаж и малко след това от него са лумнали пламъци. На мястото са пристигнали противопожарни и медицински екипи. Огнеборците са започнали борба за потушаване на пожара. Двама граждани са отведени в болница, а един, който е изчезнал в суматохата, се издирва, пише вестникът.

Със САЩ сме не само стратегически съюзници, но и модел на съюзници, каза Ахмет Давутоглу
03 юни 2009 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. За състоянието на турско-американски отношения говори на вечеря при приключването на 28-та годишна конференция на комисията за турско-американски отношения във Вашингтон министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Дюня”. Давутоглу изтъкна, че сътрудничеството между САЩ и Турция е не само стратегическо, но и „модел на сътрудничество”, както ги и определи президентът Барак Обама при визитата си в Турция. Турският външен министър изтъкна, че президентът Обама е използвал този израз именно, за да очертае основата на тези отношения. „Те са един прототип, отношения, които нямат аналог”, изтъкна Давутоглу.
В рамките на програмата си в петък турският пръв дипломат трябва да се срещне с държавния секретар Хилари Клинтън, с която ще обсъди външнополитически въпроси.

Турският енергиен министър обсъди въпроса с природния газ с директора на азербайджанската компания „СОКАР”
03 юни 2009 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Кайсери. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз обсъди с директора на азербайджанската държавна компания „СОКАР” Ровнаг Абдуллаев въпросите за доставка на природен газ, предаде Анадолската агенция. Срещата се състоя в Кайсери, където министър Йълдъз и шефът на азербайджанската компания бяха за приятелския мач Турция-Азербайджан. Абдуллаев заяви пред турския си колега, че азерската страна ще помисли още по въпроса и тогава ще даде своя отговор. Йълдъз посочи, че екипи на двете страни ще продължат с обсъжданията и преговорите идната седмица. „Топката обаче сега е в ръцете на Азербайджан”, каза Йълдъз.

Ахмет Тюрк поиска от Абдуллах Гюл да организира среща с партиите във връзка с решаването на кюрдския въпрос
03 юни 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция Ахмет Тюрк поиска от президента Абдуллах Гюл да организира среща с политическите партии във връзка с обявените намерения за решаване на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Милиет”. Тюрк оцени като добронамерена стъпка решението на ПКК да удължи периода без терористични действия и посочи, че това е една удобна възможност за политическите институции и сили и неправителствените организации. Той подчерта, че в тази насока голяма отговорност имат държавата, правителството, парламентът и партиите. „Ако спрат операциите и бъде показана политическата воля в тази насока, ще сме прескочили един праг по пътя на намирането на решение”, каза политикът от кюрдски произход, пише вестникът.

Турското правителство подкрепи позицията на генерал Илкер Башбуг по въпроса за борбата срещу тероризма
03 юни 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турското правителство изрази подкрепа за думите на началника на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг, че е грешка да се мисли, че тероризмът може да бъде ликвидиран само с икономически и социалнокултурни мерки, пише турският вестник „Хюриет”. Вицепремиерът и координатор в кабинета за борбата срещу тероризма Джемил Чичек каза, че за възспирането на тероризма са нужни всеобхватни социални, културни, икономически, политически мерки и мерки в областта на сигурността. Той посочи, че никоя терористична организация не може да действа без външна подкрепа и е особено важно пресичането на външната подкрепа. „Досега Кюрдската работническа партия /ПКК/ е терористичната организация с най-голяма външна подкрепа и международната общност няма обща позиция и решение за борба с нея”, добави турският вицепремиер. „С действията на правителството и турските институции през последните 5-6 години сме в по-добра позиция, но още има много пътища пред нас, за да се справим с този проблем”, заяви Чичек, пише вестникът.

Турски печат: Смъртта на известна турска арфистка и острите дебати за разминирането на сирийската граница

03 юни 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нелепата смърт на известната турска изпълнителка на арфа Фатма Джерен Неджипоглу в самолета на „Еър Франс”, който изчезна над Атлантическия океан, зловещото убийство на 8-членно семейство в Адана от член на същото семейство и разгорещените дебати вчера в парламента за разминирането на турско-сирийската граница са водещите теми в турския печат днес.
Вестник „Заман” пише, че участието на фестивала в Бразилия е било най-голямата мечта на арфистката Фатма Неджипоглу и от месеци наред тя се е готвила упорито за него. Като изпълнител и преподавател в Държавната консерватория в университета в Ескишехир, тя е възприемала концерта в Бразилия като стъпало в своята кариера и важна изява за представяне на турската музика в звучене на арфа. Вестникът посочва, че новината за изчезването на самолета е потопила в мъка нейните студенти и колеги от университета и те до последната минута са се надявали на чудо.
Вестник „Хюриет” в публикация, озаглавена „Не можа да избяга от съдбата”, също представя загиналата в самолета известна изпълнителка на арфа Фатма Неджипоглу. Един инструмент беляза две различни съдби, коментира вестникът и посочва, че на фестивала в Бразилия е присъствала и друга турска изпълнителка на арфа Ширин Панджароглу, която се е завърнала преди седмица. Загиналата нейна колежка е искала да пътува с полет предния ден, но е нямало билети и е била принудена да изчака следващия самолет.
Вестник „Милиет” помества публикации за разискванията по проектозакона за разчистване на мините по турско-сирийската граница в парламентарните групи на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на опозиционната Народнорепубликанска партия. При разискването в ПСР депутати от партията са отправили питане към премиера Ердоган дали това ще бъде възложено на израелска фирма. Премиерът от своя страна е атакувал депутатите, които не са присъствали на заседанието. Той остро е разкритикувал опозицията, която го обвинява в тайни споразумения с Израел и е заявил, че преди разчистването на мините край границата, трябва да се разчистят мините в съзнанието. Вестник „Сабах” извежда в заглавие думите на Ердоган, насочени към атаките на опозицията, че трябва първо да се прочисти съзнанието на хората от мините. Още преди провеждането на търга се пускат твърдения, че той е спечелен от израелците, изтъква Ердоган. По думите му финансовото министерство ще проведе търга според всички изисквания на закона за публичните търгове и опирайки се на членове в този закон, ще бъде направена добавка в закона, че дейността може да бъде предоставена на министерството на отбраната, която да избере фирма за извършването на тази дейност.
Вестник „Радикал” се спира подробно на зловещото убийство в Адана като представя причините за семейната трагедия.

Осми случай на новия грип е регистриран в Турция
03 юни 2009 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Осми случай на новия грип А(H1N1) е регистриран в Турция, предаде РИА Новости.
Разболял се е американец, който е пристигнал в Турция на 28 май. В понеделник той е потърсил медицинска помощ заради висока температура, главоболие и други симптоми, които са характерни за А(H1N1).
Американецът е настанен за лечение в болница. От осемте болни от т.нар. „свински грип” в Турция петима са турски, а трима американски граждани.

Лидерът на Демократичната лява партия в Турция ще се срещне с президента на страната
03 юни 2009 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Демократичната лява партия /ДЛП/ в Турция Масум Тюркер ще се срещне днес с президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция „Чанкая”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата е по искане на президентството и ще се състои в 17 часа. От пресцентъра на президентството обясниха, че нейната цел е запознаване с новия лидер на ДЛП. Масум Тюркер беше избран за лидер на партията на конгрес на 17 май. На срещата ще бъдат разменени мнения по актуални политически въпроси.

Турският външен министър ще председателства заседанието на Съвета за сигурност, посветено на Ирак
03 юни 2009 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на 18 юни, посветено на Ирак, заяви постоянният представител на Турция в ООН Баки Илкин, предаде Анадолската агенция. На пресконференция Илкин посочи, че Турция отдава голямо значение на заседанието за Ирак и предлага на него да бъде поканен и иракският външен министър. Той каза още, че Турция се опитва да поднови непреките преговори между Сирия и Израел.

Продължава посещението на турския външен министър в САЩ
03 юни 2009 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в САЩ, съобщават турските медии. Министърът участва в конференцията за турско-американските отношения, която завършва днес във Вашингтон.
Давутоглу вече се срещна със съветника на Барак Обама по националната сигурност Джеймс Джоунс, а също с представителя на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук. Програмата на турския външен министър предвижда и среща с Денис Рос, който беше назначен за специален представител за Иран. С Рос Давутоглу ще обсъди проблемите на Близкия изток. От Вашингтон турският външен министър ще замине за Ню Йорк за контакти в рамките на заседанията на Съвета за сигурност, който Турция председателства през месец юни.
На 5 юни Давутоглу ще отпътува от САЩ за Турция.

Министърът на отбраната на Турция е на посещение в САЩ
03 юни 2009 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл е на посещение в САЩ, съобщават турските медии. Той участва в годишната конференция на Турско-американския бизнес съвет и на Американско-турския съвет за отношенията САЩ – Турция, която приключва на 3 юни. Програмата на визитата на Веджди Гьонюл включва официална среща с американския министър на отбраната Робърт Гейтс и посещение в Рисърч трайенгъл парк в щата Северна Каролина, където са съсредоточени най-големият брой изследователски организации в САЩ.
Гьонюл ще се завърне в Турция на 7 юни.

Заключителен ден на годишната конференция за американско-турските отношения във Вашингтон
03 юни 2009 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Днес е заключителният ден на годишната конференция за американско-турските отношения, организирана съвместно от Американско-турския съвет и Турско-американския бизнес съвет, пишат турските медии. Темата на 28-та конференция е „САЩ - Турция: преодоляване на предизвикателства в епоха на промени”. От турска страна във форума участват министърът на външните работи Ахмет Давутоглу, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм и началникът на генералния щаб на въоръжените сили генерал Илкер Башбуг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2