Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 2 април 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-02.04.09 г.

VOT Слушай новини на Български




02.04.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




02.04.2009
-
Преглед на турския печат 02.04.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 2 април 2009 година.


Posted 02.04.2009 10:42:54 UTC

Updated 02.04.2009 12:56:09 UTC

Bъв вестник Миллиет внимание привлича новината със заглавие „Обама ще проведе срещи с опозиционните лидери”. Вестникът отбелязва, че Президентът на САЩ Барак Обама по време на посещението си в Турция ще проведе кратки срещи с опозиционните лидери.

Вестник Заман в новината със заглавие „Почетен медал от Русия за турски колеж” пише „Преподавателят Др. Дуран Кала в международния руско-турски колеж в Москва бе удостоен с почетен медал от Министерството на националното образование на Руската федерация. Медалът бе връчен поради успехите в областта на науката постигнати от учениците на преподавателя по биология Др. Кала”.

Вестник Хюрриет съобщава, че общия национален доход на страните от групрата Г-20 участващи на срещото на високо равнище в Лондон е 49 трилиона долара, което съставлява 90 % световния национален доход. Страните от групата Г-20 също така контролират и 80 процента от световната търговия.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Катастрофа по пътя към Африка” пише „Националният футболен отбор в среща реванш от елиминациите за Световното първенство през 2010та година, което ще се състои в Африка за втори път бе пободен от националния отбор на Испания”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Успеха на турския студент” съобщава, че Кануни Куралкан със запушлките за уши-отифлекс, които е разработил е бил удостоен с важен приз в Германия. В новината пише, че Куралкан, който следва специалност „Индустриелен дизайн” в Универститета Монаш в Австралия е разработил въпросните запушалки за уши произхождайки от проблемите на майка си”.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Реакцията на Ердоган ли е същинската причина за посещението на Обама?” отбелязва, че във връзка с реакцията на Премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган на Световния икономически форум в Давос, са били направени прогнози във Вашингтон, че може да „загубят Турция като съюзник” и че въпроса е бил предаден и на Съвета за Национална сигруност”.

Вестник Йенишафак в новината със заглавие „Инвестиции за 210 милиона евро” подчертава, че миналата година фирмата BOSCH въпреки глобалната криза е осъществила инвестиции в Турция на стойност 210 милиона евро.

Вестник Акшам в новината със заглавие „Посредник да бъде Гюл” съобщава, че Президентът на САЩ Барак Обама по време на посещението си в Турция, което ще започне на 6 април, понеделник ще поиска от Президента Абдуллах Гюл да стане „неофициален посредник” в диалога между САЩ и Иран.TRT
-
Среща на върха на Г-20

Започна срещата на високо равнище на страните от групата Г-20.


Posted 02.04.2009 10:49:06 UTC

Updated 02.04.2009 10:49:06 UTC

Започна срещата на високо равнище на страните от групата Г-20.

В рамките на срещата на високо равнище ще бъдат проведени две заседания и ще бъде изготвена пътна карта за излизане от глобалната криза.

На срещата на високо равнище участват страните от групата Г-20, сред които е и Турция и мандатния председател на ЕС-Република Чехия.

Основните теми в дневния ред на срещата на високо равнище са икономическия ръст, работната заетост и стабилитета. Лидерите ще обсъдят тези въпроси в рамките на две заседания.

Целта на срещата на високо равнище е изготвянето на пътна карта за преодоляване на глобалната криза.

Междувременно продължават протестните демонстрации на антиглобалистите.

Британската полиция взе извънредни мерки за сигурност за да възпрепятства доближаването на демонстрантите в Лондон до мястото, където се провежда срещата на върха на страните от Г-20. Срещата на високо равнище ще приключи в 17:30 часа и Премиерът на Великобритания Гордън Браун на пресконференция ще оповести резултатите от срещата на върха.TRT
-
Тристранна среща на върха...

Вчера в Анкара президентите на Афганистан и Пакистан проведоха среща с Президента на Турция Абдуллах Гюл и обсъдиха стъпките, които ще бъдат предприети по пътя за обезпечаването на сигурността, стабилитета и икономическото развитие на региона.


Posted 02.04.2009 10:52:06 UTC

Updated 02.04.2009 10:52:06 UTC

Вчера в Анкара президентите на Афганистан и Пакистан проведоха среща с Президента на Турция Абдуллах Гюл и обсъдиха стъпките, които ще бъдат предприети по пътя за обезпечаването на сигурността, стабилитета и икономическото развитие на региона.

На тристранната среща на високо равнище в резиденция Чанкая първо пристигна Президента на Пакистан Асъф Али Зердари, а след това с пристигането на Президента на Афганистан Хамид Карзаи бе преминато към двустранните срещи в рамките на срещата на високо равнище.

Премиерът Р.Т.Ердоган също бе приет от Зердари и Карзаи.

В дневния ред на срещите бяха поставени въпросите за борбата с терора, стабилитета и сигурността на региона и двустранните отношения между Афганистан и Пакистан.

На обяда даден в чест на гостите президенти присъстваха и началниците на генералните щабове и външните министри на трите страни.

На тристранната среща на високо равнище, която се състоя по-късно бяха обсъдени възможностите за тристранно сътрудничество за обезпечаването на мира, стабилитета и сигурността на региона.

На пресконференцията организирана след срещата на високо равнище Президентът Гюл отбеляза, че по време на тази среща Турция е имала възможността за пореден път да научи становищата на Карзаи и Зердари и каза дословно „Ще предадем техните възгледи както по време на високото равнище на НАТО, а така също и на Президента на САЩ Барак Обама. Именно поради това тази среща бе организирана в толкова кратък срок в Турция”.

Карзаи, в отговор на въпрос на журналист каза, че усилията на Иран за възстановяването на Афганистан са от голямо значение за афганския народ.

Карзаи също така изрази задоволството си от диалога започнат през последните дни между Иран и САЩ.TRT
-
Тристранните срещи ще продължат...

Тристранните срещи между Турция, Пакистан и Афганистан ще бъдат продължени.


Posted 02.04.2009 11:41:52 UTC

Updated 02.04.2009 11:41:52 UTC

Тристранните срещи между Турция, Пакистан и Афганистан ще бъдат продължени.

Един път годишно ще се провежда среща на високо равнище и един път в годината среща на външните министри.

Съюзът на турските борси и палати предприе инициативи за разгръщане на икономическите отношения между трите страни..

За тази цел Съюзът на турските борси и палати основа Институт за икономическото развитие. Официалното откриване на института бе осъществено от външните министри на Турция, Пакистан и Афганистан.

На церемонията по откриването на инстутата отпечатък наложи остроумното изказване на Външния министър на Афганистан Ренгин Дадфар, който е завършил висшето си образование в Турция „Образованието в Турция е много добро, възможно е да станеш дори министър”.

Външният министър на Пакистан Махмуд Курйеши на свой ред отправи призив към турските бизнесмени да инвестират в страната му.

Външният министър на Турция Али Бабаджан отбеляза, че Турция е гласа на Афганистан и Пакистан и във връзка със стратегията на администрацията на Обама по въпроса с Афганистан каза „Препоръките ни до голяма степен са отразени върху стратегията, но важното е изпълнението й”.

Бабаджан акцентува, че всяка една политика, която не е възприета от афганския народ е обречена на провал.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2