Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 31 май 2009 г.

Новините от и за Турция-31.05.2009 г.

Общество

Турците: нетолерантни и подозрителни към Запада

Мнозинството турци поставят религията на първи план, зле понасят етническото многообразие и свободния начин на живот и се отнасят с дълбоко недоверие към западняците. Това показват резултатите от допитване, публикувани днес във в. "Миллиет".
Анкетата, направена през април и май от университета "Бахчешехир" в Истанбул сред близо 2000 души, показва, че за 62% от анкетираните религията е висша ценност. Светският принцип и демокрацията се нареждат съответно на второ и трето място с 16% и 13% положителни мнения. За 62% от участниците в допитването мюсюлманската жена трябва да покрива главата си, когато излиза от дома, а 58% смятат, че тя извършва "грях" като носи бански костюм на плажа, уточнява "Миллиет". Освен това 72% заявяват, че не искат за съседи хора, които консумират алкохол и 67% не искат да живеят близо до хора не сключили брак. Пак според допитването 64% не искат да имат за съсед евреин, 53% - християнин, 42% - американец и 26% - представител на независимо кой етнос или раса различна от тяхната. Преобладаващо мнозинство – от 76 до 86%- смятат в различна степен, че Европейският съюз, към който Турция иска да се присъедини, и САЩ – съюзник на Анкара в НАТО, целят разделянето на страната им, подчертава "Миллиет".Въпреки тази консервативна тенденция мнозинството от анкетираните са изразили опасения по отношение на радикалния ислямизъм и атаките срещу демокрацията. За 69% ислямистките движения са голяма заплаха за Турция. /БГНЕС

-
В Иран бе предотвратен атентат, планиран да се извърши в самолет, изпълняващ вътрешен полет.

Posted 31.05.2009 11:29:32 UTC

Updated 31.05.2009 11:29:32 UTC

В Иран бе предотвратен атентат, планиран да се извърши в самолет, изпълняващ вътрешен полет.

Властите съобщиха, че снощи служители на самолет излетял от Ахваз за столицата Техеран са забелязали бомба оставена в тоалетната на самолета след, което самолета незабавно се е върнал в Ахваз и след евакуирането на пътниците бомбата, за която бе установено че е саморъчно изработена бе обезвредена.
-
Терорът трябва да спре...

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че днес в Турция се изживява период, в който всичкиполагат усилия за разрешаването на проблемите в страната...

Posted 31.05.2009 09:26:18 UTC

Updated 31.05.2009 09:30:11 UTC

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че днес в Турция се изживява период, в който всички, и управляващите среди и опозицията, полагат усилия за разрешаването на проблемите в страната. Той каза, че тероризмът е най-голямата пречка пред тези усилия и че ако има тероризъм, няма да може да се намери търсеното разрешение на проблемите.
Президентът Гюл отговови на въпросите на журналисти в самолета на път за Турция, след приключването на обиколката му в Централна Азия, обхванала Таджикистан и Киргизия.
На въпроса дали нападението в Хаккяри ще възпрепятства инициативите за разрешаване на проблемите в Югоизточен Антадол, Гюл отправи призива всички слоеве на населението в страната да изразят реакции по повод бомбеното нападение и каза, че ако всички осъдят тероризма и насилието и се изправят срещу терора, тогава ще бъде намерена и смелостта да бъдат продължени инициативите.
Президентът Гюл отправи посланието, че ако се изпита нужда, ще проведе контакти и с политическите партии, които не са представени във ВНСТ.
-
Процесът ще продължи...

Ердоган каза, че сега са много по-близо до разрешението и отправи призива всеки да даде своя принос за намирането на разрешение....

Posted 31.05.2009 09:31:35 UTC

Updated 31.05.2009 09:31:35 UTC

Премиерът Ердоган отправи важни послания във връзка с инициативите за разрешаване на проблемите в Югоизточен Анадол, от град Бингьол, където бе погребан с почести военнослужещият, загинал по време на бомбеното нападение в Хаккяри.
В словото, което произнесе на конгреса на окръжния комитет на партията на Справедливостта и Развитието, премиерът Ердоган каза, че сега са много по-близо до разрешението и отправи призива всеки да даде своя принос за намирането на разрешение.
Той каза, че не притежават вълшебна формула, но е налице необходимата политическа воля и се полагат сърдечни усилия.
Ердоган каза, че организирайки бомбени нападения, терористичната организация се старае да навреди на процеса на разрешаване на проблемите и подчерта, че няма да позволят да бъде нанесена вреда на този процес.
-
Ердоган произнесе Обръщението си...

Премиерът Ердоган заяви , че турската икономика е претърпяла много успешно изпитанието с глобалната икономическа криза...

Posted 31.05.2009 09:33:47 UTC

Updated 31.05.2009 09:33:47 UTC

Премиерът Ердоган заяви в произнесеното снощи Обръщение към нацията, че турската икономика е претърпяла много успешно изпитанието с глобалната икономическа криза и че принос за това са дали както икономическото ръководство, така и частният сектор. Ердоган каза, че голяма роля е изиграло и хлъднокръвието и съзнателното поведение на турските граждани.
Премиерът Ердоган се спря и на международната енергийна политика и подчерта, че Турция се е превърнала в един от най-важните енергийни възли в света.
Ердоган съобщи, че договорът за реализацията на газопровода Набукко ще бъде подписан през месец юни.
-
Преглед на турския печат 31.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 31 май 2009 година.

Posted 31.05.2009 10:45:55 UTC

Updated 31.05.2009 10:45:55 UTC

Днешните вестници съобщават, че новият шампион на турската футболна Супер лига е Бешикташ.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие ”Шампион Бешикташ” пише, че Бешикташ в последната среща за сезона 2008-2009ма е победил на чужд терен Денизлиспор с резултат 2-1, с което е станал новия шампион на турската футбулна Супер лига. Вестникът отбелязва, че след срещата всички фенове на Бешикташ са се изсипали по улиците и са празнували до сутринта.

Вестник Стар публикува новината по темата със заглавието „От радост се просълзи” и съобщава, че президента на спортния клуб Бешикташ Йълдъръм Демирьорен се е разплакал от радост.

Вестник Стар в друга новина предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че договора във връзка с проекта „Набуко” ще бъде подписан през месец юни.

Вестник Миллиет пише, че обръщението на президента на САЩ Барак Обама към мюсюлманския свят, което бе започнато в Анкара ще бъде продължено в Кайро. Вестникът предава, че Обама в обръщението си в Кайро ще поиска да бъде сложен край на противоречията между САЩ и Ислямския свят.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турция може да разубеди Иран” пише, че председателят на изпълнителната комисия на Турско-Американския съвет Брент Скоукрофт е казал, че Турция е важна сила в своя регион и е пожелал да изиграе важна роля за разубеждаването на Иран във връзка с желанието на страната да се превърне в ядрена сила.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Демирок този път ще участва в изборите за евродепутати” съобщава, че турчинът Мухарем Демирок, който бе избран за кмет в Швеция и който е първия турчин на този пост, този път е бил номиниран за кандидат в изборите за евродепутати.
-
VOT Слушай новини на Български




31.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




31.05.2009
-
Повечето граждани на Турция подкрепят присъединяването към ЕС независимо от подозренията

31 май 2009 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По-голямата част от гражданите на Турция подкрепят стремежа на правителството да присъедини страната към Европейския съюз, но повечето казват, че Съюзът гледа на турската страна с предубеждения заради това, че по-голямата част от нейното население изповядва исляма, сочат резултатите на ново социологическо проучване, предаде агенция Ройтерс.
Трима от всеки четирима турски граждани смятат, че ЕС се опитва да раздели Турция, докато 81% от запитваните смятат, че основната цел на Съюза е да разпространи християнството в страната, сочи проучването на Университета Бахчешехир в Истанбул, резултатите на което бяха представени на пресконференция.
Въпреки това, 57% от турските граждани изразяват пълната си подкрепа за членството на Турция в ЕС, сочат резултатите на проучването, което също разгледа толерантността на турските граждани към религиите, етническите групи, равенството на половете и чуждестранните страни.
“Повечето турски граждани все още искат членство в ЕС, но по-голямата част от тях изпитват сериозни съмнения относно намеренията на ЕС спрямо Турция”, каза Илмаз Есмер, професор по политическите науки в Университета Бахчешехир, който бе ръководител на проучването.
Проучването, именувано “Обществени нагласи към разнообразието, толерантността и екстремизма в Турция”, бе извършено в периода 12 април – 3 май, кат в него участваха 1 715 души от 34 турски провинции.
Най-силна опозиция присъединяването на страната към ЕС среща във възрастовата група между 15 и 18 г., каза още Есмер.
Един на всеки четирима турски граждани смята, че Турция вече е пълноправен член на ЕС или не е запознат с нейния статут, добави той.
Турция е официална страна-кандидатка за членство в ЕС от 10 г. насам и до момента е затворите само една от 35-те “преговорни глави” в присъединителния процес.

Във Вашингтон започва 28-та годишна конференция за американско-турските отношения
31 май 2009 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Годишната конференция за американско-турските отношения, организирана съвместно от Американско-турския съвет и турско-американския бизнес съвет, се открива днес във Вашингтон, пише Анадолската агенция. Темата на 28-та конференция е „САЩ – Турция: преодоляване на предизвикателства в епоха на промени”. Годишната конференция събира правителствени представители и висши военни, лидери в областта на търговията и академичните среди от двете страни. Участниците в конференцията ще обсъждат разширяването на възможностите на корпорации за съвместен бизнес в САЩ, Турция и региона, а също въпроси на регионалната сигурност, двустранната търговия, енергийната сигурност, глобалната рецесия и националното възстановяване, разработки в областта на науката, технологиите и изследванията.
От турска страна на форума ще говорят министърът на външните работи Ахет Давутоглу, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл, министърт на транспорта Бинали Йълдъръм и началникът на генералния щаб на въоръжените сили генерал Илкер Башбуг.
Конференцията ще продължи до 3 юни.

Според проучване по-голямата част от турските граждани изпитват недоверие към Запада
31 май 2009 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. По-голямата част от гражданите на Турция поставят религията на първо място сред ценностите си, не са особено толерантни към етническите различия и либералния начин на живот, както и изпитват дълбоко недоверие към Запада, предаде АФП, позовавайки се на проучване, публикувано днес.
Изследването е направено сред 1 715 души през април и май. То показва, че за 62% от анкетираните религията е най-висшата ценност, отново 62% смятат, че жените трябва да излизат с покрита глава, а 58% приемат като грях носенето на бански костюм от жени. По отношение на толерантността 64% от турците са заявили, че не биха искали да имат за съсед евреин, 52% християнин, 42% американец, а 26% не желаят да съжителстват в близост до хора с каквато и да е различна от тяхната етническа принадлежност. В същото време 76%-86% от анкетираните смятат, че ЕС и САЩ имат цел да разделят Турция.

Турски печат: Бешикташ спечели титлата на страната
31 май 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските медии пишат днес по повод спечелването на титлата на страната от футболния тим на Бешикташ:
Турският Бешикташ е новият победител в надпреварата в местната Супер лига, пише вестник „Хюриет” . Развръзката в първенството най-после придоби своя завършен вид с последния мач на тима в провинция Денизли. Бешикташ надделя над Денизлиспор, като гост, с 2:1 и така футболистите на отбора взеха титлата след 5 годишно прекъсване. Треньорът на клуба – Мустафа Денизли пък стана първият турски наставник, извел Бешикташ до трофея.
Последният път, когато Бешикташ спечели титлатаq бе през 2003 г. Тогава тимът отбеляза и 100- годишнината от създаването си, припомня „Сабах”. Това е 11-та титла за отбора, като освен битката в шампионата Бешикташ спечели и Купата на страната, допълва изданието. Последният път, когато клубът печели две отличия в рамките на един сезон, пък, бе преди цели 19 години.
Бешикташ спечели не само Купата на страната, но и титлата в първенството, пише „Ватан” , а „Джумхуриет” допълва: „Всички членове на клуба, както и техните привърженици отбелязаха победата над Денизли, както подобава”.
След като Трабзонспор загуби от Фенербахче, Сиваспор се оказа в „Лигата на гигантите”, пише вестник „Радикал” , визирайки присъединяването на Сиваспор към турнира за Шампионската лига, през следващия сезон.
Мустафа Денизли влезе в историята на турския футбол, е едно от заглавията на „Йени шафак” .
„Извеждайки Бешикташ до титлата в първенството Мустафа стана първият треньор в историята на клубния ни футбол, който успя да направи три различни тима шампиони на страната – Бешикташ, Галатасарай и Фенербахче”, допълва вестникът.

Турският външен министър заминава на посещение в САЩ
31 май 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заминава днес за САЩ за разговори по двустранни, регионални и международни въпроси, пише електронното издание на вестник „Хюриет”.Давутоглу ще разговаря с американски представители във Вашингтон и в Ню Йорк и във връзка с предстоящото от 1 юни едномесечно председателство на Турция на Съвета за сигурност на ООН.
Ще бъдат обменени също мнения по въпроси, разисквани при посещението на президента на САЩ Барак Обама в Турция. Турският външен министър ще участва в годишното заседание на американско-турския съвет във Вашингтон.
На 5 юни Давутоглу ще отпътува от САЩ за Турция.

Турското министерство на здравеопазването потвърди два случая на свински грип
31 май 2009 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на здравеопазването на Турция съобщи, че турски граждани, пристигнали от САЩ, са заразени с грипния вирус A/H1N1, пише днес вестник Милиет. Единият е пристигнал от Ню Йорк, а другият – от Хюстън. Приети са за лечение в болници съответно в Измир и в Истанбул с оплаквания от мускулни и ставни болки и висока температура. Изследванията са установили, че двамата са заразени със свински грип, се казва в съобщение на министерството, разпространено в събота.
Двамата са поставени под карантина. Здравословното им състояние е добро.
Досега в Турция са установени общо четири случая на заразени със свински грип. В началато на месеца бе установено, че американски гражданин с иракски произход и майка му са заразени в вируса на новия грип и бяха за известно време на болнично лечение. Термокамерите на летище Истанбул регистрираха висока температура на мъжа, а в последствие бе установено, че и майка му е болна.

Министърът на отбраната на Турция и началникът на Генералния щаб са на посещение в САЩ
31 май 2009 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл и началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг са в САЩ за участие в годишното заседание на Американско-турския съвет, съобщават турски медии.
В рамките на визитата си министърът ще се срещне с американския си колега Робърт Гейтс. Генерал Башбуг ще има среща с председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън.
В заседанията на съвета всяка година участват високопоставени турски и американски представители. От страна на САЩ в сегашното заседание ще участва Майкъл Мълън.
-
При катастрофа почина съпругата на кмета на котленското село Ябланово

31 май 2009, 14:36

България

София, България

36-годишната съпруга на кмета на котленското село Ябланово Шериф Куванджъ - Ф.К. е починала на място днес при катастрофа.

Самият Куванджъ е приет за лечение в реанимацията на Областната болница в Сливен в тежко състояние и с опасност за живота му. 15-годишният им син е пострадал по-леко.
Семейството е пострадало при пътуване със семейния автомобил "Опел вектра", управляван от Шериф Куванджъ. В 22, 30 ч. снощи на път от с. Тича, община Котел, при десен завой, на мокър и хлъзгав път, "Опел"-ът, управляван от Куванджъ, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в идващия насреща му товарен автомобил "Ивеко" със софийска регистрация.
38-годишният Шериф Куванджъ е кмет за трети мандат на най-голямото село в община Котел – Ябланово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2