Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 15 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-15.01.09 г.

Пакет с 600 патрона за пистолети откри гражданин в провинция Коня, Централна Турция
15 януари 2009 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Коня. Пакет с 600 патрона е бил открит близо до община Тавшанчалъ в провинция Коня, Централна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според информация на полицията в Коня гражданин е открил край пътя на 20-ия километър на пътя Кулу-Коня съмнителен найлонов пакет, в който е имало 600 броя 9 милиметрови патрони за пистолет. След сигнал, подаден от гражданина до полицията, на мястото са пристигнали екипи, които са взели пакета и са започнали разследване по случая.

Световна икономическа криза засяга много сериозно Турция, каза председателят на СТПБ Хисарджъклъоглу
15 януари 2009 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Настоящата световна икономическа криза е най-голямата криза за историята на Турция, заяви председателят на Съюза на турските палати и борси /СТПБ/ Рифат Хисарджъклъоглу, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. На конференция за въздействието на световната икономическа криза върху икономиката на Турция, която се организира днес в Тунджели, Хисарджъклъоглу посочи, че световната икономика не се развива в добра посока и сегашната криза е може би най-дълбоката от векове насам. „Не може да се мисли, че кризата няма да засегне Турция. Тя ще я засегне и вече я засяга и сигнали за това идват от различни посоки”, каза той. По думите му през 2004 година турската икономика е достигнала силно развитие след кризата от 2001 година, но през 2006 година е навлязла в застой, а през 2008 година кризата е била вече видна ясно. „За да могат отделните региони да излязат от кризата, трябва да се възползват от всички програми за кредитиране”, добави турският експерт.

Али Бабаджан: Турция подкрепя евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина

15 януари 2009 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турският външен министър Али Бабаджан каза днес в Сараево, че „Босна и Херцеговина е важна страна за мира и стабилността в региона”, съобщава турското електронно издание Уърлд бюлетин. Турция придава голямо значение на защитата на териториалната цялост на Босна и Херцеговина, суверенитета и признатите й граници, посочи турският министър на съвместна пресконференция с босненския си колега Свен Алкалай. Бабаджан изрази подкрепата на страната си за евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина, включително членство в НАТО и присъединяване към ЕС.
Босненският външен министър отбеляза голямото значение, което страната му придава на развитието на търговските отношения с Турция. Свен Алкалай изрази надеждата си, че заседанието на двустранния бизнес съвет ще допринесе за още по-добри отношения между двете страни.

Али Бабаджан призова САЩ да спрат Израел
15 януари 2009 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Сараево/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан призова САЩ да спрат Израел от продължаването на бомбардировките в Ивицата Газа, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Призивът Бабаджан отправи по време на изказването си пред парламента в Босна и Херцеговина, където е на визита. Той каза, без да посочва имена, че някои страни дават зелена светлина на израелската операция и ги призова да окажат натиск за прекратяване на огъня. Той добави, че турската делегация в Газа ще продължи да полага всички усилия за постигането на мир.

Изпълнителният директор на МВФ Вили Кикенс пристига утре в Турция
15 януари 2009 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изпълнителният директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Вили Кикенс пристига утре в Турция, пише турският вестник „Дюня”. Кикенс ще се срещне с държавния министър Мехмет Шимшек. Според упълномощени лица пристигането на изпълнителния директор на МВФ в Анкара е показател за финализирането на преговорите с фонда за сключване на споразумение. Преди него в Анкара проведе консултации шефът на масата за Турция Рахел ван Елкан, пише вестникът.

Трима емисари на ПКК задържаха екипи за борба срещу тероризма във Ван, Източна Турция
15 януари 2009 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Ван. Трима души, свързани с терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, са били задържани във Ван, Източна Турция, при операция на екипи на отдела за борба срещу тероризма, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Тримата задържани са били куриери и емисари на ПКК, които са привличали нови членове към организацията. Операцията е била организирана след показанията на задържания преди това Ф. А. След преминаване през медицински преглед и разпит в полицията, задържаните членове на ПКК ще бъдат предадени на съда, пише вестникът.

Турското финансово министерство ще подпомогне финансово фирми, за да не уволняват работници
15 януари 2009 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще бъде приложен план за финансово подпомагане на фирмите срещу безработицата, заяви министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан, пише турският вестник „Дюня”. Финансовото министерство ще предложи на фирмите да не уволняват работници, а срещу това ще даде им финансова помощ в определен размер. Унакътан посочи, че са обсъдили проблема със Съвета за координация на икономиката и са взели решения да бъде отпусната кешова безвъзмездна помощ за фирмите, а не кредит. Турският финансов министър изрази увереност, че въпреки спада, ще се измъкнат от кризата и постепенно ще тръгнат нагоре и такива са прогнозите за втората половина на годината. Той каза, че ще бъдат направени промени в автомобилния сектор, тъй като той е пострадал най-много от кризата. Според министъра за автомобилните фирми трябва да е ясно, че една от мерките за спасяване на сектора е сливането на фирми, пише вестникът.

България е отправила искане да закупи природен газ от Турция заради руско-украинската газова война
15 януари 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер заяви, че Турция ще изнася природен газ за някои балкански страни, които се намират в най-тежко положение заради газовата война между Русия и Украйна, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Гюлер посочи, че Турция няма тези тежки проблеми като България, Словакия и други страни, защото има други източници на газ и производството не е спирало. По думите на турския енергиен министър някои от тези страни са отправили искане към Турция за купуване на природен газ. Относно това дали ще бъде намалена цената на природния газ той посочи, че този въпрос ще бъде обсъден в края на януари, но някои страни в момента имат пари, но нямат газ.
Гюлер се завърна днес от Москва, където беше на посещение по покана на министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко. При завръщането си той изтъкна пред журналисти, че Европа преживява тежка двойна криза – от една страна финансовата и икономическа криза и кризата с газовите доставки и в някои страни е обявено извънредно положение, спряно е производството в редица предприятия. По думите на турския енергиен министър обстоятелството, че в продължение на 6 години правителството е разглеждало инвестициите в енергетиката като основни и жизнено важни, сега Турция не е в такова тежко положение. Той каза, че ако се наложи, ще предложат домакинството си на срещата на европейските страни във връзка с газовата криза, предложена да се състои от руския президент Димитри Медведев на 17 януари.
От балканските страни в частност България е поискала да закупи природен газ от Турция заради тежката ситуация, в която се намира производството й със спирането на газовите доставки и в момента се водят разговори в тази връзка. Гюлер каза, че вчера е имал среща с българския енергиен министър Петър Димитров и е изразил готовност за помощ с предоставяне от газовите резерви на своята съседка.

Агенция Фич потвърди оценката си за Турция
15 януари 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Международната рейтингова агенция Фич потвърди оценката си за Турция и в дългосрочен период във валута тя остава BB(-), съобщи Анадолската агенция. Фич посочва, че при сегашната неизвестна глобална обстановка навременното сключване на споразумение с МВФ ще намали вътрешните и външните финансови рискове за Турция. В дългосрочен план кредитният рейтинг на Турция на база турска лира е определен на ВВ. В анализа на рейтинговата агенция се посочва, че благодарение на силната банкова система досега Турция е била слабо повлияна от глобалната кредитна криза, но в следващия период икономиката на страната ще навлезе в рецесия.

Народнорепубликанската партия иска мнението на жителите на Истанбул за кандидатурите за кмет
15 януари 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ ще поиска мнението на жителите на Истанбул за кандидатурата на Кемал Дервиш за кмет на 12-милионния град, пише вестник Хюриет. Кемал Дервиш взе решение да напусне заемания пост администратор на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/. Той е бил депутат и вицепремиер без политически ангажимент в последното правителство на Бюлент Еджевит.
Две агенции за проучване на общественото мнение са започнали анкета сред жителите на мегаполиса. Освен Кемал Дервиш в анкетата са включени и имената на председателя на областната организация на НРП в Истанбул Гюрсел Текин и на заместник-председателя на парламентарната група на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Преките чужди инвестиции в Турция са намалели с 14,6 % за периода януари-ноември 2008 година
15 януари 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Преките чужди инвестиции в Турция за периода януари-ноември 2008 година са намалели с 14,6 % в сравнение със същия период на предходната година, пише турският вестник „Дюня”. За януари-ноември 2008 година размерът тези инвестиции е бил 16 милиарда 55 милиона долара, а само за ноември миналата година те са 599 милиона долара. 75,2 % от преките чужди инвестиции са от страните от ЕС.

ИК на Парламентарната асамблея на ОИК прие декларация за Газа
15 януари 2009 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. . Изпълнителният комитет на Парламентарната асамблея на Организацията Ислямска конференция /ПАОИК/ настоя в декларация за “спешно прекратяване на израелските нападения над Газа, незабавно обявяване на прекратяване на огъня и цялостно изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа”, съобщи Анадолската агенция. Декларацията бе приета на извънредно заседание, което се състоя в Истанбул по инициатива на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан.
В документа се иска също да бъдат отворени всички пропускателни пунктове за оказване на необходимата хуманитарна помощ и безусловно и постоянно премахване на израелската блокада над Ивицата Газа. Подчертава се, че отговорен за компенсиране на щетите и възстановяването на Газа ще бъде държан Израел. Решено е към Генералния секретариат на ПАОИК да бъде създаден Изпълнителен комитет, който да установи контакти с ООН и международните среди за прекратяване на нападенията над Ивицата Газа и за решаване на съществуващата хуманитарна криза. След приемането на решението този Изпълнителен комитет ще изпраща на всеки два месеца доклади за своята дейност на парламентите на страните-членки на ПАОИК.
В хотел „Хилтън” в Истанбул, където се състоя заседанието, се събраха близо 200 представители от 30 страни. Участваха председателите на парламентите на Алжир, Иран, Саудитска Арабия, Бахрейн, Индонезия, Катар, Ливан, Судан, Сирия, Йордания и Йемен. Встъпителното и заключителното изказване на форума на ПАОИК, който беше закрит за медиите, направи Кьоксал Топтан.

Близо 230 килограма наркотици са заловени в Диарбекир
15 януари 2009 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Общо 225,230 кг наркотици са задържали при десет операции в Диарбекир екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност, съобщи Анадолската агенция. Задържани са 21 души, които веднага са изправени пред съда и 17 от тях са арестувани и изпратени в затвора. Останалите четирима са освободени, но към тях също ще бъдат предявени обвинения.

Отечествената партия в Турция ще промени устава и логото си
15 януари 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отечествената партия /ОП/ се връща към старото си лого от годините на учредяването на партията – “жълто-бели цветове, пчела, питка мед и картата на Турция”, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. На конгрес на партията на 31 януари ще бъде извършена промяна в устава и ще бъде възприета линия на “повторно завръщане към годините на основателя на ОП Тургут Йозал /по-късно – президент на Турция – бел. на “Фокус”/”. На конгреса ще бъдат представени кандидатите на партията за местните избори и ще започне предизборната кампания.
По времето, когато лидер на ОП беше Еркан Мумджу /бивш министър на културата и туризма в първото правителство на Ердоган – бел. на “Фокус”/, логото на ОП беше променено на “фигура на бяла пчела на зелен фон”.

В анкарска болница е открит и задържан о.з. генерал, издирван по аферата “Ергенекон”
15 януари 2009 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Издирваният в рамките на разследването на аферата “Ергенекон” о.з. бригаден генерал Левент Ерсьоз е заловен в Анкара, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Това е станало в болница в анкарския квартал Балгат, където той отишъл на лечение. Преди това е било установено, че преди две седмици о.з. генералът е влязъл по незаконен начин в Турция през пристанище Зонгулдаг и издирването му е започнало от екипи на отдела за борба с тероризма. При приемането в болницата в Балгат о.з. генералът е използвал фалшива лична карта на името на Мехмет Орхан Гючлю. Задържан е днес сутринта и е отведен от болницата в следствения арест.

Председателят на иранския парламент разкритикува Турция, че поддържа връзки с Израел
15 януари 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на иранския парламент Али Лариджани /на снимката/ разкритикува Турция заради нейните връзки с Израел, съобщи вестник “Милиет”. Лариджани, който участва в извънредното заседание на Изпълнителния комитет на Парламентарната асамблея на Организацията Ислямска конференция в Истанбул, завоалирано отправи критики към Анкара, че поддържа икономически и търговски отношения с Израел и че в турския парламент има група за приятелство с Израел.
Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан веднага отговори, че всички депутати са напуснали тази група, а ръководството на групата се е саморазпуснало. В хода на дискусията Лариджани отново настоятелно изложи иранската позиция, че всички мюсюлмански страни трябва да прекъснат икономическите и търговските си връзки с Тел Авив.

“Хюриет”, Турция: Чешки скулптор подлуди ЕС
15 януари 2009 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Чешкият скулптор Дейвид Черни предизвика силните критики на страните от ЕС след като устрои пред сградата на ЕК в Брюксел изложба, представяща “всяка страна от ЕС с едно произведение на изкуството”, съобщи турският всекидневник “Хюриет”. Страните от ЕС са включени в композиция, свързани със система от тръби. България е представена като “турска тоалетна”; Германия - с форма, наподобяваща пречупения кръст на нацистите; Франция – като “страна на стачките”; Дания – с лего, наподобяващо карикатурите на пророка Мохамед, предизвикали силни дискусии през 2005 г.
В рамките на дискусиите за това “произведение на изкуството” стана известно, че в рамките на проекта за 350 хиляди лири стерлинги Дейвид Черни е измамил ЕС, като вместо да участва по един скулптор от всяка страна, той е направил всичките “произведения”.

“Сабах”: Хилари Клинтън направи завой по арменския въпрос
15 януари 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Хилари Клинтън, която даде дума “да признае арменския геноцид” когато се съревновавате с Барак Обама в Демократичната партия като кандидат за президент на САЩ, започна бавно да променя мнението си по въпроса, пише днес вестник “Сабах”. Хилари Клинтън ще бъде държавен секретар в новата администрация на Барак Обама и вчера се изпоти пред членовете на Комитета за външни отношения на Сената на САЩ. Не можа да убегне от внимание, че Клинтън зае едно твърде по-безпристрастно поведение когато отговаряше на въпросите на сенаторите по-специално по арменската тематика. Клинтън даде уверения, че “ще се интересува много от близо за осигуряването на напредък по трудните въпроси и за намирането на убедителни отговори по законните опасения”. На друг въпрос във връзка с кипърския проблем, Клинтън се задоволи също с безпристрастен отговор.

“Сабах”: Бившият президент на Турция Кенан Еврен е постъпил в болница
15 януари 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Измир. Бившият седми поред президент на Турция Кенан Еврен е приет на лечение във военната болница в Хатай поради силна настинка, съобщи вестник “Сабах”. Съобщава се, че здравословното му състояние е добро. Възрастта на Кенан Еврен е над 90 години и в момента живее във военните жилища на Учебното командване на ВВС в Измир.
Агенция “Фокус” припомня, че като началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Кенан Еврен ръководи извършването на последния военен преврат в Турция на 12 септември 1980 г., а след това стана президент на страната.

“Заман”: “Турската тоалетна” в Брюксел ядоса България
15 януари 2009 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. По инициатива на председателстващата ЕС Чешка република, представянето на една изложба в Брюксел предизвика дипломатическа криза, съобщи турският вестник “Заман”. На изложбата страните от ЕС са представени с различни символи, а оприличаването на България на “турска тоалетна” предизвика проблем. Министерството на външните работи на България привика чешкия посланик в София и му връчи протест. Представителят на България в ЕС Бетина Жотева определи това като “принизяване” на нейната страна.
На изложбата има елементи, които могат да предизвикат критиките и на други страни от ЕС. За Германия е използвана форма, наподобяваща символа на нацистите – пречупения кръст; Холандия е представена като страна, претърпяла “нашествие на джамии”.

Турски печат: Прокюрдската партия поиска заседание в парламента за аферата “Ергенекон”
15 януари 2009 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разследването и делото по аферата “Ергенекон”, както и различните политически оценки за него са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” извежда на централно място искането на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ за провеждане на парламентарно заседание за аферата “Ергенекон”. Депутатът от ПДО Хасип Каплан обяснява по този повод: “Правим различни ходове на политическия шах; ще видим дали управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ наистина иска да изкорени бандите и дали основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партията на националистическото действие /ПНД/ са против или не са против тези банди.”.
“Сабах” обръща внимание на позицията на лидера на основната опозиционна НРП Дениз Байкал, че делото по аферата “Ергенекон” се използва от управляващата ПСР за запушване устата на опозицията.
“Хюриет” цитира позицията на бившия премиер и настоящ независим депутат Месут Йълмаз, че никак не е учуден от хода на процеса по аферата “Ергенекон”. Месут Йълмаз посочва, че подобни, но много по-остри случаи е имало по времето, когато той е бил премиер, като оценява случващото се сега като “разкопки, продължение и остатъци от преди това случили се събития”.
Вниманието на “Милиет” е привлечено от откритите многобройни документи в дома на о.з. полковник Левент Гьокташ, който е задържан в рамките на десетата вълна от арести по аферата “Ергенекон”. В част от намерените DVD има снимки и видео записи на “лични връзки” на някои съдии и прокурори.
“Заман”обръща внимание, че прокурорите правят връзка между аферата “Ергенекон” и нашумелите в Турция съдебни процеси срещу престъпните групировки “Сауна” и “Атабейлер”. Прокурорите извършват проверка дали тези престъпни групировки не са били “клетки” от по-мащабната организация “Ергенекон”.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Русия
15 януари 2009 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер е на посещение в Москва, съобщават медиите. Визитата е на по покана на руския енергиен министър Виктор Христенко. Двамата енергийни министри ще обсъдят възможностите за възстановяване на доставките на природен газ за Турция след възникналата криза между Русия и Украйна.
----------------
Turkey-press scan

These are some of the major headlines and their summaries in Turkish press on January 15, 2009. The Anadolu Agency does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.
POLICE FIND TWO HAND GRENADES AND 200 BULLETS IN ANKARA

After several excavations which were conducted under the Ergenekon probe, exciting hours took place again in the capital Ankara. Police first found two hand grenades left in a park in Ivedik industrial zone and then 200 bullets in a bag left in front of a shopping mall in Ankara. Bullets will be examined at criminal police laboratory.

Zaman

CENTRAL BANK TO CONVENE FOR INTEREST RATES

Central Bank Monetary Policy Board will hold the first meeting of 2009 on Thursday. The board is expected to make a 0.5 percent cut in interest rates in the meeting.

Zaman

TUNCAY Güney GOES PUBLIC

The testimony that Tuncay Güney, who collapsed the Ergenekon terrorist organization, gave to police in 2001 shocked every one. The 130-minute interrogation footage was broadcast on TV channels. Güney says, "Ergenekon is a group organized by the United States, and it is getting support from some circles outside the state, it is not right or left. The name of General Veli Küçük's group is Ergenekon and the entire military-civilian junta is called Ergenekon. Ergenekon is receiving financial source from not only the state, but also the banks, businessmen and mafia."

Güney also says, "the core members are Hakki Karadayi, Necip Torumtay, Teoman Koman, Rasim Betir, Nejat Müldür and Güven Erkaya. I do not know the hierarchic roles of the 12-member core staff. Tansu Çiller (a former prime minister) wanted to meet Veli Küçük, but Küçük did not want it."

Güney said that Labor Party leader Doğu Perinçek was the man of the terrorist organization PKK in Turkish Gladio.

Yeni Şafak

UZAN'S VILLA TO BE SOLD FOR 40 MILLION LIRAS

Ahmet Afif Pasha mansion, that could not be sold before, will again be auctioned. The Turkish Savings Deposit Insurance Fund (TMSF) seized the mansion that belonged to the Uzan family for their İmar Bankası debts. The fund set the estimated value of the villa on the shores of the Istanbul Strait as 40 million Turkish liras (TL). (One USD is 1.615 TL). The auction will be held on January 28.

Yeni Şafak

TURKISH PARLIAMENT SPEAKER CALLS FOR IMMEDIATE HALT OF ISRAEL'S GAZA OPERATIONS

Parliament Speaker Köksal Toptan called for an immediate end to the Israeli offensive in Gaza, urging the international community to take action. "Israel must stop its operations in Gaza. This tragedy must end," Toptan told an Istanbul gathering of the parliament speakers from member countries of the Organization for Islamic Cooperation. "What is happening in Gaza is a destruction and a crime against humanity," Iranian Parliament Speaker Ali Larijani told the meeting.

Türkiye

FITCH AFFIRMS TURKEY'S BB(-) RATING

International credit rating agency Fitch affirmed Turkey's rating as BB(-), economic outlook as "stable." Fitch said a timely deal with the International Monetary Fund would reduce Turkey's fiscal and external financing risks. "The timely agreement of a new IMF loan programme will be important in helping to moderate fiscal and external financing risks in the current global environment," it said. The agency said "Turkey has proved relatively resilient, so far, to the global credit crunch, helped by its strong banking system." "The external financing outlook as the main risk facing the country, given the current global financing conditions," the agency said.

Türkiye

WHAT IS HAPPENING TODAY IS REMAINS OF THE PAST

Former prime minister Mesut Yılmaz said, "I was not bewildered at what we are seeing today. I experienced the incidents which bewildered me the most when I was the prime minister. What is happening today is the remains of the past." Yılmaz said that there was a huge corruption in the National Intelligence Organization (MIT). Yılmaz said, "an illegal fight against terrorism was staged in Turkey in the past. I did not find any documents that indicated a similarity between the Susurluk case and gladio."

Yılmaz said, "the Special Operations Department played an important role in eliminating terrorism when Tansu Ciller was the prime minister. But some moves were not legal. A small part of those people became the actors of the Susurluk disgrace. The government of those days protected them."

"As the main opposition leader, I conveyed the information that reached me to Suleyman Demirel, then president. Demirel wrote a letter to then prime minister but Necmettin Erbakan did not deal with the issue as much as he should have," he said.

Yılmaz also said, "if an attack against the state is in question and it cannot be prevented through diplomatic means, the state has the right to stage concealed operations. Turkey uses this right when necessary."

Hürriyet

SUPER AGENT CONFUSES MINDS AGAIN

Tuncay Güney, a suspect of the Ergenekon case, was again on TV with his testimony said to be taken in 2001. This testimony caused discussions again. Two lawyers claimed that Güney said "2005" when he was talking about a statue disagreement with Veli Küçük. Lawyer Mehmet Cengiz said that the same incident was mentioned in the 69th page of the mentioned testimony which was typed and submitted to the court trying Ergenekon suspects. Cengiz said, "we have a serious doubt that Güney was also interviewed in 2005 and brought to Turkey when he was wanted as a person arrested in his absent.

Hürriyet

TURKISH PREMIER GREENLIGHTS PROBE INTO INTELLIGENCE CHIEF OVER SLAIN JOURNALIST

Premier Recep Tayyip Erdoğan cleared inspectors to launch an investigation into a police intelligence chief over his alleged negligence in the killing of Turkish-Armenian journalist Hrant Dink. Erdoğan approved last December the probe into Ramazan Akyürek on the request by a report of the Prime Ministry Inspection Board. The report says Akyürek was the police chief in the Black Sea province o Trabzon in 2004 when the police department moved to recruit Erhan Tuncel, the alleged mastermind of the Dink's assassination, as an auxiliary intelligence gatherer. The report added that Tuncel was used by Akyurek while in office in Trabzon as the police chief as well as the intelligence head. Dink was shot dead outside the offices of weekly Agos newspaper in Istanbul in January 2007.

Milliyet

FORMULA 1: QUITING TURKEY?

Formula One boss Bernie Ecclestone, who also runs Turkey's Formula One circuit, the Istanbul Park, has been reported to have appealed to withdraw from Turkey and to rescind his 15-year lease deal for the Turkey circuit. It is not clear whether Ecclestone is planning to quit Turkey right away or he appealed in order to meet a condition for notification in three-years advance.

Milliyet

DEATH SKETCHES

Sketches and plans found in the apartment of former Special Forces head İbrahim Şahin include details of bloody attacks which could lead Turkey to a chaos. The documents found in house of Ibrahim Sahin, who was arrested on charges of being founder and head of Ergenekon terrorist organization show that it aimed to create dreadful atmosphere in Turkey till local elections.

Sabah

SK GROUP READY FOR NUCLEAR POWER PLANT IN TURKEY

South Korea's energy, construction and telecommunication giant SK Group plans to invest in the sectors of energy and transportation in Turkey. SK Group Vice President Seok Jae Seo said that if a new tender was held in Turkey for nuclear power plant, they would join it.

Sabah

DÖNMEZ WON'T FACE PROSECUTOR ÖZ

The arrest of Lieutenant Colonel Mustafa Dönmez --who ran away after learning that he was wanted under the Ergenekon probe-- by a military court before facing Prosecutor Zekeriya Oz, created a rather interesting jural outcome. Prosecutor Oz will only be able to take statement of Dönmez indirectly with a mandate via the military prosecutor. The lieutenant colonel was arrested by a military court under charges of stealing the ammunition, which was seized in a mountain house in Sapanca, and the ones recovered from underground in Yenikent, Ankara.

Vatan

FORMULA ONE FINISHED US

Murat Yalcintas, chairman of the Istanbul Chamber of Commerce --one of the largest vocational institutions of the world with its 300,000 members-- , announced that they could only provide 30 million TL of credit to chamber's members via HalkBank. "In fact, we wanted to provide a larger package of loan. But we couldn't do it because of the amount we invested in Formula 1," said Yalcintas. Earlier Yalcintas had said the F1 costed them 280 million USD and their loss was in millions with double digits.

Vatan

TESTIMONY SHAKING COUNTRY LIKE A COFFEE CHAT

Tuncay Güney, known as the "black box of the Ergenekon case", was testified in the Organized Crime Department in 2001. The footage was distributed to lawyers under the ongoing Ergenekon case by the Istanbul Criminal Court on Wednesday. Every one was earlier familiar with the testimony in its written shape, but the footage was broadcast on TV channels on Wednesday afternoon.

The images did not confirm Güney, who said, "I was tortured for nine days when I was testifying." Güney gives long answers to questions that have been shaking Turkey in the Ergenekon investigation, puts his hand on the table, stands up and makes descriptions, and drinks water from time to time.

Police chief Adil Serdar Sacan and his colleagues, who interrogated Tuncay Güney, argued that they did not torture Güney. One police officer said, "he even looked he had been sent to us just to speak." Lawyers of Ergenekon suspects say Güney is lying in the four CD recordings for about 130 minutes, and the copies given to them were "incomplete."

Radikal

LIEUTENANT COLONEL Dönmez REMAINING SILENT

Lieutenant Colonel Mustafa Dönmez was wanted within the scope of the tenth wave of the Ergenekon investigation, he turned himself in the Turkish Armed Forces (TSK) and was arrested for "taking military equipment out of headquarters" when arms and ammunition were found in his house and in a field. Dönmez used his right to remain silent. Ergenekon case's prosecutor Zekeriya Oz can testify Dönmez either by going to the Mamak military prison or by asking some one to testify him.

Radikal

15 January 2009, Thursday
THE ANATOLIAN NEWS AGENCY ANKARA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2