Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 7 март 2009 г.

http://www.kircaalihaber.com

[2009-03-06]

ПОРЕДНО УЧАСТИЕ НА „ЗЕЙБЕКЛЕР” В ТУРЦИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО



Момчилградската фолклорна група „Зейбеклер” ще участва в Международния фестивал на приятелството между България, Турция и Гърция в Одрин (Едирне). Форумът ще започне днес и ще продължи до 10 март. На фестивала, България ще бъде представена от певческата група за румелийски и турски песни при НЧ „Хр.Смирненски” в Джебел, групата за български песни и хора „Арлекин” при НЧ „Нов живот” в Момчилград с ръководител Румяна Атанасова и самодейците за автентичен Балкански фолклор „Зейбеклер”. Това съобщи за „Кърджали хабер” ръководителят на група „Зейбеклер” Метин Хасан. Той изказва своята благодарност на ръководството на читалище „Хр.Смирненски” за оказаното съдействие.
Момчилградската група „Зейбеклер” има безброй участия в регионални, областни, национални и международни прояви. Те са изнасяли блестящи концерти в България, Турция, Гърция и Македония. В репертоара си включва танците, игрите и ритуалите на всички етноси, населяващи Балканския полуостров.
Група „Зейбеклер” е участвала в традиционните „Момчилградски празници” , в международния театрален фестивал „Перперикон – Мелпомена”-Кърджали, в хепанинга –концерт състоял се на тракийското светилище на с.Татул, община Момчилград .
Групата е участвала и в ''Петия и шестия международен фестивал на турския фолклор '', в фестивала за балкански фолклор в гръцкия град Комотини, в конкурса “Да празнуваме различието” в София организиран от НССЕДВ към МС, игран в Народното събрание.
Групата взима участие и в Международния фестивал на “биологичната рапица'' в Адана- Турция, в проекта ''Европа на колела”-2007 , в Дните на Джебел, в “Международния ден на черешата”в Комотини, Гърция, в “Международния фестивал на занаятите и текстила'” в Измир, в Международния фестивал на мазните борби в Алантепе-Гърция, в Международния събор в памет на Исак Деде -Душинково, Джебелско, на фестивала на Толереннтноста в Кърджали и на “Местния фестивал”на момчилградското село Груево. Самодейците от Момчилград са били специални гости в “Международния фестивал на етническите групи на Балканите'' в Македонския град Дебре, където са и корените на създателя на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк. Били са специални гости в телевизионното предаване на сателитната телевизия ТРТ ИНТ, която се излъчва в цялото земно кълбо на''Ние сме тук''.
„Зейбеклер” е създадена през месец авгус 2006 г. и е взела участие в над 70 празненства.
Ръководителят на групата Метин Хасан уточни, че
„Зейбеклер” е спечелила два проекта от НССЕДВ към МС – „Букет от Родопите” и „Първи Балкански детско- етно фестивал Момчилград 2007”. Той добави, че предстои да вземат участие в Международния фестивал на изселниците в Стокхолм, Швеция през лятото и на фестивалите в турския град Ван и в Босна и Херцеговина.

Гюнер ШЮКРИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2