Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 декември 2008 г.

Новините:от и за Турция-01.12.08 г./The news:from and for Turkey-01.12.08

ДЖИХАН: Експлозията в Истанбул е причинена от колет-бомба
01 декември 2008 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозията в сградата на областното ръководство на управляващата партия в Истанбул е станала от бомба, поставена в изпратен по пощата пакет, предава информационната агенция ДЖИХАН. Пакетът избухнал, когато бил повторно пуснат за проверка през рентгеновия апарат на входа на сградата. При първото преминаване на пакета апаратът дал алармен сигнал и служител в партийната централа го пуснал повторно. Именно тогава бомбата в пакета е избухнала. Служителят и намиращ се наблизо полицай са ранени тежко. Ранени са още трима полиции и двама партийни служители, посочва агенцията.

“Хюриет”: Трима души са загинали, 19 са ранени при газова експлозия в Северозападна Турция
01 декември 2008 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Измит. Трима души загинаха, а 19 бяха ранени днес при експлозия, причинена от изтичане на газ, в общинска сграда в Аликахая, провинция Измит, Северозападна Турция, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”. Нанесени са големи щети на външна стена на сградата, част от която впоследствие се срутила.

Десет души са ранени при експлозия в Истанбул, причинена вероятно от колет-бомба
01 декември 2008 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Десет души са ранени при експлозия днес в Истанбул, четирима от тях тежко, каза валията на Истанбул Муаммар Гюлер, цитиран от Догу хабер ажансъ /ДХА/. Между ранените има четирима полицаи.
Причината за взрива според полицията вероятно е колет-бомба, но засега тази версия не може да бъде потвърдена или отхвърлена. Експлозията станала пред входа на сграда на управляващата Партия на справедливостта и развитието в квартал Шишли.

"Хюриет": Шест души са ранени при експлозия пред сграда на ПСР в Истанбул
01 декември 2008 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Шест души, между които четирима полицаи, са ранени при експлозия днес пред сграда на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, съобщава турската телевизия НТВ. Двама души са тежко ранени, е казал валията на Истанбул Муаммер Гюлер, цитиран от вестник "Хюриет".
Очевидци казали, че експлозията станала на входа на сградата в квартал Шишли.
Засега не са известни причините за взрива.

Ройтерс: Експлозия е избухнала в Истанбул
01 декември 2008 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Петима души са пострадали, след като самоделно взривно устройство е избухнало пред централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, предаде агенция Ройтерс.
Двама от пострадалите са полицаи. Експлозията е избухнала в европейската част на града, около 15.00 часа местно време. До момента не се съобщават повече подробности.
Трима души загинаха, а други 10 бяха ранени, при експлозия, причинена от изтичане на газ, в обществена сграда в околностите на Истанбул. Предполага се, че между двете експлозии няма връзка.

Четирима души бяха ранени при експлозия в Истанбул

01 декември 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четирима души бяха ранени в Истанбул при експлозия, съобщава гръцкият “Навтемборики”, позовавайки се на информация на турската телевизия NTV. Експлозията е станала на входа на сграда на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турция е от страните с най-високи лихви на облигациите и е идеална за инвестиции, според “Файненшъл таймс”
01 декември 2008 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция, наред с Бразилия, е от страните, които дават най-високи лихви при продажбата на облигации и е страна идеална за инвестиции, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Облигациите със срок на погасяване 2012 година са с лихва 22 %, а със срок 2017 години 17 %. Това пише британският икономически вестник “Файненшъл таймс”. Британското издание посочва, че с краха на банката “Лехман Брадърс” в САЩ са се увеличили лихвите по облигациите на местните пазари и според анализаторите сега е златният момент за закупуването на тези облигации, защото много държави ще подкрепят смъкването на лихвите заради дефлационния натиск. Един от финансовите стратези на “Парибанк” Ян Станард също посочи, че някои пазари ще покажат съживяване, опирайки се на евтини чужди фондове. Финансовият експерт причисли Турция, заедно с Румъния, Унгария и ЮАР към най-рисковите страни заради обвързаността с чуждите фондове, пише вестникът.

Гледането на делото за убийството на арменския журналист Хрант Динк ще продължи на 4 февруари 2009 година
01 декември 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Съдебният процес по делото за убийството на журналиста от арменски произход и главен редактор на вестник “Агос” Хрант Динк да продължи на 4 февруари 2009 година реши съдът в Трабзон, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На съдебното заседание на II-ри граждански съд в Трабзон, на което присъстваха адвокатите на семейство Динк Ергин Чинмен и Хакан Бакърджъоглу и на подсъдимите Нурхаят Байрактар Гюмрюкчюоглу беше решено следващото заседание да бъде на 4 февруари 2009 година. Адвокатите на семейство Динк заявиха, че не са били допуснати да проучат официалните документи по разпита на двамата подсъдими. От друга страна Районният административен съд в Трабзон реши да се започне прокурорско разследване срещу 6 военни, заподозрени че имат връзка с убийството на Динк, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че журналистът от арменски произход Хрант Динк беше убит от турски националисти през февруари 2007 година.

Близо 184 кг хероин са заловени в две провинции в Източна Турция
01 декември 2008 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Ван. Общо 183,913 килограма хероин са били заловени в източните турски провинции Ван и Хаккяри,предава Анадолската агенция.
В провинция Ван операцията е била проведена от жандармерийски екипи след получен сигнал, че се подготвя голяма пратка хероин от Ван за западните провинции на Турция. 100 килограма хероин са били открити в специално оборудвани тайници в автомобил. Арестувани са водачът на автомобила и още един човек, намиращ се в автомобила.
В провинция Хаккяри екипи на полицейския отдел за борба с организираната престъпност и контрабандата са спрели за проверка камион на КПП в околия Шемдинли. С използването на две специално обучени кучата са били открити 164 пакета хероин с общо тегло 83,913 килограма. Арестуван е водачът на камиона.

Си Ен Ен Тюрк: Много добре запазена дървена лодка от преди новата ера е открита край българския град Созопол
01 декември 2008 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Созопол/Анкара. Много добре запазена дървена лодка от преди новата ера е била намерена в Черно море в крайбрежието на българския град Созопол, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недков каза, че лодката е била намерена от рибарите на 15 мили в морето, има дължина 2,6 метра и широчина 70 сантиметра и по всяка вероятност е изработена от дъб. По думите му намерената лодка няма и вероятно няма да има друг открит аналог в света, тъй като не е възможно да се открие дървена лодка на над 300 години. Той посочи, че в Черно море под определена дълбочина има хидрогенен пласт, който опазва органичните материали и това е позволило и откритата лодка да бъде запазена.

Десет милиона души в Турция живеят от социални помощи
01 декември 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Десет милиона души от общото население от над 70 милиона души на Турция получават и разчитат на различни социални помощи, пише електронното издание Дюня бюлтени”. През периода 2003-2008 г. повече от 2 милиона души са получавали помощи под формата на въглища; близо 3 милиона души – различни здравни помощи и близо 5 милиона души са се възползвали от помощи в областта на образованието. В рамките на програмите за социални помощи действат 931 фондации за солидарност и социална помощ във всички 81 провинции и 850 околии на страната. През периода 2003-2008 г. са раздадени социални помощи в общ размер на 7,5 милиарда турски лири /около 7,5 милиарда лева/. Отчита се, че около 10% от тези помощи, което представлява помощи в размер на 750 милиона турски лири, не са били използвани по предназначение. Най-големите злоупотреби със социалните помощи са в областта на хранителните продукти и въглищата.

3 200 души са болните от СПИН в Турция по официални данни
01 декември 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. 3 200 души са болните от СПИН в Турция по официални данни, пише турският вестник “Сабах”. Това каза координаторът на Центъра за лечение и изследване на СПИН/ХИВ към университета “Хаджеттепе” в Анкара д-р Айген Тюмер в изявление по случай Световния ден за борба със СПИН/ХИВ. Според данни на Световната здравна организация за 2007 година са регистрирани 33,2 милиона болни, а от откриването на вируса през 1981 година досега в света са починали 27 милиона души. По думите на д-р Тюмер лечението на всеки болен за един месец струва между 1500-2000 турски лири. Най-разпространеният път за заразяване с болестта е по хетеросексуален път – над 60 %, вторият път са хомосексуалните връзки и третият път е по венозен път, пише вестникът.

В Анкара променят цената на природния газ съобразно валутните курсове
01 декември 2008 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Газоразпределителното дружество в турската столица Анкара повиши цената на природния газ с 1,8 куруша /около 2 стотинки/ на куб. метър заради движенията на валутните курсове, пише електронното издание Хюрхабер. Съгласно закон № 5669 средните валутни курсове през изминалия месец се отразяват върху цената на природния газ през настоящия месец – в случая валутните курсове в периода 20 октомври - 20 ноември фиксират цената на природния газ от 1 декември. От Голяма община Анкара посочват, че именно движението на валутните курсове нагоре или надолу ще определя цената на природния газ и през следващите месеци.

През октомври двойно повече хора са търсили работа в Турция в сравнение със септември
01 декември 2008 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Броят на търсещите работа в Турция през октомври е нараснал със 134% в сравнение с предходния месец септември, пише електронно издание Хюрхабер. През септември са регистрирани 43 532 молби за търсене на работа, а през октомври техният брой e скочил на 101 938. В сравнение с октомври 2007 г. увеличението на молбите за търсене на работа през октомври т. г. е със 126%. Според пола увеличеното на молбите за търсене на работа при мъжете през октомври в сравнение със септември тази година е 131,5% и те са 67 372, а при жените – със 139,56% и те са 34 566.
От всички молби за търсене на работа през октомври 93 664 са от безработни, 6 516 – от работещи, но търсещи по-добри условия, 135 – от пенсионери и 1 623 – от искащи да започнат работа на определено работно място.

“Дюня”: Бизнесът трябва да се грижи за създаване на работни места в Турция
01 декември 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Искендерун. Бизнесът трябва да се заставя да се грижи за решаване на проблема с безработицата в Турция, заяви председателят на Съюза на турските борси и палати Рифат Хисарджъклъоглу, пише турският вестник “Дюня”. На семинар на тема “Глобалната криза и въздействието й върху Турция”, организирана от Търговско-промишлената палата в Искендерун, Хисарджъклъоглу изтъкна, че единственият начин за справяне с безработицата, която достига 2 600 000 души, са инвестициите и предприемачеството. Той посочи, че 98 % от предприемачите в Турция са мъже и те реализират програма в подкрепа на жени предприемачи и млади девойки предприемачи в 81 провинции на страната. Хисарджъклъоглу изтъкна, че банковият сектор е добрата страна на турската икономика в момента. Той каза, че има свиване във финансовите баланси на фирмите и банките и намаляване на икономическия растеж, но предприемаческите инициативи са единственият път, по който това може да бъде преодоляно, пише вестникът.

Седем турски депутати са глобени заради неспазване на забраната за тютюнопушене в парламента
01 декември 2008 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Седем турски депутати ще бъдат глобени заради неспазване на забраната за тютюнопушене в сградата на парламента, предава Анадолската агенция. Установено е, че те са пушили цигари в закритите помещения в района на парламента, което е категорично забранено, въпреки отправените им предупреждения. Председателят на парламента Кьоксал Топтан е разпоредил да им бъдат удържани по 62 турски лири /около 60 лева/ от заплатите, каквато е предвидената в закона глоба за неспазване на забраната за тютюнопушене.

Безработицата в Турция засяга 2,6 млн. души
01 декември 2008 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на безработните в Турция е 2,6 милиона , пише електронното издание Дюня бюлтени. Данните са оповестени от председателя на Управителния съвет на Съюза на турските палати и борси /СТПБ/ Рифат Хисарджъкоглу. Според него единственият начин да се намери решение на този проблем е увеличаването на броя на предприемачите. Рифат Хисарджъкоглу обръща внимание, че в момента 98% от предприемачите са мъже и е необходимо да бъдат подпомогнати жените предприемачи. Председателят на СТПБ предлага във всички 81 провинции на страната да бъдат разработени и реализирани специални модели за насърчаване на жените предприемачи.
Населението на Турция е над 72 млн. души.

Дюня бюлтени: Рисковите сектори на турската икономика са под специално наблюдение
01 декември 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на промишлеността и търговията Зафер Чаглаян обяви, че в условията на глобалната икономическа криза рисковите сектори от икономиката в Турция са взети под специално наблюдение, пише електронното издание Дюня бюлтени. Анализира се състоянието на всички сектори на база представяне в отделните провинции. Оценяват се общо 224 сектора по 3 800 основни макроикономически показателя. В краткосрочен план като рискови се очертават 10 сектора, между които са автомобилната промишленост и корабостроенето.
Степента на задлъжнялост на реалния сектор в Турция е 54%, докато средно в света този показател е 50%. През 2007 г. са регистрирани 800 млрд. долара дългове на реалния сектор в Турция, посочва изданието.

С повече от 22% е намалял износът на Турция през ноември в сравнение с 2007 г.
01 декември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Износът на Турция е намалял с 22,03% през ноември т.г. в сравнение със същия месец на 2007 г. и възлиза на 8,658 млрд. долара, пише електронното издание Хюрхабер. През ноември 2007 г. износът на Турция е бил за 11,106 млрд. долара.
За периода януари-ноември 2008 г. има увеличение на износа на Турция с 24,85% в сравнение с първите 11 месеца на 2007 г. и той възлиза общо на 96,484 млрд. долара.
Към края на ноември 2008 г. едногодишният износ на Турция възлиза на 129,939 млрд. долара, което представлява увеличение с 23,49% в сравнение с предходния годишен период.

Стокооборотът между Турция и Иран наближава 10 млрд. долара
01 декември 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очаква се до края на тази година външнотърговският стокооборот да надхвърли 10 милиарда долара, пише електронното издание Дюня бюлтени”. По информация на държавната телевизия външнотърговският оборот между Турция и Иран през периода януари-октомври 2007 г. е достигнал 9,174 милиарда долара. Това е увеличение с 38,6% в сравнение със същия период на миналата година.
Износът на Турция за Иран за първите 10 месеца на 2008 г. се е увеличил с 56,4% в сравнение с първите 10 месеца на миналата година и възлиза на 1,674 милиарда долара. Вносът от Иран за Турция е нараснал с 35% и възлиза за първите 10 месеца на тази година на 7,5 милиарда долара. Турция и Иран са единодушни, че в средносрочен план годишният стокообмен трябва да достигне 20 милиарда долара, посочва изданието.

Дюня бюлтени: Арабските капитали бягат от Запада и идват в Турция
01 декември 2008 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. На фона на глобалната икономическа и финансова криза арабските инвеститори понасят загуби на западните пазари и заради това изтеглят капиталите си и търсят страна, в която да ги вложат, като Турция става едно от основните направления за това, пише турското електронно издание Дюня бюлтени. Председателят на Дружеството на турско-арабските бизнесмени Доган Нарин заявява, че страните от Близкия изток и Персийския залив виждат Турция като сигурен пристан и изразява надежда в най-скоро време от този район в страната да дойдат сериозни инвестиции. Председателят на Турско-саудитския бизнес съвет Саит Явуз също подчертава, че арабските бизнесмени имат голямо желание за делово партньорство и сътрудничество в Турция и обръща внимание на необходимостта от бързо премахване на затрудненията и ограниченията за придобиване на недвижима собственост от чужденци.

Турските авиолинии пускат допълнителни полети за Курбан байрама
01 декември 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Турските авиолинии пускат 42 допълнителни полети по повод религиозния празник Курбан Байрам, пише електронното издание Хюрхабер. От тях 12 полeта са по вътрешните линии и 30 полета – по международните дестинации през 9-те неприсъствени дни от 6 до 14 декември. По вътрешните линии допълнителни полети ще има до Анталия, Бодрум, Адана, Трабзон, Даламан и Ерзурум, а по международните дестинации – до Севиля, Мароко, Рим, Венеция, и Бергамо /Италия/, Кайро , Александрия и Луксор /Египет/.

Преминаването на кораби през пролива Чанаккале е спряно заради гъста мъгла
01 декември 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. Заради гъстата мъгла, при която видимостта е паднала под 200 метра, е спряно транзитното преминаване на кораби в двете посоки през пролива Чанаккале, пише електронното издание на вестник “Заман”. Преустановено е движението и на фериботните кораби по направленията Чанаккале-Еджеабад и Гелиболу-Лапсеки в района на пролива.

“Милиет”: Управляващата ПСР и опозиционните НРП и ПНД в Турция губят позиции
01 декември 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и опозиционните Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партия на националистическото движение /ПНД/ губят позиции, сочи анкета на агенцията за социологически проучвания “Метропол”, пише турският вестник “Милиет”. Според анкета, проведена от социологическата агенция “Метропол” на тема “Ако изборите бяха днес, за кого бихте гласували” отново най-голяма е групата на онези, които нямат мнение. 40,1 % от анкетираните посочват, че нямат мнение по този въпрос. 32,6 % заявяват, че ще гласуват за Партията на справедливостта и развитието, 12,5 % за Народнорепубликанската партия, 7,6 % за Партията на националистическото движение. Резултатите от анкетата са разочароващи и за трите партии. Според анкетата националистическите изказвания на премиера Реджеп Тайип Ердоган, стъпката на лидера на НРП Дениз Байкал с приемането на жени с мюсюлмански наметала /бел. Фокус – в Турция те популярно са наричани чаршафи/ в партията и изказванията на лидера на ПНД Девлет Бахчели за отваряне към алевиите са довели до загуба на гласове. Според 48,4 % от анкетираните в последно време премиерът Ердоган се е отдалечил от демократичния си и радетел за права профил и се е превърнал в пазител на държавното статукво. 36 % не споделят това мнение. Според анкетата докато на общи парламентарни избори ПСР би получила малко над 32 %, то на избори за местни органи за нея биха гласували 28, 5 %, пише вестникът.

“Хюриет”: Щастлив съм да бъда отново на служба тук, каза новият посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри
01 декември 2008 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Новоназначеният посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри изрази голямото си задоволство от това отново да бъде в Турция като дипломат на служба, пише турският вестник “Хюриет”. Джефри посочи, че за 31-годишния си професионален живот на дипломат е бил на служба в Турция няколко пъти - първо в Адана, после в Анкара, а през 1999-2002 година е изпълнявал служба на пръв съветник в посолството на САЩ в Анкара. Той изтъкна в изявлението си при пристигането си на летището в Анкара, че Турция и САЩ са приятели от 1923 година и Турция от 58 години е важен съюзник в НАТО. “Двете страни имат важен съюз, който е от жизнено значение и за двете страни и аз съм щастлив да се върна отново тук”, каза новият американски посланик.

“Хюриет”: Председателят на Съюза на общините в Турция и кмет на Адана подаде оставка от ПСР
01 декември 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Адана. Кметът на Голяма община Адана и председател на Съюза на общините в Турция Айтач Дурак заяви, че подава оставка от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Хюриет”. Според твърденията след оставката си от ПСР Дурак се среща с опозиционната Народнорепубликанска партия. В коментара за действията си той посочи, че преди 5 години е поискал от премиера Реджеп Тайип Ердоган да стане кмет за един мандат и той е счел това за подходящо. Работили са заедно добре през това време, но срокът е приключил и сега всеки е свободен да поеме свой път, пише вестникът.

Земетресение с магнитуд 3,7 по Рихтер е регистрирано в Югоизточна Турция
01 декември 2008 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Земетресение с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер е регистрирано снощи в околия Юксекова на провинция Хаккяри, на границата с Ирак в Югоизточна Турция, пише електронното издание Хабер 1. Земетресението е предизвикало паника сред населението. Не се съобщава за пострадали и разрушения.

Турският външен министър пристигна на посещение в Баку
01 декември 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан пристигна на официално посещение в столицата на Азербайджан Баку, пише електронното издание на вестник “Заман”. Срещите на Али Бабаджан започват утре сутринта. Той ще разговаря с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров, след което двама министри ще дадат съвместна пресконференция. Очаква се Али Бабаджан да бъде приет от президента Илхам Алиев, от премиера Артур Расизаде и от председателя на парламента Октай Есадов.

Турски печат: Анализ на кризата от премиера Ердоган и стартът, даден от управляващата ПСР за местните избори
01 декември 2008 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двудневното заседание на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция в курорта Къзълджахамам и телевизионното обръщение на турския премиер Ердоган към нацията привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник “Сабах” в публикация “Оставете настрана песимизма” представя основните акценти в обръщението на Ердоган за финансовата и икономическа криза. Турският премиер посочва, че пакетът с мерки срещу кризата е вече почти готов. По думите му се предвиждат стъпки за подпомагането на реалния сектор. В обръщението си Ердоган посочва, че кризата вече е достигнала кулминацията си и тръгва надолу. Той критикува средите, които искат да извлекат дивиденти от кризата и призовава да не се деморализират хората, а да се впрегнат всички сили за преодоляването на последствията.
Вестник “Заман” пише, че премиерът Ердоган е натиснал копчето за местните избори на лагера на ПСР в Къзълджахамам. До 15 януари трябва да станат известни кандидатите за местни органи на властта, а до тази сряда ще се реши кои от 12-те кметове на големи градски общини от ПСР ще бъдат кандидати отново.
Вестник “Милиет” акцентира, че в телевизионното си обръщение Ердоган е анализирал световната финансова и икономическа криза. Вестникът цитира думите му, че подготвеният пакет има за цел да подпомогне всички слоеве, засегнати от кризата. По думите на турския премиер Турция има потенциал да излезе по-силна от кризата.
Вестник “Хюриет” извежда като акцент в заглавие старта, направен от ПСР за местните избори и цитира думите на премиера Ердоган, че ще водят джентълменска, толерантна кампания в рамките на демократичните ценности и ще говорят с конкретни примери.

“Дюня”: До 15 януари ПСР в Турция ще обяви кандидатите си за местните избори през 2009 година

01 декември 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. До 15 януари 2009 година Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция трябва да обяви кандидатите си за кметове за местните избори на 29 март 2009 година, пише турският вестник “Дюня”. На закриването на заседанието на ПСР със съвещателен и аналитичен характер Ердоган каза, че са обсъждали два дни проблемите на Турция, пътната карта, която ще следва правителството през новата година и дейността за предстоящите местни избори. По думите му до средата на януари структурите на ПСР трябва да определят кандидатите си за местните органи на властта. На местните избори ще бъдат избрани 16 кметове на големи градски общини, на 142 големи градски околии, на 65 провинции, 750 околии и 1350 малки общини и много селски кметове. Той посочи, че кандидатите ще бъдат сериозно проучени какъв авторитет имат сред хората, доколко са способни, честни и доблестни. По думите му партията ще води кампанията си спазвайки принципите на почит, уважение и демократична надпревара с останалите партии, пише вестникът.

“Милиет”: Ще поправим миналите грешки, каза премиерът Ердоган във връзка с Югоизточна и Източна Турция
01 декември 2008 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в обръщението си към нацията, че е щастлив, че отварянето, направено в Истанбул и Анкара, е вече факт и във Ван, Хаккяри и Ерзурум, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Ердоган каза, че терористичната организация търпи тежки удари с всяко училище, с всяка болница, с всеки изграден път и мост във всяко ъгълче от страната. Той изтъкна, че един до друг ще излекуват миналите рани, ще поделят хляба си и така ще направят силно единството на нацията, пише вестникът.

Кандидатите за кметове и общински съветници в Турция днес трябва да напуснат заеманите държавни длъжности
01 декември 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес е последният ден, в който кандидатите за кметове и общински съветници в Турция за местните избори на 29 март 2009 г. трябва да напуснат заеманите от тях държавни длъжности и длъжности в системата на въоръжените сили, пише електронното издание “Хюрхабер”. Съгласно оповестеното решение на Висшата избирателна комисия, това трябва да стане най-късно до 17.00 часа. Кандидатите за кметове и общински съветници следва да подадат молби за напускане поради участието си в местните избори.

“Радикал”: Икономическата криза е достигнала своя връх и върви надолу, каза турският премиер Ердоган
01 декември 2008 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономическата криза е достигнала своя връх и от този момент нататък започва да пада надолу, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Радикал”. В обръщението си към нацията, което направи, премиерът Ердоган за първи път представи задълбочен анализ на кризата, давайки редица примери от света. Той изтъкна нейната сериозност за Турция, но посочи, че според прогнозите и предположенията на правителството и експертите тя вече върви надолу. Ердоган каза, че вече е почти готов пакетът от антикризисни мерки на правителството и основното в него ще бъде подкрепата, която ще бъде оказана на реалния сектор. Според турския премиер отражението на кризата и последиците от нея ще се усетят още дълго време. Той подчерта, че за да се излезе от кризата, не трябва да се изпада в песимизъм и негативизъм, а да се работи и да се търсят всякакви възможности за преодоляването й, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: 22-рото заседание на делото срещу “Ергенекон” ще се състои днес
01 декември 2008 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес ще се състои поредното 22-ро заседание на делото срещу организация “Ергенекон”, което се гледа в залата на затвора в Силиври, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заседанието по делото, което се гледа от 13-ти съд за тежки престъпления в Истанбул, започва в 9,30 часа. На заседанието ще продължи разпитът на подсъдимите по делото, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 година след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер и при разследването беше разкрито, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2