Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 17 януари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"

-
Турция е със жизнено важно значение за ТРСК...

Вице-премиерът и министър на външните работи на ТРСК Тургай Авджъ заяви, че събитията в Ивицата Газа са показали какво голямо значение имат кипърските турски умиротворителни сили за кипърските турци....

Posted 17.01.2009 10:41:09 UTC

Updated 17.01.2009 10:41:09 UTC

Вице-премиерът и министър на външните работи на ТРСК Тургай Авджъ заяви, че събитията в Ивицата Газа са показали какво голямо значение имат кипърските турски умиротворителни сили за кипърските турци. Тургай Авджъ каза, че по време на среща с командващия турските умиротворителни сили в Кипър корпусен генерал Хилми Акън Зорлу е припомнил, че Израел е убил над хиляда палестинци в Ивицата Газа и подчерта, че кипърските турци черпят увереност и сила от подкрепата на Турция.

Той отбеляза, че кипърските гърци полагат неимоверни усилия за да убедят кипърската турска страна, че не е необходимо присъствие на турските сили на острова и продължаване на гарантьорския статут на Кипър.

Корпусен генерал Зорлу от своя страна подчерта, че целта им е да съхранят обстановката на мир и спокойствие в Кипър и да допринесат по този начин за щастието на кипърския турски народ. Той отбеляза, че турските въоръжени сили са сред армиите в света изпълняващи с най-голяма отговорност умиротворителните мисии.ТРТ
-
Абдуллах Гюл разговаря със саудитския крал Абдуллах...

Президентът Абдуллах Гюл продължава да води контакти в рамките на усилията за прекратяване на кръвопролитията в Ивицата Газа...

Posted 17.01.2009 10:35:55 UTC

Updated 17.01.2009 10:35:55 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава да води контакти в рамките на усилията за прекратяване на кръвопролитията в Ивицата Газа.

Президентът Гюл потърси по телефона краля на Саудитска Арабия Абдуллах. Обсъдени бяха положението в Ивицата Газа и дипломатическите инициативи за примирие. Президентът Гюл акцентува на необходимостта от спешно установяване на примирие поради хуманитарната криза в региона, и запозна саудитския крал със стъпките на Турция по въпроса.

Кралят на Саудитска Арабия Абдуллах отбеляза че посрещат със задоволство инициативите на Турция и Египет и изрази полежалнието да бъде постигнат успех в тези инициативи.ТРТ
-
Айдън в Тирана

Държавният Министър Мехмет Айдън заяви, че диалога между отделните религии е най-важното измерение на Съюза на цивилизациите.

Posted 17.01.2009 11:50:14 UTC

Updated 17.01.2009 11:50:14 UTC

Държавният Министър Мехмет Айдън заяви, че диалога между отделните религии е най-важното измерение на Съюза на цивилизациите. Министър Айдън, който участва в регионалния форум на тема „Диалог между религиите в Югоизточна Европа” в столицата на Албания-Тирана каза, че целта на форума съответства с целите на инициативата Съюз на цивилизациите.ТРТ
-
Западният свят продължава да е безмълвен свидетел на израелските зверства...

От 22 дена насам Ивицата Газа е подложена на тежка израелска бомбардировка по въздух, суша и море...

Posted 17.01.2009 10:30:28 UTC

Updated 17.01.2009 10:30:28 UTC

От 22 дена насам Ивицата Газа е подложена на тежка израелска бомбардировка по въздух, суша и море. Вчера израелските сили откриха огън в близост до едно училище построено от ООН. Загинаха 6 палестинци. Броят на палестинците загинали по време на продължаващата вече три седмици операция нарастна на хиляда и 200 души. Близо 370 от загиналите са деца и 85 са жени. Над пет хиляди палестинци са ранени. От тях хиляда и 700 са деца.

Използваните от Израел боеприпаси с Бял Фосфор представляват престъпление срещу човечеството.

Организацията Хамас оповести, че няма да приеме условията поставени от Израел за установяването на примирие.

Междувременно главният израелски преговарящ напусна столицата на Египет Кайро, където продължаваха преговорите за примирие.

Организацията Хамас оповести, че ще изпрати в Кайро делегация, която ще обсъди реакцията на Израел над последния план за прекратяване на огъня.

Разпространяват се новините, че е възможно най-късно утре премиерът на Израел Ехуд Олмерт, държавният глава на Палестина Махмуд Аббас и президентът на Египет Хюсню Мубарек да подпишат споразумение за прекратяване на огъня.

Междувременно външните министерства на САЩ и Израел подписаха меморандум целящ предотвратяването на транспорта на оръжие за Ивицата Газа.

Общото събрание на ООН бе приело решение с необвързващ характер, в което се отправя призивът да бъде установено спешно и трайно примирие и Израел да изтегли военните си сили от Ивицата Газа.ТРТ
-
Ердоган разговаря с Небих Бери...

Премиерът Ердоган обсъди вчера с председателя на Ливанския парламент Небих Бери усилията за прекратяване на кръвопролитията в Ивицата Газа...

Posted 17.01.2009 08:44:55 UTC

Updated 17.01.2009 08:44:55 UTC

Премиерът Ердоган обсъди вчера с председателя на Ливанския парламент Небих Бери усилията за прекратяване на кръвопролитията в Ивицата Газа. Ердоган каза, че Израел продължава, въпреки резолюциите на ООН нападенията си и припомни, че преди известно време подобна трагедия се е изживяла и в Ливан. Ердоган каза, че реакциите на Турция отразяват човешките чувства и подчерта, че са проявили подобна чувствителност и по редица други кризи като кризата в Грузия, Судан и в други райони по света.

Премиерът Ердоган се спря на контактите на турската делегация в Кайро и отбеляза, че продължават да водят многопосочни инициативи за постигането час по-скоро на примирие.

Председателят на Ливанския парламент Бери благодари на Турция за помоща оказана на страната му и за дипломатическите инициативи по кризата в Ивицата Газа и подчерта, че всички регионални страни изпитват доверие в усилията на Турция. Бери каза, че срещата на съпругите на лидерите организирана в Истанбул е била важно послание отправено към целия свят.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2